ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ΑΚΙΝΗΤΑ: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ !!!

 


Τις αναρτήσεις με περιεχόμενο στα ρωσικά έχουν κατεβάσει απ’ αορίστου τα μεσιτικά γραφεία σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και νότια προάστια, την ώρα που οι Ρώσοι αγοραστές ακινήτων έχουν στραφεί στην Τουρκία, αφού η γείτονα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο διεθνές εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων που ακολούθησε, το ενδιαφέρον απόκτησης κατοικίας στην Ελλάδα ήταν πιο ζωντανό από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η ζήτηση από τη Ρωσία για ακίνητα στην Ευρώπη μειώθηκε κατά περισσότερο από 20%, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα, όπου κινήθηκε μεν η ζήτηση καθοδικά, αλλά σε ποσοστό 10% έως 20%. Σύμφωνα με στοιχεία της μεσιτικής Tranio, σχεδόν τα 2/3 των ρωσόφωνων επενδυτών ανέφεραν την τοποθεσία ως τον κύριο μοχλό για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, ενώ η μέση ρωσική επένδυση στην Ελλάδα είχε ύψος 350 χιλ. ευρώ το 2020.

Μετά την επένδυση του Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό, δεν ήταν λίγοι οι ομοεθνείς που επένδυσαν τόσο στη Λευκάδα όσο και στο Μεγανήσι. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταγραφόταν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στο σύνολο των νησιών του Ιονίου, (Ζάκυνθο και Κεφαλονιά), με επίκεντρο όμως την Κέρκυρα. Αυτό σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, εξηγώντας πως οι τιμές πώλησης καταγράφουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης.

Επίσης, πολλοί Ρώσοι τα τελευταία χρόνια επένδυαν στην Κρήτη, κυρίως στον Άγιο Νικόλαο και τα Χανιά. «Ενώ πολλές επενδύσεις λόγω των κυρώσεων έχουν παγώσει, επενδύσεις που ήταν σε εξέλιξη όπως στην Ελούντα, ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και τουριστικές κατοικίες, προχωρούν. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι πολλοί Ρώσοι επέλεγαν κυρίως την αγορά οικοπέδων και την ανέγερση κατοικιών σύμφωνα με τις δικές τους προδιαγραφές», τονίζει ο κ. Μπάκας.

Η αγάπη για τη Χαλκιδική

Η εγγύτητα στη βόρεια Ελλάδα είχε φέρει μεγάλο κύμα τουριστών αλλά και επενδυτών στη Χαλκιδική, όπου οι Ρώσοι αγοραστές επέλεγαν κυρίως την περιοχή της Κασσάνδρας και τον Πολύγυρο, λόγω των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που υπάρχουν εκεί, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους, όταν αγοράζουν ένα ακίνητο, το ανακαίνιζαν πλήρως. Πάντως, το κόστος αγοράς σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούσε το κόστος κτήσης ή κατασκευής του ακινήτου.

«Δεν περιορίζονταν στην αγορά κατοικιών δίπλα στο κύμα, αλλά επένδυαν και για την χρυσή βίζα κυρίως σε ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, γιατί με τέτοιες αγορές παίρνουν και την άδεια διαμονής στην Ελλάδα για πέντε χρόνια» και προσθέτει πως «υπήρχε βέβαια ενδιαφέρον και για μικρά διαμερίσματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενώ είχαν αποκτήσει ένα ακίνητο στη Χαλκιδική, έψαχναν ν’ αγοράσουν και ένα δεύτερο, ώστε να συμπληρώσουν την αξία που χρειάζεται και να μπορούν να φέρουν όλη την οικογένεια και δαπανούσαν για την ανακαίνισή τους μεγάλα ποσά, που συχνά συγκρίνονται με το κόστος κτήσης του ακινήτου». Με βάση εκτιμήσεις, οι Ρώσοι είχαν επενδύσει 19 εκατ. ευρώ σε ακίνητα της Χαλκιδικής, από το 2013 έως το 2019.

Σε ό,τι αφορά το αποτύπωμα των Ρώσων επενδυτών, το 2021 κατείχαν την τρίτη θέση μετά τους Κινέζους και τους Τούρκους, δηλαδή κατέλαβαν ποσοστό 6,22% επί των επενδυτών που έχουν λάβει άδεια διαμονής με ελάχιστη επένδυση ύψους 250 χιλ. ευρώ σε ακίνητη περιουσία. Τα στοιχεία αυτά μεταφράζονται σε επενδύσεις 150 εκατομμυρίων. «Η συμμετοχή των Ρώσων επενδυτών στο εγχώριο πρόγραμμα της Golden Visa διαχρονικά, από την έναρξη του προγράμματος έως και σήμερα, δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μετά τον αποκλεισμό των Ρώσων επενδυτών από το άνωθεν πρόγραμμα ως μέτρο κυρώσεων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα αποτελέσει “πλήγμα”».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Γραφείο Οικονομιών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας, το απόθεμα των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 υπολογίζεται στα 664 εκατ. ευρώ.

Η στροφή προς την Τουρκία με deals 10 δισ. δολαρίων

Σε υποδοχέα ρωσικών επενδύσεων έχει μετατραπεί η Τουρκία, αφού σύμφωνα με τουρκικά μέσα που επικαλούνται στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, οι πωλήσεις τουρκικών κατοικιών κατέγραψαν άλμα 107,5% τον Μάιο συγκριτικά με πέρσι, στα 122.768 σπίτια, με τους Ρώσους να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των ξένων αγοραστών για δεύτερο συνεχή μήνα.

Στελέχη του κλάδου στη Τουρκία, αναφέρουν ότι οι πωλήσεις σε ξένους σημείωσαν άλμα πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος που αυξάνει την κατώτατη αξία αγοράς στα 400.000 δολάρια από τα 250.000 δολάρια. H Gül Gül ιδρύτρια της εταιρίας πώλησης ακινήτων Golden Sign εκτίμησε ότι «οι ξένοι προχώρησαν σε εντατικές αγορές προκειμένου να μην επηρεαστούν από την αύξηση της τιμής», την ώρα που εκπρόσωποι του κλάδου στη Τουρκία υπολογίζουν ότι 10 δισ. δολάρια εισέρρευσαν στην τουρκική οικονομία το 2021, χάρη στις πωλήσεις κατοικιών στους ξένους, με τις συναλλαγές να ανέρχονται σε 58.576. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για συνάλλαγμα που φαίνεται να στηρίζει την τουρκική λίρα, που συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου