Η τραπεζική εισφορά ήρθε χωρίς προειδοποίηση και προκάλεσε έντονη κριτική από τους αναλυτές.
«Πρόκειται για ωμό, ακραίο λαϊκισμό.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι τράπεζες επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο José Ramón Iturriaga, αναλυτής της Abante Asesores, προσθέτοντας: «Αλλά δεν υπήρχε κρατική αποζημίωση κατά τη μακρά περίοδο που τα επιτόκια ήταν αρνητικά».
Μεταξύ άλλων μέτρων, η κυβέρνηση στην Ισπανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για την ανέγερση 12.000 κατοικιών στη Μαδρίτη, να κάνει τις περισσότερες κρατικές σιδηροδρομικές διαδρομές δωρεάν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου και να παράσχει 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες για άτομα άνω των 16 ετών.
Ο Sánchez, ο οποίος ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού, είπε ότι ένας παρόμοιος φόρος θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων που στοχεύει στην προστασία των λιγότερο εύπορων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την εκτίναξη των τιμών στην Ενέργεια.
«Ζητάμε από τις μεγάλες εταιρείες να διασφαλίσουν ότι τυχόν έκτακτα οφέλη που θα προκύψουν κατά τις τρέχουσες συνθήκες θα διοχετευθούν πίσω στους εργαζόμενους», είπε ο Sanchez στην εναρκτήρια εισήγησή του για την κατάσταση του έθνους.
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ισπανία σκαρφάλωσε σε υψηλό 37 ετών - 10% τον Ιούνιο από 8,5% τον Μάιο.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση Sánchez υποκρύπτει τακτικισμό και σκοπιμότητα, καθώς ο σοσιαλιστής ηγέτης επιδιώκει να αποκτήσει προβάδισμα απέναντι σε ένα αναδυόμενο Λαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης.
Οι έκτακτοι φόροι σε τράπεζες και ενεργειακούς ομίλους, που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2023 και το 2024, προβλέπεται να αυξήσουν συνολικά 7 δισ. ευρώ — 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και 2 δισ. ευρώ ετησίως από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Οι απροσδόκητοι φόροι σε εταιρείες ενέργειας που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν στην πολιτική ατζέντα σε όλη την Ευρώπη, αλλά μόνο λίγες χώρες εξέτασαν το ενδεχόμενο επιβολής νέων εισφορών στις τράπεζες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία εισήγαγε ένα παρόμοιο μέτρο με αυτό της Ισπανίας τον Μάιο.
Στην Πολωνία, η δεξιά κυβέρνηση είχε εισαγάγει φόρο επί των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων το 2016 και προετοιμάζεται για νέα μέτρα.
Η ισπανική κυβέρνηση δεν εξήγησε πώς θα φορολογηθούν οι τράπεζες και οι ενεργειακοί όμιλοι.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου