Παρέμβαση στην Κομισιόν πραγματοποίησε η Vodafone σχετικά με το πράσινο φως που έδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην αναβάθμιση (διπλασιασμό) των ταχυτήτων των ευρυζωνικών συνδέσεων πελατών λιανικής του ΟΤΕ.
Η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, στο αίτημα που κατέθεσε στις Βρυξέλλες, βάλλει κατά της ΕΕΤΤ και του εφαρμοζόμενου μοντέλου που αξιοποιεί, για τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους των ανταγωνιστών του ΟΤΕ.
Η παρέμβαση στην ΕΕΤΤ
Η παρέμβαση αυτή της Vofafone στην Κομισιόν, δεν διαφοροποιείται από εκείνη που πραγματοποίησε πριν μερικούς μήνες στην ΕΕΤΤ. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών αναφέρει, ότι αναβάθμιση των συνδέσεων (εμμέσως μείωση των χρεώσεων) βασίστηκε σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο ελέγχου του περιθωρίου κέρδους των ανταγωνιστών, το οποίο αν είχε εκσυγχρονιστεί δεν θα έδινε το πράσινο φως στον ΟΤΕ στην αναβάθμιση αυτή.
Με άλλα λόγια, η αναβάθμιση, βάζει εμπόδια στον ανταγωνισμό, καθώς συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους των πελατών χονδρικής του ΟΤΕ, δηλαδή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Vodafone, Wind, Nova) που αγοράζουν στη χονδρική τις συνδέσεις του ΟΤΕ και στη συνέχεια τις μεταπωλούν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για τις χάλκινες συνδέσεις του ΟΤΕ στις οποίες γίνεται η αναβάθμιση των ταχυτήτων, η λιανική και χονδρική χρέωσή ρυθμίζεται από την ΕΕΤΤ καθώς το χάλκινο δίκτυο συνιστά μια υποδομή που αναπτύχθηκε την εποχή που ο ΟΤΕ ήταν μονοπώλιο και επομένως δεν υπάρχει ανταγωνιστική υποδομή.
Ουσιαστικά η Vodafone ζητούσε από την ΕΕΤΤ, να μην εγκρίνει τα πακέτα του ΟΤΕ που επιφέρουν τον διπλασιασμό των ταχυτήτων, να φέρει πρώτα το νέο μοντέλου ελέγχου περιθωρίου κέρδους (Price Squeezing Model ή PSM), και στη συνέχεια να αποφασιστεί ποια πακέτα ικανοποιούν το νέο μοντέλο.
Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, η οποία πιθανώς να καθυστερούσε τον ΟΤΕ πολλούς μήνες, αν όχι και χρόνια. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η ΕΕΤΤ άργησε πολύ να άλλαξε το μοντέλο PSM το οποίο χρονολογείται από το 2010, και θεωρείται ξεπερασμένο σε μια αγορά που μεταβάλλεται ταχύτατα.
Η ΕΕΤΤ θα κοινοποιήσει σύντομα το νέο μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ΕΕΤΤ μπήκε πρόσφατα στη διαδικασία αλλαγής και σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα κοινοποιήσει το νέο μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι επί 10 χρόνια που ίσχυε το PSM δεν υπήρξε καμία «γκρίνια» των παρόχων. Η «γκρίνια» ακούστηκε μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2021, που ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την αναβάθμιση (διπλασιασμός) των ταχυτήτων διαδικτύου. Η εταιρεία γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι προτεινόμενες αναβαθμίσεις συνδέσεων (έμμεσες μειώσεις τιμών) ήταν σύμφωνα με το υφιστάμενο PSM.
Η Vodafone ζήτησε από την ΕΕΤΤ εγγράφως να μην προχωρήσει ο διπλασιασμός, ενώ η Wind και η Nova το έπραξαν προφορικά. Στελέχη τους ωστόσο έχουν αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Vodafone, υποβάλλοντας αντίστοιχη αίτηση-ένσταση στην Κομισιόν. Αυτό ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Εν των μεταξύ, η διαδικασία του διπλασιασμού των ταχυτήτων των ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ έχει προχωρήσει και σχεδόν το 50% των 750.000 συνδέσεων έχει ήδη αναβαθμιστεί.
Πάντως η ένσταση της Vodafone εκτιμάται ότι δεν θα έχει μεγάλη τύχη. Τυπικά οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ είναι σύννομες, παρόλο που βασίζονται σε ένα απηρχαιωμένο πλαίσιο. Επίσης παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και ένα «εντός των τειχών» κλείσιμο της υπόθεσης, με τον ΟΤΕ να προσφέρει αντίστοιχες εκπτώσεις τιμών στη χονδρική, έτσι ώστε ν’ αμβλυνθούν οι διαφορές.
Τι υποστηρίζει η Vodafone
Στελέχη της Vodafone που επικοινώνησαν με το powergame.gr, μετά τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου, ανέφεραν ότι η παρέμβαση της εταιρείας στη Κομισιόν, είχε αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Το έγγραφο που απεστάλη αποτελούσε επιστολή ενημέρωσης της Κομισιόν σχετικά με το μοντέλο χρονικής χρέωσης που αξιοποιεί η ΕΕΤΤ. Τέλος σημείωναν ότι σε καμία περίπτωση η εταιρεία δεν ζητεί την ανάκληση/διακοπή της αναβάθμισης των ταχυτήτων που ξεκίνησε ο ΟΤΕ και η οποία φυσικά πλέον είναι μάλλον δύσκολο να ανατραπεί.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου