ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΕΓΡΑΨΕ 54 ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ !!!

 


Τι μεταδίδει το dikastiko.gr


Τη στιγμή που η κυβέρνηση νομοθετεί την “κατάργηση” (πάγωμα) της ρήτρας αναπροσαρμογής απο 1η Αυγούστου, και η ίδια η δικαιοσύνη μέσω προηγουμενης απόφασης αποφάσισε πως δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι την εκδίκαση της συλλογικής αγωγής, η συζήτηση της οποίας αναβλήθηκε την Τετάρτη για τις 6 Ιουλίου, με μια προσωρινή διαταγή 54 σελίδων (!) δικαιώνει δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας την ΔΕΗ για την ρήτρα αναπροσαρμογής!

Η υπόθεση

Μια γνωστή εταιρεία εσωρούχων ζητούσε την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της και την αποχή από οποιαδήποτε ενέργεια για απενεργοποίηση της παροχής στο μέλλον υπό τον όρο ότι η εταιρία θα εξοφλεί τις χρεώσεις τρεχουσών καταναλώσεων, πλην των ποσών που προκύπτουν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ωστόσο, ο δικαστής ενώπιον του οποίου ζητήθηκε η προσωρινή διαταγή, όχι μόνο την απέρριψε αλλά μπήκε και στην ουσία της υπόθεσης, γράφοντας σκεπτικό 54 σελίδων, κίνηση ασυνήθιστη για τη συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία.

«Η επιβολή της εν λόγω ρήτρας δεν απαγορεύεται ρητά από καμία νομοθετική διάταξη, ούτε αντίκειται σε κάποιον όρο της επίδικης σύμβασης, δεδομένου ότι από τους όρους της δεν προκύπτει τυχόν συμφωνία των διαδίκων για την εφαρμογή σταθερού τιμολογίου χρέωσης της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως στο άρθρο 9 των Γενικών Όρων της Σύμβασης προβλέπεται ρητά η δυνατότητα της ΔΕΗ να προβαίνει μονομερώς σε αναπροσαρμογές των ισχυόντων τιμολογίων της» αναφέρεται στο σκεπτικό της προσωρινής διαταγής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, μάλιστα ο δικαστής σημειώνει πως η ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας έχει προκύψει από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, «δικαιώνοντας» με ένα τρόπο τη ΔΕΗ για τις αυξήσεις. «Είναι άλλωστε πασίδηλο ότι η επιβολή της επίμαχης ρήτρας αναπροσαρμογής δεν αφορά μόνο την καθ’ης ούτε μόνο μία κατηγορία πελατών της, αλλά επιβλήθηκε από όλους τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στο σύνολο σχεδόν των πελατών της. Οι λόγοι δε της επιβολής της δεν ήταν αυθαίρετοι, αλλά σχετίζονται με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο)που έχει σημειωθεί κατά το τελευταίο έτος, εξαιτίας ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες βρίσκονται φυσικά εκτός της σφαίρας επιρροής των Προμηθευτών».

Δικαιολογείται

Έπειτα από μία ανάλυση της αύξησης της τιμής πετρελαίου καταλήγει λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό άλλωστε δικαιολογείται η μεταβλητότητα του ποσού της ρήτρας αναπροσαρμογής, το οποίο δεν είναι σταθερό και δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων αλλά εξαρτάται ακριβώς από τους μεταβλητούς παράγοντες του κόστους των παραπάνω πρώτων υλών, το οποίο μπορεί να παρουσιάζει καθημερινές διακυμάνσεις.».

Ειδική μνεία γίνεται και στους ισχυρισμούς της ΔΕΗ περί προσπάθειας απορρόφησης μέρους της αύξησης που θα έβλεπε ο καταναλωτής στο λογαριασμό του. «Η ΔΕΗ κατέβαλε προσπάθεια να αντισταθμίσει σε κάποιο ποσοστό τις συνέπειες, που θα επέρχονταν από την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς είχε προβεί σε πλήρη απορρόφηση του αυξημένου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και τα τέλη του 2021 όσο αφενός και με την κατάργηση της χρέωσης ρήτρας CO2 και αφετέρου με την παροχή έκπτωσης 20%».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το 2017 η συγκεκριμένη εταιρεία, που απασχολεί 38 εργαζόμενους αυτή τη στιγμή, σύναψε σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την βιομηχανική της εγκατάσταση ενώ σχετικά με την χρέωση συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους του εφαρμοζόμενου τιμολογίου με την ονομασία «ΒΓ βιομηχανικό». «Ουδεμία ενημέρωση και αναφορά έλαβε χώρα για την δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης των όρων της σύμβασης και πιο συγκεκριμένα μονομερούς τροποποίησης της χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους της ΔΕΗ με την επιβολή «ρήτρας αναπροσαρμογής», η οποία θα μπορούσε να επιφέρει στο μέλλον σοβαρή οικονομική ανατροπή στην λειτουργία της σύμβασης, ούτε για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής μονάδας της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος ανά κιλοβατώρα βάση της εν λόγω ρήτρας» σημειώνει στην αίτησή της η εταιρία, συμπληρώνοντας πως έλαβε γνώση για την ρήτρα στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Νοεμβρίου 2021.

Εξαιτίας της αδυναμίας της εταιρείας να καταβάλει τα υπέρογκα χρηματικά ποσά, η εταιρεία στις 9 Μαΐου 2022 κατήγγειλε την σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, ενημερώθηκε από τη ΔΕΗ ότι «εάν δεν κατήρτιζε μέχρι τις 3 Ιουνίου νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από άλλο προμηθευτή θα προχωρούσε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης», όπως και έγινε τελικά στις 27 Μαΐου 2022.

Κατά τα αναφερόμενα στην απόφαση, η ΔΕΗ φέρεται να έχει αποστείλει στις 15 Οκτωβρίου 2021 επιστολή μέσω της οποίας ενημέρωνε σχετικά με τα χαρακτηριστικά του τιμοκαταλόγου μέσης τάσης βάση του οποίου γινόταν τιμολόγηση της καταναλισκομένης από την εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία επιστολή γίνεται αναφορά στη «ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας» με τον αντίστοιχο τιμοκατάλογο. Ωστόσο, η εταιρία δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή αυτή, οπότε με τον τρόπο αυτό τροποποιήθηκε το περιεχόμενο της επίδικης σύμβασης μεταξύ των διαδίκων. «Η εταιρεία αρνείται ότι ενημερώθηκε για την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής με την επιστολή της 15ης Οκτωβρίου 2021 και ισχυρίζεται ότι έλαβε για πρώτη φορά γνώση όταν παρέλαβε το λογαριασμό του Νοεμβρίου του 2021. Ο ισχυρισμός αυτός δεν πιθανολογείται ως βάσιμος από το δικαστήριο. Από την προσκομιζόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των διαδίκων προκύπτει ότι την επόμενη μέρα από την έκδοση του παραπάνω λογαριασμού ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους αρμόδιους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. ζητώντας εξηγήσεις για την επιβολή ρήτρας και το τελικό χρεωστικό υπόλοιπο που είχε προκύψει. Σε αυτό το μήνυμα η ΔΕΗ απάντησε με e-mail στο οποίο μεταξύ άλλων επισυνάπτονταν και η σχετική επιστολή του Οκτωβρίου». Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τη ΔΕΗ, από την οποία ζητήθηκε νεος διακανονισμός για την εξόφληση του ποσού της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η εταιρία εσωρούχων υποστηρίζει πως βρήκε «τοίχο» μπροστά της, ενώ η ΔΕΗ σημειώνει ότι πρότεινε νέο πλαίσιο ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου