Μόνο 185 επί συνόλου 10.380 μεγαλοφειλετών των ταμείων έσπευσαν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προκειμένου να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση του ονόματος τους.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του e- ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ τα οποία κατ΄αποκλειστικότητα έχει στη διάθεσή του το Capital.gr.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από αυτά, από τις αρχές του Ιουνίου οπότε εξεδόθη η ανακοίνωση των ταμείων σε σχέση με την δημοσιοποίηση (η οποία είχε προγραμματισθεί για τις 30 Ιουνίου 2022, αλλά ακόμα εκκρεμεί) όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στον e- ΕΦΚΑ (σ.σ. κύρια οφειλή μη ρυθμισμένη) έως τις 21 Ιουνίου, οπότε έληξε η προθεσμία ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους, μόλις 185 φυσικά και νομικά πρόσωπα προέβησαν σε κάποια από τις παραπάνω ενέργειες και έτσι δεν θα δουν αναρτημένο το όνομα του στην εν λόγω λίστα.
Τα δε χρέη τα οποία ρύθμισαν ή εξόφλησαν οι οφειλέτες ανέρχονται συνολικά σε 74 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των μεγαλοφειλετών ανέρχεται σε 10.380. Έτσι το 1,78% αυτών ρύθμισε τα χρέη του (175 έναντι 10.380). Τα δε χρέη που ρυθμίστηκαν αντιπροσωπεύουν ακόμη χαμηλότερο ποσοστό επί του συνόλου και συγκεκριμένα, το 0,6% (74 εκατ. ευρώ έναντι 12,391 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά τη μέση οφειλή των φυσικών προσώπων, τα οποία ρύθμισαν τις οφειλές τους (κύριες και προσαυξήσεις), ανέρχεται σε 505.000 ευρώ, όση περίπου είναι και η μέση οφειλή όλων των μεγαλοφειλετών φυσικών προσώπων.
Αντίθετα, η μέση οφειλή των νομικών προσώπων, τα οποία ρύθμισαν τις οφειλές τους (κύριες και προσαυξήσεις) ανέρχεται στα 279.000 ευρώ, ενώ η μέση οφειλή συνολικά για όλα τα νομικά πρόσωπα (είτε ρύθμισαν, είτε όχι τις οφειλές τους) ανέρχεται στα 503.256. Μ΄άλλα λόγια, ήταν εκείνα τα νομικά πρόσωπα τα οποία είχαν χαμηλότερη από τη μέση οφειλή εκείνα τα οποία ρύθμισαν τα χρέη τους.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω κοινή δημοσιοποίηση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2017 κι έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο ετήσιες επικαιροποιήσεις κατά τα έτη 2018 και 2019. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας COVID-19 δεν πραγματοποιήθηκε νεότερη επικαιροποίηση κατά τα έτη 2020 και 2021.
Στις εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης. Ωστόσο, από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι παρακάτω οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής.
Συγκεκριμένα εξαιρούνται:
-οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
-οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
-οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
-οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
-οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα
Πριν την δημοσιοποίηση οφειλών, κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Ιουνίου 2022, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα με μη εξαιρούμενες οφειλές οι οποίες πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους κύριας εισφοράς και παλαιότητας θα λάβουν από την Α.Α.Δ.Ε. στην γραμματοθυρίδα τους στο TAXISNET καθώς και στην πιστοποιημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας σχετική ενημέρωση η οποία θα τους προσκαλεί εντός 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους.
Ωστόσο, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται, δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου