«Ολιγωρία και ατολμία από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας»
«Η χώρα μας βλέπει τα τρένα να περνούν σε σχέση με το θέμα της ακρίβειας Τόσο στα πετρελαιοειδή όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια έχουμε αφήσει τις αγορές να κινούνται στον αυτόματο», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο καθηγητής ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Ενέργειας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης.
«Ήδη από τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή επιτροπή, ακριβώς επειδή δεν μπορούσε σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου να υιοθετηθεί μία κοινή θέση, πρότεινε προς τα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν μία εργαλειοθήκη η οποία παροτρύνει τα κράτη-μέλη να πάρουν μέτρα κατά προτεραιότητα στο εσωτερικό τους και επικουρικά να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση πώς θα μπορούσε να συμβάλει.
Τα μέτρα αυτά αφορούν σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις εκεί που διαπιστώνονται στρεβλώσεις και υπέρογκες αναπροσαρμογές τόσο στη χονδρική όσο και στην λιανική πώληση. Επίσης είναι μέτρα φορολογικά όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ και παρεμβάσεις ελεγκτικές έτσι ώστε να αποσοβηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Αυτή η παλέτα μέτρων έχει δοθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή εδώ και 10 μήνες και τα κράτη μέλη την έχουν υιοθετήσει στο εσωτερικό τους. Δεν περίμεναν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Βρυξέλλες κάποια στιγμή να λύσει τα προβλήματά τους. Βρισκόμαστε στο Μαϊο, προσεγγίζουμε τον Ιούνη και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουνν παρθεί στιβαρά μέτρα, ούτε έχουν γίνει σοβαροί έλεγχοι σε επίπεδο της χονδρικής και λιανικής, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο για την προστασία του καταναλωτή.
Αντ’ αυτού έχει τεθεί μία πρόταση στο τραπέζι, η οποία δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν προκειμένου να εγκριθεί ένα σχέδιο το οποίο απεργάζεται παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική και οι οποίες υποτίθεται θα μπορούσαν να αποφέρουν μειώσεις στη λιανική.
Όλα αυτά, από Ιούλιο και βλέπουμε κάτι που σημαίνει ότι πριν από το Σεπτέμβρη δεν πρόκειται να δούμε κάποιο αποτέλεσμα. Υπάρχει ολιγωρία στη λήψη μέτρων καθώς επί ένα χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητάμε για μακροπρόθεσμα μέτρα, αλλά το άμεσο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους και της επάρκειας ισχύος, παραπέμπεται εκ νέου στα κράτη-μέλη.
Η Ελλάδα παραμένει ουραγός τουλάχιστον σε ότι αφορά τις φορολογικές παρεμβάσεις κάτι που διαπιστώνεται στην τιμή της αντλίας και στο γεγονός ότι έχουμε την ακριβότερη τιμή βενζίνης. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους υψηλότατους φόρους για τους οποίους θα έπρεπε να είχε ληφθεί μέριμνα μείωσής τους.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει μία δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά δεν δικαιολογούνται οι κακές προτεραιότητες που είχαν μπει τον τελευταίο χρόνο στα οικονομικά. Επίσης δεν δικαιολογώ την ατολμία για την ισόποση μείωση των φόρων, όπως άλλες χώρες έχουν κάνει. Στην Ιταλία έχουν ήδη προχωρήσει σε φορολόγηση κερδών και ισόποση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ, δηλαδή επιστροφή αυτής της φορολόγησης στον καταναλωτή. Η χώρα μας δεν προέβη στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και άφησε τους φόρους στα πετρελαιοειδή και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης να δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η πρακτική της μη δημοσιονομικής παρέμβασης είναι μια απολύτως συνειδητή επιλογή. Στο ελεγκτικό σκέλος επίσης υπάρχει ολιγωρία γιατί μιλάμε εδώ και πολύ καιρό για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και ενδεχόμενες στρεβλώσεις που μετακυλύονται στους καταναλωτές.
Δεν είναι μόνο η ηλεκτρική ενέργεια, είναι και τα πετρελαιοειδή όπου και εκεί έχουμε μία αγορά ολιγοπωλιακή που απαιτείται να υπάρξουν έλεγχοι και νομίζω ότι η χώρα μας βλέπει τα τρένα να περνούν, αφήνοντας τις αγορές να κινούνται στον αυτόματο. Πλέον είναι κοινός τόπος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι οι αγορές δεν λειτουργούν και σε περιόδους κρίσης χρειάζεται στιβαρή παρέμβαση από το κράτος και καθημερινοί έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να καταπολεμηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου