ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ !!!




Η Δανία έχασε τη μάχη για τη φέτα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.


Ενδυνάμωση της προστασίας της φέτας ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προσφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Δανία δεν μπορεί να εξάγει τυρί με την επωνυμία «φέτα» και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που έχουν κατοχυρωθεί από τα κράτη-μέλη μπορούν να παράγονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές μόνο σε αυστηρά καθορισμένες περιοχές και κανένα άλλο προϊόν δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά με το ίδιο όνομα. Ωστόσο δεν είναι σαφώς καθορισμένο τι ισχύει γι’ αυτά τα προϊόντα στις αγορές των τρίτων χωρών. Εκμεταλλευόμενη το συγκεκριμένο «παράθυρο» της νομοθεσίας, η Δανία εξήγε άσπρο τυρί με την επωνυμία «φέτα» εκτός Ε.Ε. και κυρίως στις ΗΠΑ, αξιοποιώντας τη φήμη του ελληνικού τυριού.

Ωστόσο αναμένεται να τεθεί τέλος σε αυτή την πρακτική, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο είχε προσφύγει η Ελλάδα για να προστατεύσει τη «φέτα» ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δανία, παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να προλάβει και να σταματήσει την εξαγωγή τυριού που ονόμαζε «φέτα» σε τρίτες χώρες, παρέβη τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τον Κανονισμό 1151/2012.

«Το βασικότερο επιχείρημά μας, το οποίο και έγινε δεκτό από το Δικαστήριο, είναι ότι στο μέλλον η Ε.Ε. μπορεί να επιχειρήσει να κάνει μια διμερή συμφωνία με μια χώρα για την προστασία ευρωπαϊκών προϊόντων. Οπότε δεν πρέπει να αφήνουμε τα κράτη-μέλη να προβαίνουν σε κινήσεις που ναρκοθετούν την προστασία των προϊόντων μας», τονίζει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, εκπρόσωπος του γραφείου που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φέτα κατέχει μερίδιο άνω του 80% στις συνολικές εξαγωγές ελληνικών τυριών. Οι εξαγωγές φέτας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή άνοδο, με κύριο αποδέκτη τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και κυρίως τη Γερμανία. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η φέτα βρίσκεται χαμηλά σε σχέση με τα ποσοστά διακίνησης άλλων ευρωπαϊκών τυριών εντός της Ενωσης. Συγκεκριμένα, τα σκήπτρα κρατούν το γκούντα, το τσένταρ, το έμενταλ, το ένταμ, το παρμιτζιάνο ρετζάνο και το μπρι.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ θεωρείται σημαντική αγορά, δεδομένου μάλιστα του αριθμού των Ελλήνων της διασποράς που βρίσκονται στη χώρα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς η κατανάλωση τυριού στη χώρα. Οι εξαγωγές της φέτας στις ΗΠΑ από το 2015 έως το 2021 αυξάνονταν συνεχώς σε ποσότητα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι εξαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 2.346 τόνους το 2015 σε 4.736 τόνους το 2021). Ωστόσο, οι τιμές αντίστοιχα σημείωσαν μικρή πτώση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου