ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ !!!

 



Στη δημοσιογραφία ένα από τα πιο γνωστά κλισέ είναι «πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε» και αυτό συνέβη στην περίπτωση της απάτης με δέλεαρ τα bitcoin για την οποία θα διαβάσετε στη συνέχεια και για την οποία είναι ενήμερη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά 24ωρα όταν το κινητό τηλέφωνο χτύπησε από έναν ελληνικό αριθμό. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μια ευγενική νεαρή κυρία πίσω από την οποία ακουγόταν φασαρία από ένα κατά τα φαινόμενα τηλεφωνικό κέντρο εταιρίας με μεγάλη δραστηριότητα.

Η κυρία συστήθηκε ως «Σοφία Γεωργίου» - αμφιβάλλω αν αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα – και υποστήριξε με θέρμη ότι πριν από δέκα χρόνια κάποιος είχε ανοίξει εν αγνοία μου και στο όνομά μου έναν λογαριασμό μέσα στον οποίο είχε «μισό bitcoin». Στο ερώτημα πόση ήταν η αξία αυτού του μισού bitcoin, η απάντηση ήταν δελεαστική: 14.000 ευρώ.

Στα ερωτήματά μου «μα πώς δημιουργήθηκε αυτός ο λογαριασμός; Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω ενημερωθεί για κάτι τέτοιο», οι απαντήσεις άμεσες και – θεωρητικά – πειστικές: «Κάποιοι το έκαναν τότε για διαφημιστικούς λόγους. Η εταιρεία μας είναι ειδική στο να εντοπίζει τέτοιους λογαριασμούς». Ακολούθησε το «τυρί»: «Σας ενημερώνουμε γιατί σε λίγο ο λογαριασμός αυτός θα κλείσει και θα τα χάσετε τα χρήματα αυτά».

Λόγω φόρτου δικής μου εργασίας, το τηλεφώνημα διεκόπη με την «κυρία Γεωργίου» να υπόσχεται ότι θα επιστρέψει την επόμενη ημέρα, όπως και συνέβη.

Στο δεύτερο τηλεφώνημα η ίδια φασαρία από το βάθος για να πείθει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά πολύ κόσμο και άρα είναι κάτι νόμιμο. Στην ερώτηση για το ποια εταιρεία μιλάμε η απάντηση, για άλλη μια φορά άμεση και «ντυμένη» με φιοριτούρες: «Είμαστε η Blockchain.com. Είμαστε εγγεγραμμένοι στο FCA (Financial Conduct Authority) της Βρετανίας». Επειδή, δε, υπήρχε ένα πρόβλημα με την γραμμή η «κυρία Γεωργίου» πήρε από τέσσερις διαφορετικούς αριθμούς σε τέσσερα λεπτά.

Οι αριθμοί από τους οποίους κάλεσε η «κυρία Γεωργίου»

Το επόμενο ερώτημα ήταν «και πώς ξέρω ότι ισχύει αυτό που λέτε ή ότι είστε αυτό που λέτε; Έχετε κάποια απόδειξη που μπορείτε να μου στείλετε». Και σε αυτή την περίπτωση η απάντηση των απατεώνων άμεση: «Βεβαίως, πείτε μας το mail σας και στην επόμενη μισή ώρα θα έχετε όλα τα στοιχεία».

«Να κλείσουμε και ένα τηλεφωνικό ραντεβού για αύριο για να μου πείτε την τελική απόφαση για να προχωρήσουμε ή όχι. Η απόφαση είναι δική σας» συνέχισε η μέχρι τότε ευγενική κυρία Γεωργίου σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσουμε αλλά ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να πάει χαμένη.

Όντως περίπου μισή ώρα αργότερα έφτασε το πολυπόθητο mail «ντυμένο» με έναν πίνακα στον οποίο υποτίθεται ότι εμφανιζόταν το περιβόητο μισό bitcoin, τα στοιχεία επικοινωνίας κάποιου προσώπου στην Αγγλία και μια ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία μπορούσε κανείς να αναζητήσει πληροφορίες για την Blockchain.com.



To e-mail «δόλωμα» για την απάτη



Μόνο που στην ιστοσελίδα της FCA αυτό που εμφανίζεται όσον αφορά την συγκεκριμένη εταιρεία είναι ότι συχνά παρατηρείται το φαινόμενο «εταιριών-κλώνων» πίσω από τις οποίες κρύβεται απάτη.

Ακολούθησε εκ μέρους μου τηλεφωνική επικοινωνία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αστυνομικοί της οποίας στην περιγραφή της ιστορίας όπως είχε εξελιχθεί μέχρι τότε, απάντησαν κατηγορηματικά: «Είναι απάτη, μην προχωρήσετε».

Στο τρίτο τηλεφώνημα, λοιπόν, και το πιο σύντομο σε διάρκεια η «κυρία Γεωργίου» ήταν αρχικά και πάλι ευγενική: «Πήρατε το e-mail; Να σας εξηγήσω τις επιλογές σας». Και τότε αποκάλυψε τη «φάκα»: «Για να ξεκινήσει η διαδικασία της είσπραξης του μισού αυτού bitcoin θα πρέπει να δώσετε ένα ποσό της τάξης των 0,018 bitcoin (δηλαδή 500 ευρώ)». «Μα καλά μου ζητάτε να σας δώσω 500 ευρώ; Δεν μπορεί να γίνει με ένα ευρώ;» ήταν η αντιπρότασή μου. Προετοιμασμένη και προφανώς έχοντας ξανακούσει κάτι τέτοιο η ετοιμόλογη «κυρία Γεωργίου» συνέχισε ατάραχη: «Μα δεν σας λέω να τα βάλετε σε έναν δικό μας λογαριασμό. Θα ενεργοποιήσετε ένα wallet και έτσι θα ξεκινήσει η διαδικασία. Θα βάλετε, δηλαδή, τα χρήματα κάπου που θα έχετε εσείς πρόσβαση».

Αφού άκουσα και τη φάκα, ήρθε η ώρα το αστείο να τελειώσει και να αντιληφθεί η «κυρία Γεωργίου» ότι δεν είμαι διατεθειμένος να πέσω θύμα της απάτης. «Κυρία Γεωργίου δεν επιθυμώ να προχωρήσουμε και να γνωρίζετε ότι επικοινώνησα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μου είπαν ότι είναι μια απάτη». Και τότε για πρώτη φορά στα τρία τηλεφωνήματα παρουσιάστηκε μια διαφορετική «κυρία Γεωργίου»: «Τι είναι αυτά που λέτε, κάντε ό,τι θέλετε, άντε γειά» και κλείσιμο του τηλεφώνου…

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη που αν βρει κάποιον πιο απροετοίμαστο ή πιο ανενημέρωτο για τις ηλεκτρονικές απάτες ή ενδεχομένως πιο πρόθυμο να πειστεί ότι ήρθαν ουρανοκατέβατα 14.000 ευρώ, τότε μπορεί να προχωρήσει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου