ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ Η ΔΥΣΗ ΓΟΝΑΤΙΖΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ !!!

 




Η συνολική έκταση του πλήγματος από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δεν έχει καταστεί δυνατόν να προσδιορισθεί, από την στιγμή που προκαλείται μία διεθνής κρίση σε πολλαπλά επίπεδα, αν και ήδη διακρίνονται τρείς τάσεις. Η ευθυγράμμιση των οικονομικών μέτρων εναντίον της Ρωσίας με το όραμα ενός κόσμου με δυτικής έμπνευσης κανόνες, αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές δυσκολίες.Κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι χώρες της Δύσης και οι σύμμαχοί τους, εντείνουν την έμφαση που αποδίδουν σε διεθνώς αποδεκτούς κανόνες και πρότυπα, ελπίζοντας να περιορίσουν τις πιεστικές εμπορικές προσεγγίσεις της Κίνας. Όμως, η πρακτική εφαρμογή τους αντιμετωπίζει δραματικές δυσχέρειες, κυρίως λόγω της αδυναμίας των διεθνών θεσμικών οργανισμών. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ρωσία αναμφίβολα παραβιάζει τους κανόνες, οπότε οι κυρώσεις αποτελούσαν μονόδρομο για τους Δυτικούς.

Όμως, για πολλές χώρες οι κυρώσεις θεωρούνται ένα απειλητικό όπλο που εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ολίγων που κατέχουν ηγεμονική θέση στον κόσμο, την οποία και προσπαθούν να διατηρήσουν. Τα απαιτούμενα βήματα για να αποτραπεί η διάχυση των κυρώσεων στις χώρες που τις επιβάλλουν δεν έχουν υλοποιηθεί και η έλλειψη συντονισμού με σκοπό τον περιορισμό των συνεπειών στις αναδυόμενες οικονομίες, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αντίδρασης στην ασύμμετρη διασπορά τους.Εκφράζονται επίσης δραματικές ανησυχίες για τις δυνατότητες πρόσβασης σε σκληρό συνάλλαγμα, από την στιγμή που με μεγάλη ευχέρεια αξιοποιείται για να πλήξει όσους εναντιώνονται στην πολιτική των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Δεν υπάρχει σε διεθνές επίπεδο ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων και ο τρόπος που αξιοποιούνται από την Δύση υπονομεύει τις προσπάθειες μετάβασης σε έναν κόσμο με αποδεκτούς κανόνες από όλους.

Κίνα και κυρώσεις

Επί σειράν ετών η Κίνα εφαρμόζει μέτρα βελτίωσης της αντοχής της σε κυρώσεις διαφόρων τύπων. Για το Πεκίνο τα στρατιωτικά μαθήματα από την κρίση στην Ουκρανία πρόκειται να παραμείνουν ανεπαρκή, εάν δεν ενσωματώσουν τις διδαχές από τις οικονομικές κυρώσεις. Πέραν της προσεκτικής παρατήρησης του πως επιδρούν στην διεξαγωγή και εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η αύξηση των αντοχών στην επιβολή κυρώσεων αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την κινεζική ηγεσία.Η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη σε όγκο εμπορικών συναλλαγών, διαθέτοντας την μεγαλύτερη ποικιλομορφία οικονομικών δραστηριοτήτων. Το ΑΕΠ της το 2021 διαμορφώθηκε στο δεκαπλάσιο του ΑΕΠ της Ρωσίας και το συνολικό ενεργητικό των τραπεζών της κινείται σε επίπεδα τριάντα φορές μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των ρωσικών. Μετά την κρίση της Κριμαίας το 2014, η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες να θωρακισθεί έναντι ενδεχόμενων δυτικών κυρώσεων εναντίον της.

Στα πλαίσια αυτά, το Πεκίνο εστιάζεται στην αυτοδυναμία της κινεζικής οικονομίας, αυξάνοντας τον όγκο της εγχώριας οικονομίας και την εσωτερική κυκλοφορία χρήματος στην κατανάλωση. Παράλληλα προωθεί και υποστηρίζει από το 2016 την εναλλακτική λύση έναντι του συστήματος SWIFT στις συναλλαγές, το κινεζικό ανάλογο δίκτυο CIPS (Διασυνοριακό Τραπεζικό Σύστημα Πληρωμών ή Cross-Border Interbank Payment System).Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια διαφοροποίησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων έχει προς το παρόν περιορισμένη επιτυχία. Στις αρχές του 2022 η Κίνα διέθετε 3,4 τρισ. δολάρια, έναντι 640 δισ. της Ρωσίας, μειώνοντας παράλληλα αργά αλλά σταθερά την θέση της στο αμερικανικό χρέος. Έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας οκταετίας, διακρατώντας στην λήξη του πρώτου εξαμήνου 980 δισ. δολάρια, έναντι 1.080 δισ. πριν ένα χρόνο.

Παράλληλα το Πεκίνο προωθεί εντατικά την ανάπτυξη των συνεργασιών του με χώρες που επιδεικνύουν μεγάλες αντοχές σε ενδεχόμενες ή εφαρμοζόμενες κυρώσεις. Μάλιστα τον Ιούνιο του 2022 στην τελευταία διάσκεψη των BRICS, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επικροτεί την αντοχή των χωρών-μελών (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική και Ρωσία) στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση και προτρέπει για αγαστή συνεργασία εναντίον της κατάχρησης των μονομερών κυρώσεων και της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας.

ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου