ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ !!!

 


Πριν ακόμα φανούν οι επιπτώσεις, ανακοινώνεται ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό – Όχι αυτοί που τις αποφάσισαν…

Η ακατονόμαστη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχεται ότι οι σαρωτικές κυρώσεις που έχει επιβάλει το ευρωπαϊκό μπλοκ στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στους Ευρωπαίους.

Απαντώντας σε παρατήρηση ανταποκριτή του Euronews την Κυριακή ότι «φυσικά οι Ευρωπαίοι και η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για αυτά τα μέτρα», η φον ντερ Λάιεν απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «κάθε πόλεμος έχει κόστος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Βρυξέλλες δεν πτοούνται από το πιθανό οικονομικό πλήγμα από τις κυρώσεις στη Ρωσία, και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με μια «ισχυρή αλληλεγγύη».

Το αφεντικό της ΕΕ και κολλητή του Μπουρλά, απαρίθμησε την προθυμία του μπλοκ να δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες, την «οικονομική υποστήριξη», καθώς και την «υποστήριξη στρατιωτικού εξοπλισμού» ως απόδειξη ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να στηρίξει το Κίεβο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία συμμερίζεται τις «αξίες της ΕΕ» και υπερασπίζεται τις «αρχές» της.

Την Παρασκευή, ο Paschal Donohoe, ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε επίσης ότι «θα υπάρξει οικονομικό κόστος» για την Ευρώπη που «θα προκύψει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «ο αντίκτυπος θα είναι διαφορετικός για τα διαφορετικά κράτη μέλη». Ωστόσο, ο Donohoe διαβεβαίωσε τους πάντες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επανεξετάσουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια στο εγγύς μέλλον και θα βεβαιωθούν ότι υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, είπε ότι θεωρεί την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της κατανάλωσης ως τους δύο κύριους παράγοντες κινδύνου για την οικονομία της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι «η επίμονη αβεβαιότητα πιθανότατα θα επιβαρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις και θα εμποδίσει την ανάπτυξη, ενώ απορρίπτει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στο εμπόριο ως ασήμαντες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίσης, πρότεινε ότι «η κρίση θα επιβαρύνει την ανάπτυξη της ΕΕ», ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα σταματήσει εντελώς την ανάπτυξη της ΕΕ».

Από τις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ στο σύνολό της, καθώς και τα επιμέρους κράτη μέλη, έχουν επιβάλει μια σειρά από εξοντωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, με το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Μόσχας να είναι ένα από τα τελευταία πλήγματα.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως χαρακτήρισε.
με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζικοποίηση» της χώρας. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι διεξάγει επιθετικό πόλεμο και επιδιώκει να εγκαταστήσει μια φιλορωσική κυβέρνηση-μαριονέτα στο Κίεβο.

Πάντως μέχρις στιγμής, η μόνη πραγματικά κερδισμένη χώρα της ΕΕ φαίνεται να είναι και πάλι η Γερμανία, και ειδικά οι βιομήχανοι πολεμικών όπλων, οι οποίοι, μετά την ανακοίνωση του Όλαφ Σολτς για τη δημιουργία ενός ταμείου εμβέλειας 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανοίγουν σαμπάνιες, τη μια μετά την άλλη…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου