Φθάνοντας προς το τέλος του μήνα έχουμε πάρει μια γερή γεύση των αποτελεσμάτων του 2021. Αν και έχουν δημοσιεύσει μεγέθη μόλις 31 εταιρείες τα αποτελέσματα είναι αρκετά προχωρημένα ως προς την αντιπροσωπευτικότητά τους.
Οι συστημικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις δημοσιεύσεις τους, ενώ στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες, η δημοσίευση αφορά το 68% του συνολικού τζίρου για το 2020. Επομένως σε επίπεδο τάσεων έχουμε ένα αρκετά ενδεικτικό δείγμα γραφής.
Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών στο σύνολο του 2021 είναι αυξημένος κατά 32,7%, βελτιώνοντας την επίδοση του εννεαμήνου (+24,8%). Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών παρατηρείται αύξηση 65,7% (9Μ:21 +61,9%) με τις εισηγμένες να έχουν πιάσει τα 6,42 δισ. ευρώ όταν στο σύνολό τους (170 εταιρείες) είχαν σε όλη τη χρήση 6,52 δισ. ευρώ.
Το σημείο αναφοράς είναι βέβαια η λειτουργική κερδοφορία των 9 δισ. ευρώ του 2019, καθώς οι συγκρίσεις με την περίοδο της κανονικότητας θα δείξουν και τον βαθμό ανάκτησης των προ-πανδημίας κεκτημένων.
Το λειτουργικό περιθώριο έχει βελτιωθεί κατά 330 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 16,5%, ωστόσο μέρος από αυτή την αύξηση αποδίδεται και σε παράγοντες που δεν έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, όπως οι αποτιμήσεις αποθεμάτων και τα κέρδη από την αποτίμηση αποθεμάτων.
Η τελική γραμμή στο σύνολο των εισηγμένων εταιρειών παρά τις σημαντικές ζημιές από τον τραπεζικό κλάδο (-1,5 δισ. ευρώ) παραμένει θετική στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αν εξαιρεθούν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες, τα κέρδη των εμποροβιομηχανικών διαμορφώνονται σε 2,65 δισ. ευρώ, καλύτερα και από το σύνολο της περίοδο του 2019, ακόμα και αν εξαιρεθεί από το σύνολο των εμποροβιομηχανικών εταιρειών η ΔΕΗ.
Μάλιστα, από όσες μη τραπεζικές εταιρείες έχουν δημοσιεύσει κερδοφορία δεν υπάρχει ακόμα ζημιογόνο αποτέλεσμα. Επισημαίνεται ότι η κερδοφορία εκτός από την αύξηση των λειτουργικών περιθωρίων έχει επηρεαστεί θετικά και από τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης.
Αποτέλεσμα της αυξημένης κερδοφορίας είναι η αύξηση της καθαρής θέσης, η οποία κινείται στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες στο 12,8%. Στο θέμα της ρευστότητας, η εικόνα είναι ενθαρρυντική με τα ταμειακά διαθέσιμα να εμφανίζουν αύξηση 3%, τον δανεισμό να μετατοπίζεται σε μακροπρόθεσμα δάνεια (+8% έναντι μείωσης 5,7% στα βραχυπρόθεσμα) και τον συνολικό καθαρό δανεισμό να μειώνεται κατά 5,7%.
Από τις ως τώρα ανακοινώσεις των μερισμάτων προκύπτει ότι και φέτος θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερα πλούσια σε διανομές, ήδη έχουν ανακοινωθεί μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου και προμερίσματα συνολικής αξίας 1,25 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ πέρυσι.
Από τα βαριά ονόματα απομένουν να δημοσιεύσουν μεγέθη οι ΔΕΗ, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest, Καρέλιας, οι εταιρείες ύδρευσης και οι κλάδοι των χημικών και των κατασκευών. Από την εικόνα που έχουμε στο εννεάμηνο μπορούμε να αναμένουμε ότι το 2021 θα ξεπεράσει σε συγκομιδή κερδών (και μερισμάτων) το 2019.
Τι έδειξαν οι 31 ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του 2021
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου