ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

GAZPROMBANK: ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ !!!

 



Ανοιχτά παραμένουν μέχρι αυτήν τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα γύρω από το θέμα της πληρωμής του ρωσικού φυσικού από την Ελλάδα, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Ενέργειας που έχει συγκληθεί από τη γαλλική προεδρία για την ερχόμενη Δευτέρα.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα, αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει η διατύπωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης για το θέμα, βάσει της οποίας θα κινηθούν και όλα τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει και είδαν το φως της δημοσιότητας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση πληρωμή των Ρώσων σε ρούβλια.

Τι γίνεται όμως με τη μέθοδο πληρωμής που έχει ζητήσει η Ρωσία, η οποία προβλέπει την καταβολή του ποσού σε ευρώ ή δολάρια στη ρωσική Gazprombank και στη συνέχεια τη μετατροπή του σε ρούβλια; Παραβιάζει ή όχι τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία;

Μία πρώτη απάντηση, με βαρύνουσα σημασία αναμένεται να δοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από τη γερμανική εταιρεία Uniper, η οποία και προβλέπεται να πληρώσει σε ευρώ όχι σε μία ευρωπαϊκή τράπεζα αλλά σε λογαριασμό ρωσικής τράπεζας (Gazprombank).

Το τί θα κάνει η Γερμανία με τις πληρωμές του ρωσικού αερίου αποτελεί μια πρώτη σαφή ένδειξη που θα δώσει το στίγμα για τις κινήσεις και άλλων κρατών.

Αυτό επισημαίνεται και από πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, που υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να συμφωνηθεί στο επικείμενο συμβούλιο υπουργών μια κοινή ευρωπαϊκή στάση για το θέμα της πληρωμής, τότε η Ελλάδα θα καθορίσει τη δική της στάση ανάλογα με το πώς θα κινηθούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα συνυπολογιστεί δηλαδή το τι θα πράξουν οι χώρες που προηγούνται της Ελλάδας, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει τις επόμενες πληρωμές της προγραμματισμένες για το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Ως γνωστόν, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν, οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από τις “μη φιλικές χώρες” θα γίνονται με συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω δύο λογαριασμών: ο πρώτος σε ξένο νόμισμα και ο δεύτερος σε ρούβλια.

Η Gazprombank καλείται να μετατρέψει σε ρούβλια το ποσό που κατατίθενται σε ξένο νόμισμα πριν το μεταφέρει στη μητρική Gazprom. Στην πραγματικότητα δηλαδή, φαίνεται ότι το όλο θέμα αφορά περισσότερο το γόητρο παρά την ουσία του τρόπου πληρωμής που δεν αλλάζει για τους αγοραστές του ρωσικού αερίου αφού θα καταβάλουν στη Gazprombank το αντίτιμο σε ευρώ ή δολάρια.

Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής εφικτό να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση του θέματος. Μάλιστα, πληροφορίες που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες ήθελαν μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες να είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τη μέθοδο και τη διαδικασία πληρωμής που έχει υποδειχθεί από τη Μόσχα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και μια άλλη πτυχή του θέματος, που “δείχνει” στην κατεύθυνση της πληρωμής των Ρώσων με βάση τη διαδικασία που έχουν προτείνει. Ποια είναι αυτή; Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις κυρώσεις, προβλέπεται εξαίρεση από τις κυρώσεις όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια προμήθειας. Είναι ευνόητο ότι κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του κανονισμού για τις κυρώσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr η Ελλάδα εξετάζει όλες τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές του θέματος και ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για κοινή ευρωπαϊκή στάση την ερχόμενη Δευτέρα, θα καθορίσει τη στάση της συνυπολογίζοντας και τη στάση που θα τηρήσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου