Ενδεικτικά, όπως γράφει το energymag.gr, οι τιμές στη Γερμανία για σήμερα(σ.σ. 9/4), στην αγορά της Επόμενης Μέρας είναι στα 59,83 ευρώ/MWh, στη Δανία στα 50,07 ευρώ/MWh, στην Πολωνία στα 85,36 ευρώ/MWh με τις Βαλτικές χώρες και τη Φινλανδία να γράφουν τιμές κοντά στα 28 ευρώ/MWh.
Τη ίδια ώρα στον Ευρωπαϊκό νότο οι τιμές είναι πάνω από τα 220 ευρώ/MWh με την Ελλάδα να είναι στα 228,92 ευρώ/MWh, την Ιταλία στα 235,32 ευρώ/MWh την Ισπανία στα 241,59 ευρώ/MWh, τη Γαλλία στα 241,63 ευρώ/MWh. Ανάλογα κινούνται και οι μέσες τιμές τόσο του τρέχοντος μήνα όσο και του έτους με το Νότο να έχει διπλάσιες ή και τριπλάσιες τιμές από ό,τι ο βορράς.
Χαμηλότερα και στα Βαλκάνια
Στα δε Βαλκάνια (Βουλγαρία και Ρουμανία) σήμερα οι τιμές είναι κατά 100 ευρώ περίπου χαμηλότερες σε σχέση με τις Ελληνικές αντίστοιχες. Οι δομικές διαφορές (διασυνδέσεις, εξάρτηση από ακριβό φυσικό αέριο, έλλειψη διμερών συμβολαίων, αδυναμίες του Target model κτλ) εξηγούν το χάσμα αυτό που φέρνει τους καταναλωτές στο Νότο και ειδικά στην Ελλάδα σε απόγνωση.
Στο φόντο αυτό μιλώντας στο Forum των Δελφών ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει την Ευρώπη αλλά έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας με 2,5 δισ. ευρώ (άλλα 800 εκατ. ευρώ έχει συνεισφέρει η ΔΕΗ) και θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει καταθέσει στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών μία πρόταση για να τοποθετήσει ένα “εσωτερικό ταβάνι” σε ό,τι αφορά την παραγωγή φυσικού αερίου, με έναν τρόπο που δεν διαταράσσει τους κανόνες της κοινής αγοράς ηλεκτρισμού, ούτως ώστε να πιέσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω.
Παράλληλα μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ, για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός υπέβαλε τον Μάρτιο μια ολοκληρωμένη δέσμη έξι κομβικών σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.
“Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων” τόνισε βλέποντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση των υποδομών υποδοχής LNG αλλά και επέκτασης των δικτύων ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές από το σχεδιασμό για απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο που απαιτεί εκτεταμένες επενδύσεις τόσο σε χώρους αποθήκευσης, σταθμούς αεριοποίησης αλλά και αγωγούς με φορά αυτή τη φορά από νότο προς βορρά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ο ΔΕΣΦΑ έχει καταθέσει προτάσεις στην ΡΑΕ με αιχμή και την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης στο αδρανές κοίτασμα στη Ν. Καβάλα για αναβαθμίσεις τόσο του εθνικού δικτύου όσο και άλλων έργων που φτάνουν σχεδόν το 1 δισεκ. ευρώ, με βάση όσα έχει αναφέρει και δημόσια ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμας.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου