Για 78 ημέρες τα βομβαρδιστικά της Συμμαχίας χτύπαγαν πόλεις και χωριά
Ήταν 24 Μαρτίου 1999 και ώρα 20:45 όταν ξεκίνησε η επιχείρηση «Noble Anvil», η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία, στηριζόμενο στα ψέματα της Μαντλίν Ολμπράιτ, που χθες άφησε την τελευταία της πνοή, ακριβώς τις ώρες που ετοίμαζε τις βόμβες.
24 Μαρτίου 1999 ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι και στην Ποντγκόριτσα. Δήθεν για να προστατευτεί ο αλβανικός πληθυσμός στο Κόσοβο, που καταπιεζόταν από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, όπως επέμενε η Ολμπράιτ.
Πριν το ΝΑΤΟ πάρει την απόφαση για την επιχείρηση βομβαρδισμού κάλεσαν στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας τον Μιλόσεβιτς και του έθεσαν όρους απαγορευτικούς για την δήθεν επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Όρους τους οποίους ο ηγέτης των Σέρβων απέρριψε ως υποτελείς. Η συνάντηση ουσιαστικά ήταν προσχηματική, καθώς η απόφαση για τους βομβαρδισμούς είχε ληφθεί καιρό πριν.
Για 78 ημέρες τα βομβαρδιστικά της Συμμαχίας χτύπαγαν ανελέητα πόλεις και χωριά. Ενώ χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, το επίπεδο ραδιενέργειας σε περιοχές της νότιας Σερβίας μέχρι και σήμερα να βρίσκεται σε σε υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.
2300 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν 1.130 πολεμικά αεροσκάφη, από τα οποία εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες. Ενώ τα νατοϊκά πλοία στην Αδριατική εκτόξευσαν 1.300 πυραύλους Κρούζ. Το ΝΑΤΟ έριξε 37.000 βόμβες διασποράς και ήταν αυτές οι βόμβες που προκάλεσαν εκατόμβες θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό.
Για να προχωρήσουν στους βομβαρδισμούς χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα τα ψέματα της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία κατήγγειλε τη Σερβία ότι στο Ρατσάκ εξόντωνε αμάχους. Φυσικά αργότερα αποδείχτηκε το ψέμα, αλλά ήταν πολύ αργά… Οι «άμαχοι» ήταν ένοπλοι του UCK!
Και τότε η ελληνική κυβέρνηση που δήλωνε ουδέτερη είχε παραχωρήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου