Τον χρόνο πίσω, στο μακρινό 1994, «γυρίζει» την Ελλάδα ο διψήφιος πληθωρισμός ο οποίος τραβά την ανηφόρα σε επίπεδα άνω του 10%. Μετά από 28 έτη ο καταναλωτής στην Ελλάδα νιώθει το βάρος της ακρίβειας όχι μόνο στους λογαριασμούς του ρεύματος αλλά και σε βασικά είδη διατροφής. Με το νέο, πρόσφατο πακέτο παρεμβάσεων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην ενέργεια προβλέπεται να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός το 2022 πέριξ του 5%.
Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο που οδηγεί τον δείκτη τιμών σε άνω του 10%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Τον Μάρτιο του 2022 ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%.
Πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ
Η αλματώδης άνοδος των ενεργειακών τιμών “καίει” εισοδήματα και οικονομικό κλίμα και έχει διαμορφώσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. Μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω για τη φετινή χρονιά, ανεβάζοντας τον μέσο πληθωρισμό στα επίπεδα του 5,6%- από 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Οι αναλύσεις δείχνουν σενάρια για ετήσια αύξηση ακόμα και στο 11%, ενώ «μαύρο ρεκόρ» χτυπά το καταναλωτικό και οικονομικό κλίμα, με την πτώση να καταγράφεται στην αγορά και στους δείκτες. Ο πληθωρισμός άρχισε να δείχνει τα δόντια του από τον Ιανουάριο όταν και εκτινάχθηκε στο 6,2%, σε υψηλό επίπεδο από το 1997, καταγράφοντας δηλαδή ιστορικό ρεκόρ από τότε που η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2021 ανήλθε σε 5,1% από 3,4% τον Οκτώβριο και 4,8% τον Νοέμβριο.
Στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι το 49% των ελληνικών νοικοκυριών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ σχεδόν οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν να προβλέπουν ότι θα προβούν σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες. Στο λιανεμπόριο τροφίμων προετοιμάζονται για νέο γύρο ανατιμήσεων, καθώς σύμφωνα με τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές περισσότεροι από 400 κωδικοί προϊόντων είναι αυξημένοι από 10% έως και 50%.Οι αυξήσεις ανησυχούν τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια και τα έξοδα αυξάνονται. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις αποδοχές των μισθωτών, οι οποίοι καλούνται με ήδη συρρικνωμένους μισθούς- και υψηλές εισφορές – φόρους -να πληρώσουν ένα έξτρα δυσβάσταχτο κόστος.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6% (από πρόβλεψη 0,8% στον προϋπολογισμό), χρονιά κατά την οποία θα υπάρξει κορύφωση, καθότι για τους χρόνου προβλέπει άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6%, ενώ τα έτη 2024 και 2025 κατά 1,7%.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου