Η «Εφ.Συν.» έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το ζήτημα, παρουσιάζοντας τραγικές καταστάσεις που ζουν οι δανειολήπτες υπό τη συνεχή πίεση των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών, παρότι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Στον ίδιο σκοπό, ανάδειξης και λύσης του προβλήματος, φιλοδοξεί να συμβάλει η παράλληλη πρωτοβουλία της συλλογικότητας δανειοληπτών που έκανε την περασμένη Παρασκευή την αρχή στο υπουργείο Οικονομικών, με βασικό αίτημα μια άμεση νομοθετική ρύθμιση.
Οπως μας ενημερώνουν οι εκπρόσωποί τους, ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα, που δεν ήταν εκεί, αν και είχε ενημερωθεί από την περασμένη Δευτέρα. Συναντήθηκαν ωστόσο με πέντε στελέχη και συνεργάτες του υπουργού που άκουσαν την επιχειρηματολογία τους. Το επιχείρημα που αντέτεινε η πλευρά του υπουργείου επικαλέστηκε την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου που έχει απορρίψει τη σχετική προσφυγή.
«Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε ενάντια στην κρίση του ανώτατου δικαστηρίου», ανέφερε η πλευρά του υπουργείου. Ωστόσο -πάντα σύμφωνα με όσας μας μεταφέρει η ομάδα δανειοληπτών- τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναγνώρισαν το κοινωνικό πρόβλημα και η συνάντηση έληξε με την αόριστη δέσμευση ότι θα μελετηθούν η νομοθεσία και οι παρεμβάσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. και σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναζητηθεί κάποια λύση.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν η ανεξάρτητη βουλευτής Α. Αδαμοπούλου και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης, ενώ στην παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής.
Ενα πέρασμα έκανε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, με αρνητική διάθεση απέναντι στις προτάσεις και δηλώνοντας περίπου… ομοιοπαθής γιατί έχει και ο ίδιος δάνειο σε ελβετικό φράγκο (που ως γνωστόν, με αφορμή το «πόθεν έσχες» του, δήλωσε ότι το εξυπηρετεί «με νοικοκυροσύνη»). Υποθέτουμε ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν παραπονέθηκε στους δανειολήπτες για ενοχλήσεις από τις εισπρακτικές.
Πάντως, ως προς το επιχείρημα της «τελεσίδικης απόφασης του Α.Π.» που επικαλούνται τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΔΑΝΕΦ έχει αποστείλει στην Κομισιόν καταγγελία για την άρνηση του ανώτατου δικαστηρίου να υποβάλει προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., στάση που κατά τον ΣΥΔΑΝΕΦ αποτελεί παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και μπορεί να οδηγήσει σε διαδικασία επί παραβάσει εις βάρος της χώρας (βλέπε «Εφ.Συν.», 13/7/2022, «Και εμπαιγμός και εκτροπή»).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου