Η αλήθεια είναι πως ο οικονομικός αναλφαβητισμός στην Ελλάδα χτυπάει κόκκινο...
Τι γράφει το iefimerida.gr
Πολλοί γονείς θα ήθελαν να το πάρουν κρυφά από τη βιβλιοθήκη των παιδιών τους και να πλοηγηθούν στον κόσμο των οικονομικών της καθημερινότητας και όχι μόνο, με τον πιο εύληπτο, έξυπνο, κατανοητό τρόπο. Ο λόγος για το «Αλφαβητάρι της Οικονομίας» που έγραψε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Δ. Φίλιππα με την Αλέξια Λουγιάκη να αναλαμβάνει το προκλητικό σίγουρα σκέλος της εικονογράφισης.
Με την καθοριστική βοήθεια της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας, δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα αλφαβητάρι με 124 βασικά λήμματα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επιστήμης - όσο σκέφτεται κανείς ότι ένα οικογενειακό παιχνίδι με ερωτήσεις από το βιβλίο θα έκανε τα παιδιά νικητές έναντι των ενηλίκων, σίγουρα εντυπωσιάζεται. Το πρωτότυπο λεξικό χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελεί έκδοση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Χρηματιστηριακοί δείκτες, κλιματική αλλαγή, ψηφιακό χρήμα, λαϊκή αγορά -κάθε μορφή συναλλαγής έχει το δικό της λήμμα.
Εχοντας διδάξει για χρόνια χιλιάδες φοιτητές οικονομικά, ήδη από τα πρώτα, τα εισαγωγικά μαθήματα της Μακροοικονομίας που σπρώχνει τους 18χρονους στη θάλασσα των οικονομικών, ο καθηγητής αλλά και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ποντάρει προφανώς πολλά στην εκπαίδευση επί των οικονομικών ήδη από τα 9 έτη. «Οσο πιο μικρή είναι η ηλικία των μαθητών, τόσο πιο εύκολα ενστερνίζονται τις βασικές οικονομικές έννοιες και εκπαιδεύονται κατάλληλα, ώστε να γίνουν ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι πολίτες» εξηγεί στον πρόλογο του λεξικού το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα μικρό αλλά σημαντικό εγχείρημα για τη διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης στα παιδιά και συγχρόνως αποτελεί ένα βήμα για την κατάρτιση ενός εθνικού οδικού χάρτη, κάτι για το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται ήδη εντατικά».
Σε έναν κόσμο που όσο ποτέ πριν η οικονομία, οι κρίσεις, η διαχείριση των πόρων γίνεται κεντρικό σημείο όχι μόνο της ζωής μας αλλά της ίδιας της εξέλιξης της Ιστορίας, η θωράκιση με γνώσεις οικονομικών μοιάζει επιτακτική, για να κάνει την «πλοήγηση» των παιδιών στο σύμπαν των αριθμών και των χρηματοοικονομικών πιο εύκολη. «Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από έντονες χρηματοοικονομικές αναταράξεις και από ταχύτατες αλλαγές. Ως εκ τούτου οι νέοι μας θα χρειασθούν νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν αυτή την πολύπλοκη νέα πραγματικότητα. Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι μία από αυτές τις νέες δεξιότητες και “Tο Αλφαβητάρι της οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών”, που εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Τραπέζης της Ελλάδος θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου Νικόλαος Δ. Φιλίππας.
Κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η UNICEF, έχουν αποφανθεί ότι ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι μια διά βίου, αδιάλειπτη και συνεχής διαδικασία, η οποία πρέπει να ξεκινά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και υλοποιεί δράσεις σχετικές με τον οικονομικό αλφαβητισμό μαθητών και φοιτητών.
*
Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και η Τράπεζα της Ελλάδος προσφέρει τα έσοδα από τις πωλήσεις του σε φιλανθρωπικό σκοπό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου