ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΡΟΣ: ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ "ΚΑΝΟΝΙΚΗ" ΥΦΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ !!!

 



Τα καμπανάκια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας πληθαίνουν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να διογκώσει τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές ενέργειας και σιτηρών. Ο Ντέιβιντ Ρος, βετεράνος στρατηγικός αναλυτής, προειδοποιεί μάλιστα πως αυτή τη φορά δεν θα έχουμε να κάνουμε με μία απλή ύφεση, αλλά με κάτι χειρότερο. Και οι αγορές έχουν μάλλον υποτιμήσει τη διάρκειά του.

Ο Ρος περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει παγιδευτεί η παγκόσμια οικονομία ως war- cession - από τις λέξεις war (πόλεμος) και recession (ύφεση). Μιλώντας στο CNBC υπογραμμίζει ότι οι θηριωδίες κατά αμάχων που ήρθαν στο φως απομακρύνουν το σενάριο ταχείας εξέλιξης των διαπραγματεύσεων προς μία ειρηνευτική συμφωνία. Υποστηρίζει δε πως η μόνη επιλογή της Δύσης είναι να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της στις κυρώσεις ή να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Ο Πούτιν σε καμία περι΄πτωση δεν θα δεχθεί να αποσυρθεί από την Ουκρανία χωρίς μία «νίκη». Με δεδομένη τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών ο πόλεμος θα έχει διάρκεια και αυτό σημαίνει ότι και οι κυρώσεις θα αυξάνονται, με τον Ρος να εκτιμά ότι θα φτάσουν τελικά στο ολικό ενεργειακό μπλόκο.

Η σφαγή στην Μπούτσα και άλλες περιοχές έξω από το Κίεβο και η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιοήσουν οι ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να μην φύγουν πλήρως ταπεινωμένες. Έτσι θα έχουμε έναν παρατεταμένο οδυνηρό πόλεμο σε ουκρανικό έδαφος και έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, που δεν θα επιτρέπει πια στους επενδυτές να ξεχωρίζουν την πολιτική από τις αγορές.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο σοκ προσφοράς στα τρόφιμα, τα μέταλλα και άλλες βασικές ύλες. Αυτό θα διαρκέσει πολύ και θα κρατήσει στα ύψη τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας αισθητά και τα επιτόκια. Στον πόλεμο μάλιστα θα πρέπει να προσθέσουμε τα προβλήματα προσφοράς στην Κίνα εξαιτίας των επίμονων κρουσμάτων Covid-19» εξηγεί. Προειδοποιεί δε πως ενώ σε μία κανονική ύφεση θα βλέπαμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αυτή την περίπτωση δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. «Σε μία κανονική ύφεση η παραγωγή και η ζήτηση υποχωρούν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Σε αυτό το είδος της ύφεσης, στο war-cession, βλέπεις την παραγωγή να πέφτει και τα κόστη και τον πληθωρισμό να αυξάνονται ταυτόχρονα» σημειώνει και καταλήγει: «Πιστεύω ότι ο πόνος θα γίνει ανυπόφορος και θα κρατήσει περισσότερο από όσο οι αγορές μετοχών σήμερα υπολογίζουν».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου