Η κυβέρνηση της Γερμανίας σιωπηλά προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο απότομης διακοπής στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα, με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει -μεταξύ άλλων- την κρατική ανάληψη κρίσιμων εταιριών, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο «τρέχει» από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας και υπογραμμίζει την ανησυχία που υπάρχει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την ενεργειακή επάρκεια της.
Το ρωσικό φυσικό αέριο ανέρχεται στο 55% των εισαγωγών αερίου που έκανε η Γερμανία το 2021, με το Βερολίνο να έχει δεχτεί κατηγορίες για το ότι χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει πως θέλει να απεξαρτήσει εντελώς τη Γερμανία από το ρωσικό αέριο, αλλά οι ειδικοί έχουν τονίσει πως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από τα μέσα του 2024.
Παραμένει ασαφές το τι θα γίνει σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού αερίου στη γερμανική αγορά, με το Βερολίνο να θέλει να αποφύγει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Μόσχα, όπως η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αέριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία θέλει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο μονομερούς διακοπής του αερίου από τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως μέσα στον Απρίλιο η γερμανική κυβέρνηση πέρασε νομό για την κρατική ανάληψη ενεργειακών επιχειρήσεων ως έσχατη λύση. Τώρα εξετάζει το πως θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτό τον νόμο. Παράδειγμα για αυτό θα μπορούσε να είναι η ανάληψη του διυλιστήριού PCK κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, που λειτουργεί από τη ρωσική Rosneft.
Το PCK επεξεργάζεται τις περισσότερες από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να δεχθεί μεγάλο πλήγμα εάν εγκριθεί η πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Κρατικοποιήσεις και σπιράλ ύφεσης
Η γερμανική κυβέρνηση απεργάζεται ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων, όπως η διάθεση κρατικών δανείων και εγγυήσεων στις ενεργειακές εταιρείες με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών, ενώ εξετάζεται και η κρατικοποίηση επιχειρήσεων, όπως διυλιστήρια, σύμφωνα με το Reuters..
Στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε πως η κρατικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων είναι στο τραπέζι, αλλά θα πρέπει να γίνει προσεχτικά και δικαιολογώντας τη διασφάλιση ενεργειακών πόρων.
Παράλληλα, το Βερολίνο θα μπορούσε να αποκτήσει μετοχική παρουσία και σε άλλες επιχειρήσεις.
Το 2018, η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW απέκτησε το 20% του παρόχου ενέργειας 50Hertz, με στόχο να αποτρέψει την εξαγορά του από την κινεζική State Grid.
Σημειώνεται πως Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία έχει τα όρια της, καθώς σε αντίθετη περίπτωση και με την επιβολή νέων μέτρων εις βάρος της Μόσχας υπάρχει ο κίνδυνος εισόδου της γερμανικής οικονομίας σε καθοδικό σπιράλ, ακόμα και ύφεσης.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου