Οριστικό τέλος στην παρανομία των ιδιοκτητών οχημάτων που έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ώστε να γλιτώσουν την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά εξακολουθούν και κινούν τα αυτοκίνητά τους θα θέσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Παράλληλα ειδικός τεχνολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε 30 συνοριακά σημεία και λιμένες ώστε να γίνεται αυτόματα αναγνώριση και καταγραφή όλων των οχημάτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας και κατόπιν οι Αρχές να μπορούν να διαπιστώσουν ποια supercars ή άλλα οχήματα με ξένες άδειες κυκλοφορίας πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις κίνησης στην Ελλάδα και ποιοι τα κινούν παράνομα (μετά το πέρας του εξαμήνου) στη χώρα μας χωρίς να έχουν πληρώσει Τέλος Ταξινόμησης και να προμηθευτούν ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο κανένας ιδιοκτήτης supercar με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας δεν θα μπορεί να ισχυριστεί σε κάποιο έλεγχο των Αρχών ότι ήρθε στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες, προσκομίζονται μάλιστα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή αποδείξεις από ξένα διόδια, καθώς οι άνθρωποι της ΑΑΔΕ θα έχουν στα χέρια τους τα αναλυτικά δεδομένα εισόδου του οχήματος με τις ξένες πινακίδες κυκλοφορίας από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στην Ελλάδα (συνοριακό σταθμό ή λιμάνι).
Άλλωστε χιλιάδες είναι τα αυτοκίνητα (supercars και μη) που κινούνται με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βρίσκονται τα σύνορα προς τη Βουλγαρία η οποία αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και πολλοί έχουν ιδρύσει εταιρείες «μαϊμού» απλά και μόνο για να μην πληρώνουν τα χαράτσια που επιβάλλονται στην Ελλάδα…
Από την άλλη μεριά να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι περίπου 140.000 ιδιοκτήτες οχημάτων κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ηλεκτρονικά ενώ συνολικά φαίνεται ότι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους την τελευταία 10ετία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων με κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας θα εισέλθουν άμεσα στο στόχαστρο των ελέγχων των κατά τόπους Εφοριών.
Οι εφοριακοί μπορούν να «σκανάρουν» στο δρόμο τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ώστε να διαπιστώσουν αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας ή έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας τους αλλά τα κινούν ενώ έπρεπε να βρίσκονται ακινητοποιημένα.
Με αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ θα θέσει ένα τέλος ακόμη και στις σκέψεις κάποιων να θέτουν σε φορολογική ακινησία τα οχήματά τους ώστε να μην πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας, ασφάλεια, να μην περνούν από ΚΤΕΟ και να γλιτώνουν από τα τεκμήρια και να εξακολουθούν να τα κινούν παράνομα χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ.
Πρόκειται για ένα από τα πολλά φιλόδοξα σχέδια που έχει εντάξει η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό με στόχο οι εν λόγω έλεγχοι να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
Με την βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι εφοριακοί οπλίζονται με όπλα τελευταίας τεχνολογίας απέναντι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Newmoney.gr σχεδιάζεται μια νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας αυτοκινήτων καθώς πλέον μέσω του myCAR, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να καταθέτουν τις πινακίδες για να θέτουν σε ακινησία τα οχήματα τους και να απαλλάσσονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται δεν ότι μέσα από την ψηφιακή πύλη gov.gr οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να βλέπουν στοιχεία για την άδεια του οχήματός τους, την ασφαλιστική του κάλυψη, τους ελέγχους ΚΤΕΟ κ.ά. Αντίστοιχα, οι ελεγκτές μέσα από την εφαρμογή Audit-Car έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και δεδομένα ώστε να προχωρούν σε διασταυρώσεις σχετικά με τα οχήματα.
Πέραν από την εφαρμογή στα κινητά, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022 εντάσσεται επίσης σύστημα παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα.
Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τεχνολογικό εξοπλισμό (κάμερες, μπάρες, υποδομές κ.λπ.) και αυτόματη αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων οχημάτων παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγών, λεωφορείων, βυτιοφόρων, μοτοσυκλετών κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από συγκεκριμένο σημείο ελέγχου. ‘
Αυτά θα εγκατασταθούν σε περίπου 30 συνοριακά σημεία και λιμένες.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου