Η απειλή επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς καμία διεθνή νομιμοποίηση, διακηρυσσόταν για μήνες πριν τον πόλεμο με την πλέον προκλητική ρητορική και αλαζονική συμπεριφορά προς μια υπερδύναμη από την κυβέρνηση Μπάϊντεν. Έτσι είχαν μάθει να συμπεριφέρονται σε αδύναμες τριτοκοσμικές χώρες, αλλά ήταν η πρώτη φορά που μια υπερδύναμη δεν σέβεται τα όρια της άλλης.Η Ρωσία έπρεπε να υποκύψει στα αμερικανικά σχέδια για την Ουκρανία, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε «πρωτοφανείς στην ιστορία» κυρώσεις, που θα την οδηγούσαν σε οικονομικό στραγγαλισμό, ενώ θα κατέρρεε η κυβέρνηση Πούτιν. Παρά την προσπάθεια της Μόσχας να αποφύγει τον πόλεμο, μόνο με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ, ένας ακόμα αχρείαστος πόλεμος έγινε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον επεδίωξε, απορρίπτοντας τότε κάθε προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης. Στην επιδίωξη υποταγής της Ρωσίας με την ισχύ, η Ουκρανία ήταν το εργαλείο δημιουργίας μόνιμης απειλής στα ρωσικά σύνορα, με παράλληλο εξανδραποδισμό του ρωσόφωνου πληθυσμού. Ο άλλος στόχος ήταν η πλήρης καταστροφή των ευρωρωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, που επετεύχθη αφού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν άκριτα τις κυρώσεις, υψώνοντας νέο τείχος στην Ευρώπη.Με αμερικανικές εντολές, η ΕΕ αποφασίζει αλλεπάλληλα πακέτα κυρώσεων. Με απανωτά εμπάργκο σε όλες τις κρίσιμες για την οικονομία κατηγορίες προϊόντων του ευρωρωσικού εμπορίου, εκτίναξαν τον πληθωρισμό στην ΕΕ σε πρωτοφανή επίπεδα εδώ και δεκαετίες, λόγω της εγκαθίδρυσης Ζώνης Νομισματικής Σταθερότητας του ευρώ. Ο πληθωρισμός, τουλάχιστον για 20 χρόνια, ήταν αμελητέο έως ανύπαρκτο πρόβλημα.
Επανεμφανίστηκε μετά την πανδημία, λόγω της μεγάλης απορρύθμισης στην εφοδιαστική αλυσίδα και της ισχυρής ζήτησης λόγω της επιδοματικής, επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που είχε σκοπό να αποτρέψει μεγάλη ύφεση. Και τώρα εκτοξεύεται λόγω εκτόξευσης κυρίως της μεγάλης αύξησης των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα που έφεραν οι κυρώσεις, αλλά και η αναστάτωση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία.
Ελλείματα και εκτόξευση τιμών
Στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που δείχνει να έχει μακροχρόνιο χαρακτήρα, καθόλου προσωρινό, έχουν εδραιωθεί πλέον σοβαρές πληθωριστικές προσδοκίες. Η νομισματική πολιτική δείχνει αδύναμη, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες της Δύσης χάνουν συνεχώς την αξιοπιστία τους. Το ευρώ, αντανακλώντας την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και αξιοπιστίας, φτάνει πλέον σε ισοτιμία 1:1 κι αυτό με παρεμβάσεις. Η απειλή της ύφεσης στην Ευρώπη, τα προβλήματα υψηλού χρέους ορισμένων χωρών, κάνουν διστακτική την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αυξήσεις επιτοκίων ανάλογων των αμερικανικών. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης έφερε και φέρνει το ευρώ στο πολιτικό μπόι της.Στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, αντανακλάται η επιδεινούμενη ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και η εκτόξευση των τιμών στα εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα. Αξίζει να αναφερθεί πως για πρώτη φορά, μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2022, η Ευρωζώνη εμφανίζει ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο -113 δισ. ευρώ, από πλεονασματικό +83,6 δισ. το 2021. Ακόμα και η μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία της Ευρώπης η Γερμανία, με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα από το 1952, εμφανίζει για πρώτη φορά μετά το 1992 έλλειμμα 1 δισ.
Την ίδια περίοδο το έλλειμμα του Ισοζυγίου Πληρωμών στην Ελλάδα φτάνει τα 10,1 δισ. από 6 δισ. το 2021, παρά τις εξαιρετικές τουριστικές εισπράξεις. Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου Ελλάδας-Ρωσίας. Το πεντάμηνο του 2022 το έλλειμμα φτάνει τα 2.769 εκατ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών μας από 1,2 δισ. το 2021 εκτοξεύεται στα 2,8 δισ. το 2022, ενώ οι εξαγωγές μας λόγω κυρώσεων φτάνουν μόνο τα 48 εκατ. ευρώ!Με τις κυρώσεις στη Ρωσία απαγορεύουμε στις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα της βόρειας Ελλάδας, να εξάγουν αγροτικά προϊόντα, γουναρικά, τουριστικές υπηρεσίες κλπ., ενώ στερούμαστε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, τις τεράστιες δυνατότητες πυρόσβεσης των ρωσικών αεροπλάνων. Για να πληρώσουμε ίδιες ποσότητες ενεργειακών προϊόντων, πρέπει τώρα να εξάγουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων και υπηρεσιών, δηλαδή μεγαλύτερο προϊόν και εισόδημα, φτωχοποιώντας τη χώρα.
ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου