ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ 1 : ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΝΑΙ ΣΤΑ 10 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ !!!

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

ANAMENOMENH KAI ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ !!!
Η νέα έγκριση των 10 Δις του ELA της ΤτΕ και η αύξηση του ορίου στα 60 Δις, ήταν ο προπομπός της απόφασης της ΕΚΤ περί προσωρινής μη αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως collateral για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αφού η προσφυγή στον ELA προβλέπεται ακριβώς για αυτή την περίπτωση !!!
Δεν θα χρειάζονταν προσφυγή στον ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, αν τα ελληνικά ομόλογα γινόταν κανονικά δεκτά από την ΕΚΤ !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/01/ela_18.html
http://www.protothema.gr/economy/article/449110/reuters-eos-60-dis-euro-i-hrimatodotisi-ton-ellinikon-trapezon-meso-tou-ela/




Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ ήταν αναμενόμενη στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθεί η απαραίτητη πίεση στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, για να οδηγηθεί το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη να "συνθηκολογήσει" με τα αιτήματα του Βερολίνου.
Ταυτόχρονα όμως η ΕΚΤ μεθόδευσε την κίνησή της αυτή χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ρευστότητα, τα ΑΤΜ και τις καταθέσεις, αφού ο ELA προστατεύει το τραπεζικό σύστημα ακριβώς από αυτόν τον κίνδυνο.

Τα συμπεράσματα λοιπόν είναι προφανή.

Συμπέρασμα πρώτο, μόλις μπήκαμε στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή στη φάση των εκβιασμών και των τελεσιγράφων.

Συμπέρασμα δεύτερο, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη, που εν προκειμένω είναι ο Γιάν(ν)ης με το ένα "ν", ο Βαρουφάκης.
Έτσι εξηγείται η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, που με εντολή Βερολίνου εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση μόνον εκ του ασφαλούς, δηλαδή χωρίς να διακινδυνεύσει να τινάξει την μπάνκα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον αέρα.
Όχι στα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ αλλά, ταυτόχρονα, ναι στον ELA της ΤτΕ και μάλιστα για το ποσό των 60 Δις, σημαίνει ακριβώς αυτό.
Ότι εκβιάζουν μεν, αλλά φοβούνται το ατύχημα δε, αφού το όποιο τυχόν ατύχημα δεν θα είναι μόνον ελληνικό αλλά θα αφορά την ευρωζώνη, το ευρώ και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η πρώτη διαπραγματευτική αδυναμία της απέναντι πλευράς, την οποία η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί αμέσως στο έπακρο, όχι απλά επικοινωνιακά αλλά έμπρακτα και παραγωγικά !!!

Συμπέρασμα τρίτο, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση, αφού ήμασταν ήδη προετοιμασμένοι για την κίνηση αυτή της ΕΚΤ, ειδικά ο Γιάνης Βαρουφάκης που προβλέποντας το ενδεχόμενο αυτό πριν ακόμη τις εκλογές, είχε προτείνει τη σκληρή στάση του κλεισίματος του τηλεφώνου στον Μάριο Ντράγκι.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση τις πρώτες εκβιαστικές διαπραγματευτικές της κινήσεις απέναντι στο Βερολίνο.


Κινήσεις όμως ουσίας και παραγωγικές και όχι απλά, επικοινωνιακά, επαναστατικά γυμνάσια, δηλαδή να κάνει κινήσεις σκληρά υπαγορευμένες από τους άγραφους νόμους και τους κανόνες των αγορών και, γιατί όχι, της εκμετάλλευσης και της κερδοσκοπίας, που φαίνεται να φοριούνται πολύ στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Ήρθε δηλαδή η ώρα, όπως είχαμε προαναγγείλει, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να υιοθετήσει το savoir vivre των αγορών, να φορέσει κοστούμια και γραβάτες, να αλλάξει look και γλώσσα και να σηκώσει τους τόνους του διαλόγου με τους εταίρους μας.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2015/02/savoir-vivre-kai.html 
  
Η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι σκληρά σημειολογική, ουσιαστική και αποτελεσματική.
Και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από το να πούμε "ΝΑΙ" στο δάνειο των 10 Δις από τη Ρωσία, για να τεστάρουμε με την ευκαιρία και κατά πόσο οι Ρώσοι φίλοι μας μπορούν και θέλουν να παίξουν το χαρτί της Ελλάδας !!!

Το πρόσφατο "ΟΧΙ" στη ρωσική βοήθεια του Γιάνη Βαρουφάκη, που κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος ήταν λάθος και αποδυνάμωσε την ελληνική διαπραγματευτική επιχειρηματολογία, μπορεί κάλλιστα να ξεπεραστεί με τεχνικά μέσα.

Όχι στη διακρατική βοήθεια από τη Ρωσία είπε ο Βαρουφάκης, δεν είπε όχι σε δάνειο από τη Ρωσία, ιδιαίτερα αν το δάνειο αυτό είναι τραπεζικό, όχι κρατικό, και δεν έχει την τυπική μορφή του ελληνικού κρατικού δανεισμού, αλλά αν ολοκληρωθεί μέσα από μια διαδικασία διατραπεζικού δανεισμού με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Να χορηγηθεί δηλαδή ένα διατραπεζικό δάνειο από μια ρωσική τράπεζα σε μια μη συστημική, δηλαδή μη εξαρτημένη άμεσα από την ΕΚΤ ελληνική τράπεζα, πχ την Τράπεζα Αττικής, με collateral ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή με τα ίδια ομόλογα που η ΕΚΤ αποφάσισε να μην κάνει προσωρινά δεκτά για τη χρηματοδότηση και τον δανεισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η κίνηση αυτή θα είχε πολλαπλά αποτελέσματα.

Πρώτο, να δείξουμε στην απέναντι μεριά ότι δεν μασάμε από εκβιασμούς, επιβεβαιώνοντας τη ρήση Κοτζιά ότι το μόνο πράγμα που μασάμε είναι το φαγητό μας, όχι επειδή είμαστε δήθεν εκτός πραγματικότητας, αντιευρωπαϊστές και πεισματάρηδες, αλλά επειδή έχουμε αυτό που τρομοκρατεί περισσότερο το Βερολίνο, δηλαδή την πολυτέλεια των εναλλακτικών λύσεων χρηματοδότησης.

Δεύτερο, να εκθέσουμε την ίδια την ΕΚΤ και το προσωπικό πρεστίζ του Μάριο Ντράγκι, καταδεικνύοντας στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η απόφασή της για τα ελληνικά ομόλογα δεν ελήφθη με καθαρά τεχνικοοικονομικά κριτήρια και στα πλαίσια της καταστατικής της αυτονομίας από τα εκάστοτε ευρωπαϊκά πολιτικά και κυβερνητικά λόμπυ, αλλά ότι ήταν προϊόν υπόδειξης και επιβολής του Βερολίνου και του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε, αφού τα ελληνικά ομόλογα που αρνείται προσωρινά να αποδεχθεί ως collateral η ΕΚΤ των εταίρων μας, τα αποδέχονται κανονικά άλλα τραπεζικά συστήματα εκτός ευρωζώνης, που μάλιστα δεν έχουν απέναντί μας καμία υποχρέωση στήριξης και αλληλεγγύης. 
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2015/02/blog-post_79.html

Και τρίτο, να εξασφαλίσουμε 10 Δις νέας ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στο ελληνικό δημόσιο, βάζοντας ταυτόχρονα, εκτός από το ΔΝΤ, έναν ακόμη, πολύ δυσάρεστο όμως αυτή τη φορά παίκτη στη χρηματοοικονομική - και όχι μόνο - σκακιέρα της ευρωζώνης, ανοίγοντας τις ορέξεις και τους ασκούς του Αιόλου σε νέες, αχαρτογράφητες, πρωτίστως γεωπολιτικές και δευτερευόντως μόνον οικονομικές ισορροπίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν από τις αγορές των ρωσικών commodidites, μέχρι και την κατάργηση των "διοδίων" στον δρόμο του μεταξιού.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2015/01/blog-post_311.html