Αίσιο τέλος είχε ο μαραθώνιος διαγραφής προστίμων και οφειλών για τρεις στους δέκα φορολογούμενους που προσέφυγαν στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ ζητώντας την ακύρωση των αρχικών αποφάσεων της Εφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου το 29% των υπόχρεων που προσέφυγαν στη ΔΕΔ καταφέρουν να δικαιωθούν αποφεύγοντας τον πέλεκυ των επιβαρύνσεων.
Πιο συγκεκριμένα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 από τις 1.731 υποθέσεις που έκλεισαν οι 772 έγιναν δεκτές από τη ΔΕΔ ενώ 1.164 προσφυγές δηλαδή επτά στις δέκα έπεσαν στο κενό.
Σημειώνεται ότι για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή οι φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.
Ο αριθμός των φορολογούμενων που δικαιώνονται από τη ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά γεγονός που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οφείλεται:
1 Στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ετών 2000-2016 με τις οποίες παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.
2 Σε λάθη και παραλείψεις στον καταλογισμό των φόρων, των προσαυξήσεων και των προστίμων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές περιπτώσεις δικαίωσης των φορολογούμενων έχουν να κάνουν με την επιβολή αυτοτελών προστίμων από 100 έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΔΕΔ οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν πληροφοριακού χαρακτήρα στοιχεία που δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των δηλώσεων, δηλαδή δεν μειώνουν ή δεν αυξάνουν τα ποσά των φόρων που έχουν προκύψει με τις αρχικές δηλώσεις και έτσι το πρόστιμο ακυρώνεται.
Το 2021, περίπου τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους που άσκησαν προσφυγές στην ΔΕΔ βρήκαν το δίκιο τους, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τη σύσταση της υπηρεσίας το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 36% των φορολογούμενων δικαιώθηκε μερικώς ή ολικώς γλιτώνοντας από την πληρωμή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων χιλιάδων ευρώ που τους είχαν επιβάλλει τα ελεγκτικά κέντρα και οι ΔΟΥ για φορολογικές παραβάσεις.
Αναλυτικότερα το 2021:
- Εξετάστηκαν 10.268 προσφυγές ή το 82,4% των υποθέσεων.
- Εκδόθηκαν 3.658 αποφάσεις που έκαναν δεκτή την προσφυγή
- Εκδόθηκαν 4.721 αποφάσεις που απέρριψαν την προσφυγή.
- Για 77 αποφάσεις δηλώθηκε παραίτηση και μπήκαν στο αρχείο.
- Για 1.812 υποθέσεις εξέπνευσε η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία εξέτασης και σιωπηρώς απορρίφθηκαν.
- 3.291 προσφυγές παραμένουν σε εκκρεμότητα για να εξεταστούν φέτος.
- 3.069 προσφυγές που απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ έχουν προσβληθεί στα διοικητικά δικαστήρια.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου