ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ: ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ !!!

 


«Γιατρέ, έχουμε τελειώσει, εσύ δεν το πήρες είδηση;». Σε πρόσφατη βραδινή έξοδό του σε πολιτιστική εκδήλωση, ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, άκουσε πολίτες που τον αναγνώρισαν να τον …επιπλήττουν γιατί φορούσε μάσκα.

«Εγώ δεν έχω πάρει είδηση; Που πασχίζω μέσα στο νοσοκομείο με δεκάδες ασθενείς; Τι να πάρω είδηση; Με 28 νεκρούς σε μια μέρα, λες ότι έχουμε τελειώσει;» ήταν η απάντηση του γνωστού εντατικολόγου και πνευμονολόγου, που ένιωσε δακτυλοδεικτούμενος, όπως λέει, καθώς ήταν από τους ελάχιστους με μάσκα.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο κ.Καπραβέλος μοιράζεται το συγκεκριμένο περιστατικό προκειμένου να καταδείξει τους κινδύνους που εγκυμονεί η ακραία χαλάρωση, εν μέσω καλπασμού της διασποράς, ενώ εκτιμά πως η αραίωση των ενημερώσεων από τον ΕΟΔΥ θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο εφησυχασμό. «Τώρα που θα το κρύψουμε κάτω από το χαλί και δεν θα γίνεται καμία συζήτηση, αυτό θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην πλήρη χαλάρωση και στη μη συμμόρφωση μέτρων και συστάσεων», σχολιάζει και δεν κρύβει την κατάπληξή του από το γεγονός ότι δεν προκαλούν πλέον εντύπωση οι 20, 25 και 28 θάνατοι καθημερινά.

Χάνουμε πολλούς ανθρώπους πριν την ώρα τους

Αξιολογώντας τη φάση που διανύουμε, κάνει λόγο για υπαρκτή αλλά ελεγχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων στην κοινότητα, ενώ χαρακτηρίζει άκρως ανησυχητικό τον αριθμό των θανάτων, παρά τα πολλά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως εμβολιασμός, αντιιικά φάρμακα και διαθεσιμότητα κρεβατιών στα νοσοκομεία. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας έναν θανατηφόρο ιό, ο οποίος έχει κάποιες δυνατότητες που υπερβαίνουν τις δικές μας δυνατότητες είτε να προκαλέσουμε ανοσία είτε να θεραπεύσουμε με τα αντιιικά φάρμακα», παρατηρεί και προσθέτει πως το αποτέλεσμα είναι να χάνονται μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, κυρίως στα Τμήματα COVID και όχι στις ΜΕΘ.

«Η κραυγή αγωνίας που έβγαζα εγώ και κάποιοι συνάδελφοί μου σε προηγούμενα κύματα ήταν όταν βλέπαμε κατάρρευση στο σύστημα, δηλαδή δεν είχαμε πού να βάλουμε τους διασωληνωμένους. Τώρα ενώ έχουμε αυτή τη διαθεσιμότητα, δεν μπορούμε να κρατήσουμε στη ζωή ανθρώπους πάνω από 80 ετών με υποκείμενα νοσήματα και με πνευμονία από κορωνοϊό», λέει και προσθέτει πως πολλοί από αυτούς τους θανάτους είναι πρόωροι.
Μείωση προσδόκιμου ζωής

«Βλέπω να έρχονται άνθρωποι που κάνουν πολύ υγιεινή ζωή και έχουν ένα υποκείμενο νόσημα του τύπου σακχαρώδη διαβήτη, ρυθμισμένο. Δεν είναι η ώρα τους αυτή. Δεν είναι ο καρκινοπαθής του τελικού σταδίου με μεταστάσεις, ο οποίος είναι ‘ξεγραμμένος’. Είναι άνθρωποι που τους ξέρουμε, που πίνουν το καφεδάκι τους, που περπατούν τα χιλιόμετρά τους, είναι απολύτως λειτουργικοί. Είναι ανεπίτρεπτο να κρύβουμε το τραγικό γεγονός κάτω από το χαλί», υποστηρίζει ο κ.Καπραβέλος και προσθέτει: «Έχουμε καταφέρει ως επιστήμη να ανεβάσουμε το προσδόκιμο ζωής στα 83-84 χρόνια. Πρέπει σώνει και καλά να τα κατεβάσουμε κάτω από 80; Γιατί ακριβώς δεν θέλουμε να συμβιώσουμε με την ιδέα ότι κάτι άλλαξε στα 2,5 χρόνια, ότι υπάρχει μια μολυσματική νόσος και ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στον έλεγχο της διασποράς της, με μάσκες παντού;»

Θυμώνω όταν ακούω ότι δεν έχουμε πίεση

Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ δεν κρύβει την ενόχλησή του όταν ακούει συναδέλφους του να δηλώνουν πως δεν πιέζεται το σύστημα υγείας. «Έχουμε περίπου 1.200 – 1.300 ασθενείς πανελλαδικά. Δηλαδή δύο νοσοκομεία Παπανικολάου των 600-700 κλινών είναι αυτή τη στιγμή μόνο COVID. Δεν πιέζεται το σύστημα; Πώς δεν πιέζεται; Απλώς είναι ελεγχόμενη η πίεση και Θεός φυλάξοι να παραμείνει έτσι», λέει και περιγράφει την κατάσταση στις ΜΕΘ του δικού του νοσοκομείου: Η Β Μονάδα που διευθύνει ο ίδιος είναι «καθαρή», όπως και η Α, ενώ η Γ, που έχει τη δυνατότητα λειτουργίας 18 κλινών για COVID, νοσηλεύει σήμερα μόνο 4 ασθενείς.

«Από τη θετική μεριά είναι εντυπωσιακό ότι ενώ η διασπορά είναι στις μικρές ηλικίες, γιατί εκεί είναι η κινητικότητα, δεν έχουμε ευτυχώς μεγάλες συνέπειες σε μικρότερες ηλικίες. Δεν έχει συμβεί όπως στη Δέλτα να δω πνευμονίες σε 40χρονο, 50χρονο», παρατηρεί και συμπληρώνει: «Η Όμικρον 5 είναι χειρότερη από την Όμικρον 2, -έχει υψηλό πυρετό και συμπτώματα στο γαστρεντερικό με τάση για εμετό, σε καθηλώνει στο κρεβάτι του σπιτιού-, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη Δέλτα, που είχε τρομακτικές πνευμονίες, που οδηγούσαν σε κατάρρευση το σύστημα υγείας. Είναι πολύ πιο εξασθενημένη, , με αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας, που υπάρχει –θυμώνω όταν ακούω ότι δεν υπάρχει- να είναι ελεγχόμενη».

Η υψηλή διασπορά δεν έχει αφήσει αλώβητους και τους επαγγελματίες υγείας. Στη Β ΜΕΘ του «Παπανικολάου», με δύναμη 30 νοσηλευτριών, οι 6 είναι σήμερα θετικές στον κορωνοϊό. Σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές άδειες, το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού γίνεται πιεστικότερο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου