Το ενδεχόμενο μετάθεσης, ίσως και για ένα μήνα ακόμα, της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους, 3 δισ. ευρώ περίπου, φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση.
Ο... τυπικός λόγος είναι το ότι δεν έχουν εκδοθεί – ακόμα- τα εκκαθαριστικά σημειώματα με το πόσο που θα πρέπει να επιστρέψουν όσοι ωφελήθηκαν από τα κρατικά δάνεια. Ο ουσιαστικός λόγος είναι ότι η αποπληρωμή των κρατικών δανείων (που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας) συμπίπτει χρονικά με το φόρο εισοδήματος, τον νέο ΕΝΦΙΑ και τους «παραφουσκωμένους» λογαριασμούς ενεργείας. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις ενδέχεται να εξαντλήσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.
Όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στο MEGA «έχουν καθυστερήσει να ανέβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα ανέβουν όμως. Νομίζω ότι θα ανέβουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Βέβαια οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεση τους λίγες ημέρες ακόμη για την εξόφληση της δόσης της επιστρεπτέας και θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό!».
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να εξοφληθεί σε 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως την 29η Ιουλίου 2022 και τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα που ακολουθεί. Ειδικότερα, για κάθε επιστρεπτέα θα αντιστοιχεί και συγκεκριμένη οφειλή. Ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έως τις 29 Ιουλίου 2022 εάν θα την εξοφλήσει εφάπαξ για να κερδίσει έξτρα έκπτωση 15% ή θα την αποπληρώσει σε 96 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι το ποσό της έκπτωσης 15% είναι αφορολόγητο.
Η ΑΑΔΕ, αυτήν την περίοδο, υπολογίζει την οφειλή και συντάσσει λίστα με τα στοιχεία ταυτοποίησης του υπόχρεου της επιστροφής (φυσικού ή νομικού προσώπου) και κατ’ ελάχιστον ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο ή επωνυμία, κατά περίπτωση, διεύθυνση έδρας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος και το επιστρεπτέο ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς. Στη συνέχεια θα εκδώσει ατομική ειδοποίηση, την οποία αναρτά στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο και Επικοινωνία/e- Κοινοποιήσεις και αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κοινοποίηση η ατομική ειδοποίηση αποστέλλεται ταχυδρομικά. Η οφειλή από το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης θα εμφανίζεται στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ («myAADE»). Ανάλογα με το τζίρο και το χρόνο έναρξης της δραστηριότητας θα παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μέρους της ενίσχυσης ως εξής:
1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 10. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 10. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις
2. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτό προκύπτει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020
Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου