ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΤΣΙ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ !!!

 



Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά ηλεκτρονική εξαπάτησης στην Κρήτη - Η πληθώρα των κρουσμάτων έχει προκαλέσει συναγερμό στην αστυνομία της Κρήτης

  • Απανωτά τα χτυπήματα απάτης μέσω διαδικτύου
  • Άμεση η κινητοποίηση μετά την καταγγελία με τους τέσσερις απατεώνες να πέφτουν στα δίχτυα της ΕΛΑΣ
  • Συναγερμός στις αστυνομικές αρχές της Κρήτης για τις δεκάδες απάτες
  • Εφιστούν την προσοχή των πολιτών οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης

Νέο κύμα ανηλεούς απατεώνων που αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κρήτη, με τελευταίο θύμα ιδιοκτήτρια τουριστικού καταλύματος στους Βώρους της Μεσαράς, η οποία έχασε μέσα σε δευτερόλεπτα 38 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, ο αγώνας δρόμου των αστυνομικών του Τμήματος Φαιστού αποκάλυψε σε χρόνο ρεκόρ τους απατεώνες και μπλόκαρε τα χρήματα πριν εξανεμιστούν από τους δράστες. Σε αντίθεση με δεκάδες πολίτες και επιχειρηματίες στην Κρήτη, που πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της απάτης τους τελευταίους μήνες.

Η 38χρονη επιχειρηματίας παγιδεύτηκε από απατεώνες που έκαναν κράτηση στο τουριστικό κατάλυμα που διατηρεί στους Βώρους. Ζήτησαν το iban του λογαριασμού της για να καταθέσουν τα χρήματα, ενώ με αλλεπάλληλες επικοινωνίες, κατάφεραν να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του θύματος.



Λίγο αργότερα την ενημέρωσαν ότι θα έστελναν τελικά τα χρήματα, μέσω της υπηρεσίας λεφτά στο λεπτό. Ζήτησαν και έλαβαν τον κωδικό της άτυχης γυναίκας και την έπεισαν να τους δώσει ακόμα και τον κωδικό Έγκρισης της συναλλαγής που έκαναν, ενώ η γυναίκα έχασε την γη κάτω από τα πόδια της όταν είδε στην οθόνη του υπολογιστή της ότι το ποσό της ανάληψης που έγινε ήταν 38 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή όσα είχε και δεν είχε.

Ευτυχώς η γυναίκα ενημέρωσε άμεσα τους αστυνομικούς του τμήματος Φαιστού που μπλόκαραν το πακιστανικό κινητό που χρησιμοποίησαν οι απατεώνες από την Καλαμάτα όπου έδρασαν, ενώ μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατάφεραν να μπλοκάρουν και τα χρήματα πριν γίνουν καπνός.

Τις τελευταίες βδομάδες τα κρούσματα απάτης στην Κρήτη έχουν εξελιχθεί σε απόλυτη μάστιγα, με το ύψος της λείας των δραστών να φτάνει ιλιγγιώδη ποσά και την αστυνομία να ζητά την προσοχή των πολιτών, όπως εξηγεί η εκπρόσωπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Σοφία Λογαρίδου: «Καμία τράπεζα, κανένας δημόσιος φορέας δεν θα ζητήσει τα προσωπικά τους δεδομένα, τους μυστικούς κωδικούς τους αριθμούς πριν από κάθε απόφαση να πατήσουμε το λινκ που μας υποδεικνύεται ας κάνουμε μία παύση, ίσως αυτή η παύση προστατεύσει την περιουσία μας».

Όπως η ίδια αναφέρουν «έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από συμπολίτες μας, οι οποίοι παραπλανήθηκαν από μηνύματα δήθεν τραπεζών. Η απάτη είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα και σχετίζεται με τις κοινωοικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μία κοινωνία. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι», όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, «ο αιφνιδιασμός».

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες

Υπενθυμίζεται, μια ακόμη απάτη σε βάρος ενός ανυποψίαστου πολίτη στα Χανιά, είδε το «φως» της δημοσιότητας, τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, άλλο ένα περιστατικό διαδικτυακής απάτης έλαβε χώρα στην Κρήτη, πριν από δύο ημέρες με θύμα ένα 27χρονο Χανιώτη, ο οποίος έπεσε στην παγίδα απατεώνων οι οποίοι προσποιούμενοι τραπεζικό ίδρυμα ζητούσαν μέσω e - mail που το έστειλαν, να συμπληρώσει τους κωδικούς e-banking. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει σε χρόνο ρεκόρ σχεδόν 10.500 χιλιάδες ευρώ.




Παράλληλα στην ίδια παγίδα με τον νεαρό Χανιώτη έπεσε και ένας 56χρονος επιχειρηματίας στο Ρέθυμνο, ο οποίος μέσα σε 48 ώρες είδε να κάνουν «φτερά» από τον τραπεζικό του λογαριασμό 6.500 χιλιάδες ευρώ.

Τα απανωτά αυτά περιστατικά έχουν θορυβήσει - πέρα από την ελληνική αστυνομία - και τα εμπορικά επιμελητήρια της Κρήτης, τα οποία καλούν τα μέλη τους να είναι περισσότερο υποψιασμένα όταν προχωρούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ κάνουν λόγω και για την ανάγκη εκπαίδευσης των συναδέλφων τους στην χρήση του διαδικτύου.


Ντρέπονται να πουν ότι την πάτησαν

Συχνά θύματα απατεώνων - που εδρεύουν κυρίως σε χώρες του εξωτερικού - πέφτουν και επιχειρηματίες, που φαινομενικά είναι πιο εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Κάποιοι όμως διστάζουν να καταγγείλουν το περιστατικό, επειδή ντρέπονται να παραδεχτούν ότι την πάτησαν, λόγω άγνοιας.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Μανόλης Ψαρουδάκης, μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV για την ανάγκη εκπαίδευσης των συναδέλφων του, ακόμα και με πρωτοβουλία των ίδιων των φορέων.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της αστυνομίας, οι πολίτες θα πρέπει πρωτίστως να συνειδητοποιήσουν πως ποτέ οι τράπεζες δεν πρόκειται να ζητήσουν κωδικούς e-banking, pin και γενικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία μόνο κάθε πολίτης γνωρίζει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου