Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Από τις σοβαρότερες κυρώσεις που επιβάλλονται στην Ρωσία, μετά την εμπόλεμη κατάσταση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, η αναστολή λειτουργίας του SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Οικονομικής Επικοινωνίας), για τις ρωσικές τράπεζες, πρόκειται να προκαλέσει μεγάλες παρενέργειες και ανατροπές στις διεθνείς συναλλαγές.Το ψηφιακό διατραπεζικό σύστημα SWIFT με έδρα το Βέλγιο, διαχειρίζεται συναλλαγές ύψους 400 δισ. $ ανά ημέρα, συνδέοντας σε διεθνές επίπεδο τις τράπεζες και επιτρέποντας στους πελάτες τους να πραγματοποιούν αυτόματα τις συναλλαγές τους (πληρωμές-εισπράξεις). Σε αντίθεση με τις γενικές απόψεις δεν πρόκειται για σύστημα συναλλαγών, ούτε για σύστημα πληρωμών, αλλά για σύστημα αποστολής μηνυμάτων.
Τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσω του συστήματος όμως, έχουν κομβική σημασία για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, λόγω του ότι μία τράπεζα επιβεβαιώνει σε μία άλλη πως εκτελείται μία συναλλαγή από τον αποστολέα του μηνύματος, δίδει την τράπεζα-αποδέκτη, το ποσόν, το νόμισμα στο οποίο καθορίζεται, την ημερομηνία και άλλες λεπτομέρειες. Αυτό έχει ως συνέπεια μετά την λήψη του μηνύματος η τράπεζα αποδέκτης να μετατρέπεται αυτόματα στον νόμιμο κάτοχο του ποσού.Η κανονική πληρωμή εκτελείται μέσω διαφόρων δικτύων πληρωμών, αλλά πρόκειται πλέον για εντελώς μηχανική διαδικασία, από την στιγμή που το μήνυμα που διακινείται στο SWIFT αποτελεί το μέσον που νομιμοποιεί την συναλλαγή και για τις δύο πλευρές. Η μοναδική σημαντική χώρα που υφίσταται από το 2011 τις καταστροφικές συνέπειες της αποβολής από το σύστημα SWIFT είναι το Ιράν. Στην περίπτωση της Ρωσίας, όμως, δεν αποβάλλονται μόνο οι εμπορικές της τράπεζες, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα, εξαιρουμένων κάποιων συναλλαγών κυρίως στον τομέα της ενέργειας που αναμένεται να εγκρίνονται κατά περίπτωση.
SWIFT και κρίση ρευστότητας
Η ρωσική οικονομία αναμφίβολα θα εμφανίσει στο προσεχές διάστημα συμπτώματα ασφυξίας, αλλά δεν θα είναι η μόνη που θα πληγεί. Οι Αμερικανοί, αλλά κυρίως οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται –τουλάχιστον επικοινωνιακά– να αδιαφορούν για τις τρομερές συνέπειες διακοπής λειτουργίας του συστήματος SWIFT για την Ρωσία, επιδεικνύοντας φαινομενικά συμπεριφορά ερασιτεχνών.Όταν πλήττονται οι συναλλαγές της μίας πλευράς αναπόφευκτα πλήττονται και οι αντίστοιχες της άλλης, από την στιγμή που οι δεσμοί παραμένουν πυκνοί και στενοί, ενώ εμφανίζουν και δραστικά μεγάλη κλίμακα. Ένα δείγμα της τάξης μεγέθους του πλήγματος, αποτελεί η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, που προειδοποιεί πως η διακοπή απειλεί άμεσα μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και ομίλους με αναστολές πληρωμών ύψους 30 δισ. $, χωρίς να συνεκτιμάται, λόγω των συμβολαίων με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, το ύψος των πιθανών απωλειών εσόδων.
Εάν κάποιος παρατηρήσει την στελέχωση στα ανώτατα επίπεδα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του SWIFT, θα διαπιστώσει μεγάλο βαθμό αλληλοκαλύψεων μεταξύ τους. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την εκδίωξη των ρωσικών τραπεζών, ίσως οδηγήσει τη Μόσχα να αδιαφορήσει για τις οποιεσδήποτε νομικές διαφοροποιήσεις και υποχρεώσεις. Αυτή η κατάσταση απειλεί να οδηγήσει σε παγκόσμια κρίση ρευστότητας εντός μερικών ημερών που εάν εκραγεί μάλλον θα αποτελέσει και την χειρότερη του νέου αιώνα. Το ερώτημα που προβάλλει αφορά κυρίως την κυβέρνηση Μπάιντεν που έχει επιδιώξει την αποβολή της Ρωσίας, ως προς το εάν συνεκτιμά αυτά τα ενδεχόμενα που εγκυμονούν κίνδυνο πρόκλησης παγκόσμιας ύφεσης.
ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου