Έπεσε η αυλαία στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων για την ψευτοδικηγόρο Χαρίκλεια Ιατροπούλου που καταδικάστηκε σε 9,5 χρόνια κάθειρξη (όσο και η πρωτόδικη ποινή).
Προσποιούμενη την δικηγόρο με πάρα πολλές γνωριμίες, η Χαρά Ιατροπούλου φέρεται να εξαπάτησε δεκάδες ανθρώπους από το 2013 έως σήμερα, υποσχόμενη λύσεις σε χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο ,αποκομίζοντας οφέλη που φέρεται να ξεπερνούν 3 εκατομμύρια ευρώ.
Κομβικό ρόλο στο «ψάρεμα» των υποψηφίων θυμάτων της σπείρας έπαιζαν δυο μέντιουμ και δυο ιερομόναχοι, από τους οποίους αποσπούσε πληροφορίες για άτομα που είχαν ανοιχτές υποθέσεις με το δημόσιο και οφειλές προς τις τράπεζες και στην συνέχεια τα προσέγγιζε και τους έπειθε πως είχε την λύση για το πρόβλημα τους.
Η 46χρονη είχε φιλικές σχέσεις μαζί τους και κατάφερνε να μαθαίνει το υπόβαθρο των υποψηφίων θυμάτων τους, που είτε εξομολογούνταν στους ιερομόναχους, είτε έψαχναν μέσα από τους μελλοντολόγους να μάθουν τι θα γίνει με τις υποθέσεις που τους απασχολούσαν. .Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, τα τέσσερα μέλη της σπείρας, δυο γυναίκες ηλικίας 46 και 50 ετών και δυο άνδρες ηλικίας 44 και 50 ετών,συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία. Η 46χρονη “εγκέφαλος” της σπείρας, παρουσιαζόταν στα υποψήφια θύματά της ως δικηγόρος, οικονομολόγος και ιδιοκτήτης μεγάλου δικηγορικού γραφείου με συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα και γνωριμίες σε δημόσιους φορείς, ακόμη και σε «μυστικές υπηρεσίες».
Υποσχόταν ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων, λύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω διακανονισμού με τις τράπεζες, καθώς και ρυθμίσεις ταμειακών οφειλών, ακόμα και σε εξαιρετικά πολύπλοκες περιπτώσεις που «φάνταζαν αδύνατες» μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα για να ακόμη γίνει πιο πειστική υποστήριζε πως δεν ήθελε ούτε χρηματική αποζημίωση για τις υπηρεσίες της, άλλωστε παρουσιαζόταν ως άτομο με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Στην συνέχεια τους ζητούσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα της υπόθεσης, επικαλούμενη τη δημιουργία φακέλου, με σκοπό στην πραγματικότητα την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και την δημιουργία οικονομικού προφίλ για τον εκάστοτε, ώστε να επιλέξει τελικά άτομα με οικονομικό υπόβαθρο. Οι συναντήσεις της σπείρας με τα υποψήφια θύματα γίνονταν σε καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία ή ακόμη και στα οικίες των θυμάτων.
Στις συναντήσεις εμφανιζόταν είτε με τον σύζυγό της που ψευδώς συστηνόταν ως Αξιωματικός και πιλότος της Αεροπορίας Στρατού ή της Πολεμικής Αεροπορίας, θεωρώντας ότι η επαγγελματική του ιδιότητα προσδίδει κύρος στη σύζυγο του και αληθοφάνεια στους ισχυρισμούς της. Με τον 55χρονο, ο οποίος συστηνόταν ως καθηγητής Πανεπιστημίου καθώς και ως βοηθός και γραμματέας της ή με την 50χρονη, η οποία συστηνόταν ως οδηγός και «σωματοφύλακας» της. Κάποια από τα θύματά τους τα οποία είχαν υποθηκευμένα σπίτια όταν ζητούσαν βοήθεια της παρέδιδαν άλλα σπίτια τα οποία ήταν «καθαρά» από χρέη αλλά εκείνη εξαφανιζόταν και πάλι.
Αφού η 46χρονη κατάφερνε να εξαπατήσει τα θύματά της στην συνέχεια διέκοπτε την επικοινωνία με τα θύματα προφασιζόμενη λόγους υγεία, λέγοντας μάλιστα πως νοσηλεύεται σε νοσοκομεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η δράση των απατεώνων είχε ξεκινήσει από το 2013 και το “κουβάρι” της απάτης ξετυλίχτηκε μετά από καταγγελία ενός από τα θύματά τους.
Αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις που τα θύματά της, τα οποία δεν είχαν αντιληφθεί τους ψευδείς ισχυρισμούς τους, σύστησαν την ίδια και τους συνεργούς της σε τρίτα πρόσωπα που επίσης αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Από την μέχρι στιγμής έρευνα, το κύκλωμα από το 2013 κατάφερε να εξαπατήσει τουλάχιστον είκοσι 20 άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που υπερβαίνει τα 2.280.000 ευρώ σε μετρητά, τραπεζικές μεταφορές, τραπεζικές επιταγές, συναλλαγματικές και ακίνητη περιουσία.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου