Του Μάκη Ανδρονοπουλου
Από το πώς θα αντιδράσει τις επόμενες μέρες η πληγωμένη ρωσική “αρκούδα” στο ουκρανικό μέτωπο μετά την βύθιση της ναυαρχίδας και το πώς και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, αν τελειώσει, θα κριθούν όχι μόνο οι εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και η ευρύτερη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, τόσο στο γεωπολιτικό, όσο και στο γεωοικονομικό επίπεδο.Αν κρίνουμε από τη ρητορική των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το ρήγμα στο τέλος θα είναι τόσο βαθύ που θα οδηγήσει, σε αντίθεση με την προηγούμενη φάση της παγκοσμιοποίησης, στην ταύτιση του γεωπολιτικού και του γεωοικονομικού πεδίου και μάλιστα με ιδεολογικό πρόσημο.
Από τη μια θα είναι η φιλελεύθερη και δημοκρατική Δύση και από την άλλη οι αυταρχικές πρώην αυτοκρατορίες (Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ιράν) της Ευρασίας που δυσκολεύονται να αποκτήσουν ουσιαστικές δημοκρατικές λειτουργίες (λόγω μεγέθους, γεωγραφίας, ιστορίας και διοικητικής παράδοσης). Οι τρεις από αυτές προβάλλουν αναθεωρητικές αξιώσεις. Εννοείται ότι τα σχήματα δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί και θα υπάρξουν και ενδιάμεσες καταστάσεις. Η Τουρκία είναι προς το παρόν χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ινδία ενδεχομένως.Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά πάνω από 1,7 δισ. ανθρώπους, σε 107 εθνικές οικονομίες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτεθειμένοι τουλάχιστον σε μια από τις τρεις κρίσεις που μαστίζουν το διεθνές σύστημα (ενέργεια, τρόφιμα, χρηματοοικονομικές αγορές), ενώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε τον πληθωρισμό «ένα ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία.
Με τις τιμές του φυσικού αερίου αυξημένες κατά 50%, του αργού πετρελαίου κατά 60% και των τροφίμων κατά 34%, τις αλυσίδες τροφοδοσίας σε αποσάθρωση από την πανδημία και τον πόλεμο, εκτός από το κοινωνικό ζήτημα, οι χώρες δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των χρεών τους και οι οικονομίες είναι αντιμέτωπες με τον στασιμοπληθωρισμό. Η ανάπτυξη κινείται κάτω από τον ρυθμό του πληθωρισμού που βρίσκεται στο 8%, κατάσταση που θα υποχρεώσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους για να τον σταματήσουν.
Περιφερειοποίηση αντί παγκοσμιοποίησης
Η Economist Intelligence Unit βλέπει αναδιάταξη του παγκόσμιου συσχετισμού ισχύος με νέες γεωπολιτικές συμμαχίες και διαιρέσεις με το χάσμα Ανατολής – Δύσης να βαθαίνει. Οι δυτικές κυρώσεις και οι απειλές κυρώσεων κατά χωρών που δεν θα ευθυγραμμίζονται με το δυτικό μοντέλο θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των νέων μπλοκ (έλξη-απώθηση).Μέσα σε αυτό το κλίμα οι Financial Times ανακοίνωσαν το τέλος της παγκοσμιοποίησης που γνωρίζαμε δια χειρός του CEO της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού στον κόσμο και ιδρυτή της BlackRock, Larry Fink, ο οποίος σε επιστολή του προς τους μετόχους εκτιμά ότι περισσότερες εταιρείες και κυβερνήσεις θα αρχίσουν να μετατοπίζουν την παραγωγή και τις προμήθειες στην εγχώρια αντί της παγκόσμιας αγοράς. Ο πόλεμος, γράφει, σηματοδοτεί «ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια γεωπολιτική τάξη, τις μακροοικονομικές τάσεις και τις αγορές κεφαλαίου». Οι FT συμπεραίνουν ότι κύκλος της παγκοσμιοποίησης που κράτησε 40 χρόνια και άλλαξε τον κόσμο θα δώσει τη θέση του σε μια επέκταση της περιφερειοποίησης (regionalization).
Έτσι, από τη μονοκρατορία των ΗΠΑ μετά την πτώση της Σοβιετίας και μετά την πολυπολική ισορροπία της παγκοσμιοποίησης διαφαίνεται πως εισερχόμαστε σε νέα γεωπολιτικά μπλοκ που θα έχουν ως κοινό παρανομαστή την ενεργειακή, την διατροφική, την τεχνολογική και αμυντική αυτάρκεια.
ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου