Ο Ακάρ μιλά για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και λέει ότι είχε θετική απόκριση από την ελληνική πλευρά - Διαψεύδει η Αθήνα
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με δημοσιογράφους μετά την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet ερωτηθείς για την τελευταία κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Ακάρ είπε: "Διεξάγουμε τις συνομιλίες μας με ειλικρινή, ανοιχτό και διαφανή τρόπο".
Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη και η τρίτη συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών διεξήχθησαν στην Αθήνα και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, ο Ακάρ είπε: "Τώρα είναι η σειρά της Τουρκίας για την τέταρτη συνάντηση".
Ο υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι το θέμα αυτό ήρθε στο προσκήνιο στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο:
"Αυτό είναι σημαντικό όσον αφορά την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και τον διαμοιρασμό στις ομορφιές και τον πλούτο του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών από κοινού, μαζί, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας", είπε ο Ακάρ σύμφωνα με τη Hürriyet.
Δηλώνοντας ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία προκάλεσαν ριζική αλλαγή στην ασφάλεια της περιοχής, ο υπουργός Ακάρ είπε: "Ως ΝΑΤΟ, πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προκειμένου να διατηρήσουμε την αποτροπή και την άμυνα και να διατηρήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε. Η απάντηση σε αυτά είναι και διμερής και είναι περιζήτητος από όλες τις χώρες και το ΝΑΤΟ στις γενικές συνομιλίες".
Οι δηλώσεις Ακάρ έρχονται μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Διαψεύδει η Αθήνα
Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θετικής απόκρισης από την ελληνική πλευρά και υπογραμμίζουν πως η μόνη συζήτηση που έχει πραγματοποιηθεί αφορά το πεδίο του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αφορά την εξέλιξη μιας παγιωμένης διαδικασίας μεταξύ των τεχνικών επιτροπών στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακοί φορείς, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου