Δήμος Ηρακλείου: «Άστεγος» με 128.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ και 47 ιδιώτες σπιτονοικοκύρηδες
Ο πλουσιότερος Δήμος της Κρήτης πληρώνει σχεδόν 400.000 ευρώ σε αστικά ακίνητα για ενοίκια, ενώ η ακίνητη περιουσία του είναι τόσο που μεγάλη που ο αναλογούν φόρος μοιάζει εξωφρενικός.
Τεράστια ποσά δαπανά κάθε χρόνο ο Δήμος Ηρακλείου προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του, φτάνοντας μόνο για τα αστικά ακίνητα κοντά τα 400.000 ευρώ τον χρόνο, συντηρώντας 47 ενοικιαστήρια προς ιδιώτες. Την ίδια ώρα, καταβάλλει ΕΝΦΙΑ περίπου 128.295,56 ευρώ τον χρόνο αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν είναι «άκληρος», αλλά διαθέτει και πλειάδα ακινήτων. Ωστόσο, αρκετές λειτουργίες του δεν εξυπηρετούνται στα ιδιόκτητα ακίνητα και έτσι αναγκάζεται να ενοικιάζει, ειδάλλως θα μείνουν δίχως στέγη.
Το ποσό που καλείται να καταβάλει ο Δήμος Ηρακλείου για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 (128.295,56 ευρώ) θεωρείται εξωφρενικό, αν κάποιος συνυπολογίσει ότι από τον αναλογούντα φόρο για τα ακίνητα εξαιρούνται βάσει νόμου τα ακίνητα εκείνα που ιδιοχρησιμοποιούνται από τον Δήμο Ηρακλείου, όπως για παράδειγμα η Λότζια ή το κτήριο της πλατείας Δασκαλογιάννη, το “Ακτάρικα” ή ακόμη και το Πολιτιστικό Κέντρο. Για αυτά τα ακίνητα και όποια άλλα ιδιοχρησιμοποιεί δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ που καταβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου αφορά σε όλα τα υπόλοιπα ακίνητα που μισθώνει σε τρίτους, αλλά και εκείνα που μένουν αναξιοποίητα, καθώς, εκτός από τα πολλά αστικά, διαθέτει ακόμη περισσότερα αγροτικά ακίνητα και κληροτεμάχια με τεράστιες εκτάσεις, προερχόμενες από: 1) δωρεές και αγοραπωλησίες, 2) το περίφημο κληροδότημα του Πανανείου με τα περίπου 76 ακίνητα (αστικά και κυρίως αγροτικά) και 3) από τις συνενώσεις του έφερε ο “Καλλικράτης” φέρνοντας στο Ηράκλειο τους πρώην Δήμους Γοργολαϊνίου, Παλιανής, Νέας Αλικαρνασσού και Τεμένους μαζί και τις περιουσίες τους.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι κάποιος “φτωχός” Δήμος που δεν έχει ακίνητα. Όμως στην πραγματικότητα μοιάζει “άστεγος”, όταν τα ακίνητα που διαθέτει δεν είναι συμβατά με τις λειτουργίες που χρειάζεται να στεγάσει, και έτσι αναγκάζεται να ενοικιάζει, από τρίτους, χώρους για τους οποίους κάθε μήνα καλείται να πληρώνει 33.086,25 ευρώ σε ιδιώτες. Τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Ηρακλείου, θέσει και φύσει, δεν μπορούν να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του, με αποτέλεσμα να ξοδεύει μόνο για αστικά ακίνητα 381.435 ευρώ τον χρόνο, συν τα 300.000 ευρώ κατ’ έτος που διαθέτει για ενοικιαστήρια σχολείων - κυρίως για νηπιαγωγεία αλλά με τη συνδρομή του κράτους - και το επίσης εξωφρενικό ποσό των 384.000 ευρώ που πληρώνει για να συντηρεί τη χωματερή των Πέρα Γαλήνων, της οποίας βρίσκεται “όμηρος” μη έχοντας άλλη λύση και μη έχοντας δυνατότητα και συναίνεση για απαλλοτρίωση.
Συνολικά τα ενοίκια προς τρίτους που καταβάλλει ο Δήμος αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για να αντιληφθεί κάποιος το οξύμωρο σχήμα που επικρατεί στο Ηράκλειο, αρκεί να αναφερθεί το γεγονός ότι τα ακίνητα που διαθέτει ο Δήμος ως ιδιοκτησία του τα ενοικιάζει σε ιδιώτες και για να στεγαστεί ο ίδιος αναγκάζεται να ενοικιάζει από ιδιώτες. Μάλιστα, τα έσοδά του από ενοίκια είναι λιγότερα μηνιαίως από τα ενοίκια που καταβάλλει. Συνεπώς η στέγασή του είναι μάλλον ζημιογόνα.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου με την ιδιότητα του ενοικιαστή έχει συνάψει 47 ενοικιαστήρια στην πόλη του Ηρακλείου πληρώνοντας ενοίκια σε ιδιώτες. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα ενοικίασε στη λεωφόρο Δημοκρατίας ακίνητο προκειμένου να στεγάσει το πρώην ΚΑΠΗ της 1ης Κοινότητας με 36.000 ευρώ τον χρόνο, ενοικίασε οικόπεδο 1.745 τ.μ. στα Καμίνια με ετήσιο ενοίκιο 33.600 ευρώ και στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ακίνητο για τη Δομή Κέντρου Κοινότητας Ρομά και ΚΕΜ με 36.000 ευρώ τον χρόνο. Ακόμη ενοικιάζει γραφεία και για τις υπηρεσίες, αφού το αρχείο της Πολεοδομίας στεγάζεται σε ενοικιασμένο χώρο ο οποίος ανήκει σε τέσσερις ιδιώτες και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ξοδεύοντας 11.000 ευρώ ετησίως. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό ως προς τις στεγαστικές ανάγκες που έχει ο Δήμος Ηρακλείου, αφού, παρά το ριζικό “λίφτινγκ” του κτηρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη, δεν κατορθώθηκε να εξασφαλιστεί χώρος για το αρχείο της Πολεοδομίας, αν και η υπηρεσία συνολικά στεγάζεται σε αυτό.
Οικόπεδο Λυδάκη
Ένα από τα μεγαλύτερα ενοίκια που ο Δήμος Ηρακλείου καταβάλλει ετησίως δεν αφορά ακριβώς στέγαση αλλά φιλοξενία της λαϊκής αγοράς στις Πατέλες. Πρόκειται για το γνωστό οικόπεδο Λυδάκη, όπου η φιλοξενία της λαϊκής αγοράς κάθε Πέμπτη και Σάββατο στοιχίζει στον Δήμο Ηρακλείου τον μήνα 6.750 ευρώ, ήτοι 81.000 ευρώ τον χρόνο.
Η ιστορία με το οικόπεδο Λυδάκη είναι γνωστή από χρόνια, καθώς ήταν οικόπεδο χαρακτηρισμένο πράσινο, που ο Δήμος Ηρακλείου δεν απαλλοτρίωσε και δεν εκτέλεσε εγκαίρως, οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν δικαστικώς, το αποχαρακτήρισαν, αποζημιώθηκαν και τώρα λαμβάνουν ενοίκιο για τις λαϊκές έως ότου ευοδωθεί η μόνιμη λύση της λαϊκής στη Νέα Αλικαρνασσό.
“Ομηρία”... στους Πέρα Γαλήνους!
Ο Δήμος Ηρακλείου συντηρεί με 384.000 ευρώ τον χρόνο το ενοικιαστήριο για τον ΧΥΤΑ στους Πέρα Γαλήνους. Ουσιαστικά η καταβολή αυτού του ποσού αποτελεί μεγάλη “πληγή” για τα οικονομικά, όπως παραδέχεται και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, ο οποίος αναφέρει ότι, πέραν αυτού, ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει ένα αναβαθμισμένο κύτταρο με όλες τις λειτουργίες που προβλέπονται από τις διεθνείς προδιαγραφές.
Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να γλιτώσει από αυτό το ενοίκιο, αφενός γιατί μια τέτοια έκταση για να αποκτηθεί διά απαλλοτρίωσης απαιτεί ένα τεράστιο ποσό να καταβληθεί και αφετέρου γιατί, ακόμη και βούληση του Δήμου να υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να υπάρχει και συναίνεση των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν την έκταση. Δηλαδή θέλουν να απαλλοτριωθεί η έκτασή τους ή προτιμούν να την ενοικιάζουν;
Αντιδήμαρχος Δημοτικής περιουσίας Μ. Βασιλάκης - Τα μίσθια, ο ΕΝΦΙΑ και οι καταπατήσεις
Αρκετά καταστήματα και άλλα ακίνητα διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου από τα οποία λαμβάνει ενοίκια μισθώνοντάς τα σε τρίτους. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη, ενοικιάζονται τα καταστήματα στην Καινούργια Πόρτα, στο Νέο Κοιμητήριο και περίπου τρία στο κέντρο της πόλης και τα καταστήματα στη Νέα Λαχαναγορά στον Καρτερό. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει “κληρονομήσει” από τη συνένωση με τους άλλους Δήμους κληροτεμάχια και αγροτικά ακίνητα. «Έχουμε αρκετά προβλήματα καταπατήσεων και γίνεται μια υπερπροσπάθεια για αυτό. Έχουμε αρκετά ακίνητα. Τώρα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να περάσουμε τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο των νέων περιοχών - Αλικαρνασσός, Γοργολαΐνι, Πλαιανή και Τέμενος - ενώ πρέπει να διορθώσουμε πολλά λάθη στο Κτηματολόγιο του Ηρακλείου», αναφέρει ο κ. Βασιλάκης μιλώντας στη «ΝΚ».
Μάλιστα, θέλοντας να σχολιάσει τα ενοικιαστήρια που συντηρεί προς τρίτους ο Δήμος Ηρακλείου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφέρει ότι τα δημοτικά ακίνητα δεν επαρκούν, αλλά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις λειτουργίες, ενώ ο κ. Βασιλάκης έκανε αναφορά και στην ιδέα ενός νέου κτηρίου στο οικόπεδο του “Φάρου”, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις από τα προσφυγικά σωματεία και την κοινότητα. «Δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί τι θα γίνει στον “Φάρο”, αλλά είναι στο στόχαστρο της δημοτικής Αρχής», σημείωσε ο κ. Βασιλάκης, ενώ αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ είπε: « Ο Δήμος πληρώνει ΕΝΦΙΑ για τα άλλα ακίνητα, εκτός από αυτά που χρησιμοποιεί ο ίδιος. Έχουμε ένα ακίνητο μιας πρώην κοινότητας. Όσο το χρησιμοποιεί η Κοινότητα δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Αν το παραχωρήσουμε σε κάποιον σύλλογο δωρεάν, τότε αυτομάτως πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ», είπε ο κ. Βασιλάκης, συμπληρώνοντας ότι είναι μεγάλο το ποσό γιατί είναι πολλά τα ακίνητα, όμως σημείωσε ότι θα ήταν μεγαλύτερο ακόμη αν δεν υπήρχε η εξαίρεση για την ιδιόχρηση των ακινήτων. Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα επιδιώξει να αποκτήσει κτηριακό απόθεμα και ιδιόκτητα κτήρια, όμως οι ανάγκες θα αυξάνονται και μοιραία κάποιες λειτουργίες θα στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στις νέες μισθώσεις για τη δομή Κέντρου Κοινότητας Ρομά και ΚΕΝ, στο κτήριο στη λεωφόρο Δημοκρατίας όπου θα στεγαστεί το 1ο ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ, που για 7 χρόνια δεν είχε κτήριο, και στην ενοικίαση του οικοπέδου στις οδούς Καντάνου και Μάχης Κρήτης που θα γίνει το Πράσινο Σημείο.
Σύντομα η προκήρυξη - Η ενοικίαση 125 στρ. στον Σκαφιδαρά
Μάλιστα ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι ο Δήμος Ηρακλείου αυτόν τον καιρό επεξεργάζεται να “βγάλει στον αέρα” την προκήρυξη για ενοικίαση και αξιοποίηση των τριών τεμαχίων που διαθέτει στον Σκαφιδαρά, συνολικά 125 στρεμμάτων, μέσα και η πρώην χωματερή. Ωστόσο το ενοίκιο από εκεί θα εξαρτηθεί από τις δράσεις και την πρόταση των ενοικιαστών. Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και οδεύει προς την προκήρυξη, αν και απαιτεί ακόμη λίγο χρόνο.
Τα επίσημα στοιχεία με τα ενοίκια σε αστικά ακίνητα
Η «ΝΚ» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά, με ποσό μηνιαίο και ετήσιο ανά ακίνητο, τα ενοίκια που πληρώνει ο Δήμος Ηρακλείου σε ιδιώτες. Συνολικά για τις ανάγκες στην πόλη έχουν συναφθεί 47 ενοικιαστήρια και καταβάλλονται ετησίως 381.435 ευρώ, ενώ μηνιαίως τα ενοίκια που πληρώνει ο Δήμος Ηρακλείου είναι 33.086,25 ευρώ. Σε σχέση με τον επίσημο πίνακα των ενοικίων του Δήμου Ηρακλείου που η «ΝΚ» σήμερα δημοσιεύει (σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών και για αυτό δε δημοσιεύονται τα ονόματά τους), παρατηρείται μια μικρή απόκλιση στα τρία πρώτα ενοικιαστήρια που αφορούν στο Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο στην περιοχή Τάλως. Θα παρατηρήσει κάποιος ότι καταβάλλονται μηνιαίως 600 ευρώ όπως αναφέρει ο πίνακας σε τρεις διαφορετικούς ιδιοκτήτες, όμως διαφέρει το ετήσιο που ο ίδιος ο Δήμος Ηρακλείου ανέβασε στη “Διαύγεια”.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου