ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ !!!

 



Θεωρίες ότι οι Κινέζοι έχουν εντοπίσει μια πολύ πιο επιθετική παραλλαγή του κορωνοϊού ή κάποιον άλλον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό διασπείρονται με ταχύτητα φωτός. Μήπως μας κρύβουν κάτι οι Κινέζοι; Άλλωστε και στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαν καθυστερήσει να ανακοινώσουν την έλευση του κορωνοϊού. Κανείς επίσημος φορέας, πάντως, δεν επιβεβαιώνει αυτές τις θεωρίες. Ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ούτε διεθνείς εμπειρογνώμονες, ούτε οι αρχές Υγείας της Κίνας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, που ορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, μιλά στο iefimerida.gr για το τι συμβαίνει τελικά στην Κίνα.

Όπως εξηγεί, η πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid-19, που έχει επιλέξει το Πεκίνο, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων (κινεζικά εμβόλια, χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των υπέργηρων), οδήγησαν στη σημερινή εικόνα. Τονίζει δε ότι η έξαρση των κρουσμάτων στη Σαγκάη και σε μερικές άλλες περιοχές οφείλεται στην επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον 2.

Μόσιαλος: Αλλαγή στρατηγικής έναντι της Όμικρον 2 -Μονοκλωνικά και αντιικά

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλά επίσης για την αλλαγή στρατηγικής της παγκόσμιας κοινότητας έναντι της πανδημίας, ιδίως δε έναντι της μετάλλαξης Ομικρον 2.

«Τα περισσότερα από τα μονοκλωνικά που έχουμε αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι πλέον αποτελεσματικά ως προς την Όμικρον δύο. Υπάρχουν όμως καινούργια μονοκλωνικά της Astra Zeneca, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν ως προληπτική-προφυλακτική αγωγή σε ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους δεν έχουν ανταποκριθεί σε εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικός απέναντι στα στελέχη της Όμικρον. Εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον EMA και αναμένουμε το επόμενο διάστημα να διατεθούν και στη χώρα μας», τονίζει.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου στο iefimerida.gr

  • Τελικά, τι συμβαίνει στην Κίνα; Είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασθέντων;

Τα ποσοστά στην Κίνα είναι υψηλά. Το 88,1% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο σε σύγκριση με το 59,2% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Ωστόσο, μόνο το 50% των άνω των 80 στην Κίνα έχουν εμβολιαστεί. Στην Κίνα οι άνω των 80 ετών -λόγω χαμηλού προσδόκιμου ζωής- αντιστοιχούν σε 27.000.000 ανθρώπων, άρα 13-14 εκατομμύρια ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένας πληθυσμός δηλαδή μεγαλύτερος από αυτόν της Ελλάδος.
Υπάρχει ανησυχία με την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων;

Φαίνεται από τις μελέτες που έχουν γίνει ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι αποτελεσματικά αλλά μάλλον λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον σε σύγκριση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

  • Τι προκάλεσε, λοιπόν, αυτή την αύξηση κρουσμάτων και την ανησυχία των κινεζικών αρχών;

Οι κινεζικές αρχές αλλά και οι διεθνείς εμπειρογνώμονες αποδίδουν την έξαρση στην επέκταση της ΒΑ.2, δηλαδή της υποπαραλλαγής 2 της Ομικρον. Να επισημάνουμε ότι οι Κινέζοι από την αρχή της πανδημίας είχαν πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων της νόσου covid-19 και εφάρμοσαν αυστηρά κατασταλτικά μέτρα την τελευταία διετία. Με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειονότητα να μην έχει εκτεθεί καθόλου στον ιό και η προστασία που είχαν αναπτύξει στην Κίνα να προέρχεται μόνο από τους εμβολιασμούς. Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πέφτει μετά το εξάμηνο, αν δεν υπάρχει και ανοσία στον πληθυσμό λόγω της έκθεσης στον κορωνοϊό -όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες- τότε η επέκταση της πανδημίας μπορεί να είναι πιο γρήγορη στις χώρες με πολιτική μηδενικής ανοχής στη νόσο του Covid-19 όπως η Κίνα.

  • Μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η πολιτική αυτή των κινεζικών αρχών;

Με δεδομένο ότι τα εμβόλια είναι πλέον λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας νόσου, αλλά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των κρουσμάτων με σοβαρή νόσο, οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν αλλάξει στρατηγική. Πλέον, η έμφαση δίνεται στο να διαχειριστούν τις περιπτώσεις όσων έχουν νοσήσει με τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά και να αποτρέψουν νέες περιπτώσεις βαριάς νόσησης με την επέκταση των αναμνηστικών δόσεων με 3η και 4η δόση στις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

Είναι αναπόφευκτο ότι αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι θα νοσήσουμε από την Ομικρον, αλλά το θέμα είναι να είμαστε εμβολιασμένοι ή να έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε τις πιθανές επιπλοκές της νόσου.

Η στρατηγική της Κίνας είναι αδιέξοδη, γιατί, ακόμη και αν καταστείλουν το μικρό κύμα που βλέπουμε αυτή την περίοδο στην περιοχή της Σαγκάης και σε μερικές άλλες περιοχές της χώρας, ο κορωνοϊός θα επανέλθει. Εκτός εάν κρατούν την Κίνα σε συνεχή καραντίνα επί πολλά χρόνια, το οποίο θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς και υγειονομικές επιπτώσεις, γιατί ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Φυσικά, η επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων θα είναι επίσης σημαντική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

  • Τι θα έπρεπε να κάνει η Κίνα;

Οι κινεζικές αρχές θα έπρεπε να προχωρήσουν σε περισσότερες αναμνηστικές δόσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς και να αυξήσουν την επάρκειά τους σε αντιικά φάρμακα και μονοκλωνικά αντισώματα.

  • Δηλαδή, τα μονοκλωνικά που έχουμε αντιμετωπίζουν την Όμικρον;

Τα περισσότερα από τα μονοκλωνικά που έχουμε αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι πλέον αποτελεσματικά ως προς την Όμικρον δύο. Υπάρχουν όμως καινούργια μονοκλωνικά της Astra Zeneca, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν ως προληπτική-προφυλακτική αγωγή σε ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους δεν έχουν ανταποκριθεί σε εμβόλια της Pfizer και της Moderna (τα οποία έχουν διάρκεια 5-6 μήνες). Ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικός απέναντι στα στελέχη της Όμικρον. Εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον EMA και αναμένουμε το επόμενο διάστημα να διατεθούν και στη χώρα μας.

  • Στη χώρα μας αίρονται τα μέτρα, σχεδόν στο επίπεδο προ της πανδημίας. Το θεωρείτε σωστό σε αυτή τη χρονική συγκυρία;

Τα αυστηρά lockdown έχουν νόημα να εφαρμόζονται στην αρχή μιας πανδημίας, όταν είμαστε απροετοίμαστοι. Τρία είναι τα συστατικά μιας ελλιπούς προετοιμασίας:
  1. Δεν έχουμε εμβόλια και φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε έναν νέο ιό
  2. Ο πληθυσμός δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι πρέπει να κάνει και
  3. Τα συστήματα υγείας δεν έχουν επάρκεια προστατευτικών υλικών (μάσκες, στολές προστασίας), επάρκεια σε ΜΕΘ και αναπνευστήρες. Όσο μειώνουμε τα ελλείμματα που υπάρχουν τόσο περισσότερο μπορούμε να μειώνουμε την ένταση των μέτρων.

Η πανδημία είναι διαχείριση πολλαπλών ρίσκων. Δεν είναι μόνο το ρίσκο από τον κορωνοϊό που πρέπει να παίρνουμε υπόψη, αλλά και το ρίσκο να μη βρίσκουν πρόσβαση σε υπηρεσίας υγείας ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα, το ρίσκο της οικονομικής κατάρρευσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μακροχρόνια ανεργία για πολλούς, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, και γνωρίζουμε ότι η μακροχρόνια ανεργία οδηγεί και σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, το ρίσκο της απώλειας εκπαίδευσης για τους νέους σε πανεπιστήμια, γυμνάσια και λύκεια. Άρα, όσο αυξάνει η άμυνά μας απέναντι στον κορωνοϊό και μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το ρίσκο τόσο περισσότερο η προσοχή στρέφεται στο να μειωθούν οι κίνδυνοι από τους άλλους παράγοντες -ασθενείς από άλλα νοσήματα, κατάρρευση της οικονομίας, κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικός έλεγχος της πανδημίας και δεν πιέζεται πολύ το σύστημα υγείας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου