ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Η ΕΚΤ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ !!!

 



Reuters: Ομόλογα Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας θα αγοράζει η ΕΚΤ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Tράπεζα αναμένεται να αγοράσει εκ νέου ομόλογα από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα με μέρος των εσόδων που έχει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους. Αυτό αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες από στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από 1/7 τίθεται σε εφαρμογή το πλάνο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ πρόκειται να ξεκινήσει αυτές τις κινήσεις την 1/7, προκειμένου να αποτρέψει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στα επιτόκια μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -σε «δωρητές», «λήπτες» και «ουδέτερους»- βάσει του μεγέθους και της ταχύτητας αύξησης των spreads των ομολόγων στις χώρες αυτές, τις τελευταίες εβδομάδες.

Παίρνει από τον έναν, δίνει στον άλλον...

Επιπλέον, η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «λήπτες» ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από «δωρητές» στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, λόγω της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας.

Οι λίστες, οι οποίες θα επανεξετάζονται σε μηνιαία βάση, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της «περιφέρειας» και του «κέντρου» που αναδύθηκε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Ποιοι είναι οι «δωρητές»

Η ομάδα των «δωρητών» αποτελείται από χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι «λήπτες» είναι οι χώρες που θεωρούνται από τις αγορές πιο ευάλωτες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της χαμηλής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν, επίσης, οι πηγές της ΕΚΤ στο Reuters.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου