ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΔΥΝΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ !!!

 




Διατάξεις που θα «μπλοκάρουν» στη γέννηση της τη Δικαστική Αστυνομία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση και λειτουργία ενός σώματος η συγκρότηση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών της χώρας.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σχετικά με σχέδιο νόμου για τη Δικαστική Αστυνομία που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με την επιστολή της διατυπώνει σαφείς ενστάσεις για προβλέψεις του νομοσχεδίου ως προς τη λειτουργία του νέου Σώματος.

Τα τρωτά του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, όπως σημειώνει, έχουν να κάνουν με το εύρος των αρμοδιοτήτων που θα έχει το νέο Σώμα, καθώς και με το γεγονός ανάθεσης της εποπτείας των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας στους διευθύνοντες το δικαστήριο ή τη γενική επιτροπεία και όχι στους εισαγγελείς.

Χαρακτηριστικά, επισημαίνει στην επιστολή ότι «οι ευρείες αρμοδιότητες, που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία στην πράξη της υπό ίδρυση υπηρεσίας».

Μάλιστα, παραπέμπει στις προβλέψεις του νόμου του 1993 βάσει του οποίου σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας θα πρέπει να είναι η υποβοήθηση του έργου του εισαγγελέα πρωτοδικών, με:

«α. τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, β. τη διενέργεια προανακριτικών και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή, γ. τη συλλογή αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να βεβαιωθεί η τέλεση εγκλήματος και να ανακαλυφθεί ο δράστης, δ. την εκτέλεση ποινικών δικαστικών αποφάσεων, ενταλμάτων σύλληψης, προσωρινής κράτησης και βίαιης προσαγωγής, καθώς και κάθε άλλης διαδικαστικής πράξεως της ποινικής διαδικασίας, κατά την κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα, ε. την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις και στ. την υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής».

Όπως τονίζει δεν θα πρέπει να ανατεθούν στη Δικαστική Αστυνομία αρμοδιότητες που αφορούν την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, καθώς και την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Επιπλέον υπογραμμίζει πως κάθε περιφερειακή υπηρεσία της Δικαστικής Αστυνομίας θα πρέπει να εδρεύει στην οικεία εισαγγελία, οι δε υπάλληλοι της θα πρέπει να τελούν υπό την άμεση διεύθυνση και εποπτεία του οικείου εισαγγελέα, το έργο του οποίου θα επικουρούν.

Για το θέμα αυτό αναφέρει: «Εκφράζουμε, σε κάθε περίπτωση, τις αντιρρήσεις μας για την προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου ανάθεση της εποπτείας των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας στους διευθύνοντες το δικαστήριο ή τη γενική επιτροπεία και όχι στους εισαγγελείς, ρύθμιση που αφενός μεν ενέχει δυσμενή διάκριση σε βάρος του εισαγγελικού κλάδου, αφετέρου δε θα δημιουργήσει πρακτικές δυσλειτουργίες στην ίδια την υπό ίδρυση υπηρεσία».

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου