ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΚΥΠΡΟΣ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ...ΡΩΣΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

 


Εξ Ανατολής, μέσω της Κύπρου ειδικότερα, αρχίζουν και μαζεύονται κάποια «σύννεφα» που μπορεί εμμέσως να επηρεάσουν τους τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες που έχουν παρουσία και δραστηριότητα στην αγορά της Κύπρου δεν κρύβουν ότι τους προβληματίζει η πιθανή αλλαγή της συναλλακτικής συμπεριφοράς των Ρώσων πελατών τους, όπως θα ήταν για παράδειγμα μια ανατροπή στην ομαλότητα της εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα που να χτυπάνε «καμπανάκι κόκκινο» στα επιτελεία των τραπεζών στην Αθήνα, ή στις ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο, αλλά ο παράγοντας Κύπρος δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί ως θέμα στην ατζέντα των συσκέψεων για τις επιπτώσεις του διεθνούς «εμπάργκο» χρηματοοικονομικών συναλλαγών με τη Ρωσία, όπως προκύπτει από την απαγόρευση του swift και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων (assets).

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο διαμένουν μόνιμα αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι ή ευρύτερα άτομα που μιλούν τη ρωσική γλώσσα (οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 40.000 μόνιμους κατοίκους) αρκετοί εκ των οποίων παρέμειναν και μετά το κούρεμα καταθέσεων που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες πριν χρόνια, ενώ , πολλοί που αναγκάστηκαν να φύγουν όχι μόνο επέστρεψαν μετά από αυτό, αλλά προχώρησαν και σε νέες επενδύσεις.

Το ευνοϊκό φορολογικό, διαδικαστικό, νομικό, γραφειοκρατικό και επενδυτικό κλίμα της Κύπρου αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες, που υλοποιούν επενδύσεις στη γειτονική χώρα και συνεργάζονται μεταξύ άλλων και με ελληνικές τράπεζες. Χρηματοδοτούνται από αυτές, καταθέτουν σε αυτές και ένα σημαντικό ποσοστό Ρώσων αποτελεί επίλεκτη πελατεία στο χώρο του asset management και του private banking.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 35% του πληθυσμού της Κύπρου συνιστά Ρώσους που απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα.

Καθώς οι Ρώσοι επιχειρηματίες επενδύουν συστηματικά σε νευραλγικούς τομείς όπως κατά προτεραιότητα το real estate, την ενέργεια, τα logistics, την τεχνολογία, τα μεταλλεία και άλλους χώρους, συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, στηριζόμενοι στη χρηματοδότηση των τοπικών τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αποτελεί ξανά μετά από δεκαετίες, πόλο έλξης για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για όσες είναι ήδη εκεί και σκέφτονται να επεκτείνουν την παρουσία τους (με νέες εξαγορές), όσο και για όσες επιθυμούν να αποκτήσουν μια πρώτη βάση.

Σε όλη αυτή την ομαλότητα και το θετικό κλίμα, η ξαφνική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (που αναπόφευκτα θυμίζει στην Κύπρο δικές της πληγές), είναι ένα θέμα που προκαλεί μούδιασμα, ανησυχία και προβληματισμό. Πέραν του εθνικού σκέλους και της διάστασης του πολέμου, από στεγνής οικονομικής πλευράς, η ανησυχία εδράζεται στο κατά πόσο θα επηρεασθούν οι τράπεζες στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, αν όλα αυτά τα δάνεια τω Ρώσων που μέχρι τώρα εξυπηρετούνται κανονικά, αρχίσουν να κοκκινίζουν.

Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, όταν οι δανειολήπτες αυτοί δεν θα μπορούν να σηκώσουν καταθέσεις ή να ρευστοποιήσουν μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία και κάθε είδους περιουσιακό τους στοιχείο.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου