ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΔΕΥΤΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΑΥΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ !!!

 



Μήπως η Ευρώπη κάνει κάτι λάθος με τον Πούτιν;


Του Στέφανου Τζανάκη


Μέσα στην εβδομάδα, η διευθύντρια του τμήματος εμπορευμάτων της JP Morgan έστειλε ένα mail στους επενδυτές – πελάτες της για να τους ενημερώσει ότι η Ρωσία δεν χρειάστηκε να μειώσει την παραγωγή της σε πετρέλαιο λόγω των κυρώσεων της Δύσης, αντίθετα από ό,τι υπολόγιζαν οι δυτικοί αναλυτές. Για την ακρίβεια, η άντληση του «αργού Ουραλίων» αυξήθηκε τους πέντε μήνες του πολέμου του Πούτιν με την Ουκρανία, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα…

Στο άκουσμα και μόνον της προοπτικής κυρώσεων στη Ρωσία, τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες αποφάσισαν να αυτοεξαιρεθούν από πελάτες του Πούτιν – και οι αγορές ρωσικού πετρελαίου μειώθηκαν σημαντικά στην Ε.Ε.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να μειώσει τις συνολικές πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου: Ο Πούτιν βρήκε πανεύκολα εναλλακτικές αγορές, παρέχοντας μία σημαντική έκπτωση, που μπορεί και να ξεπερνά τα 20 δολάρια ανά βαρέλι στους νέους πελάτες του. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μία «απόβαση» μικρεμπόρων πετρελαίου στην Ινδία, που μέσα στην κρίση, αναδείχθηκε σε βασικό αγοραστή ρωσικού πετρελαίου.

Τι γυρεύουν στη Βομβάη οι μικρέμποροι του πετρελαίου; Ευκαιρίες για κέρδη: μέσα από υπόγειες διαδρομές, καταφέρνουν να πωλούν πετρέλαιο στα ινδικά διυλιστήρια με 8 δολάρια...έξτρα έκπτωση. Το καλύτερο είναι δε, ότι έτσι φτιάχνουν βενζίνη την οποία πωλούν με εξωφρενικά υπερκέρδη στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά.

Κατά τα άλλα, οι κυρώσεις καλά κρατούν και η Δύση περιμένει την κατάρρευση του Πούτιν, τη στιγμή που η Ρωσία έχει εισπράξει από πετρέλαιο και φυσικό αέριο κάτι λιγότερο από 100 δις δολάρια μέσα στους πέντε μήνες του πολέμου της στην Ουκρανία. Επομένως, το ζήτημα δεν έγκειται πια στο να μην χρηματοδοτούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ την εισβολή, αλλά στο να μην την χρηματοδοτεί ολόκληρος ο πλανήτης. Διότι αυτό συμβαίνει από τις 24 Φεβρουαρίου...

Την ίδια στιγμή, οι δύο εμπόλεμες πλευρές δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο λόγο να θέλουν τον τερματισμό της σύρραξης για το προβλεπτό διάστημα: η Ρωσία έχει σχεδόν καταλάβει τις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και έχει συνδέσει από ξηράς το Ντονμπάς με την Κριμαία, ενώ η ουκρανική ηγεσία δεν έχει κανέναν λόγο να αποδεχτεί το στάτους κβο, το οποίο ούτως ή άλλως είναι δυσμενέστερο από εκείνο του 2014, την στιγμή που η χρηματοδότηση της Δύσης συνεχίζεται αδιάλειπτα τροφοδοτώντας με ελπίδες το Κίεβο ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο στρατιωτικό πεδίο οδηγώντας στην ήττα των ρωσικών δυνάμεων.

Βεβαίως, υπάρχουν οι φρικαλεότητες του πολέμου. Υπάρχουν οι νεκροί, οι ακρωτηριασμένοι, οι βιασμοί, οι καταστροφές, η απελπισία, η βαρβαρότητα, το δράμα των αιχμαλώτων – άλλα έχει αποδειχθεί ιστορικά, ότι όλα αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητες της ηγεσίας, είτε των επιτιθέμενων, είτε των αμυνομένων, σε μία πολεμική σύγκρουση.

Η Ευρώπη, ακολουθώντας την «σκληρή» γραμμή των ΗΠΑ, έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο ενεργειακό κύκλο που την αναγκάζει να πληρώνει πολύ περισσότερα για να καταναλώνει όλο και λιγότερη ενέργεια, πράγμα που έχει ανυπολόγιστες παρενέργειες στην οικονομία, φτωχοποιώντας μέσω του πληθωρισμού μεγάλα στρώματα των κοινωνιών της. Παράλληλα, χαρίζει καθημερινά νέα πλούτη στο καθεστώς Πούτιν και χάνει στο πεδίο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που απολαμβάνουν και με το παραπάνω τις εκπτώσεις που τους παρέχει η Μόσχα για πετρέλαιο και αέριο. Μήπως κάνει κάτι πολύ – πολύ λάθος;

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου