Εισαγγελείς: Ζητούν αποποινικοποίηση μικρο-αδικημάτων και πλαφόν στις αναβολές των δικών
Προτάσεις για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης υπέβαλλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Μεταξύ άλλων προτάσσει τον περιορισμό του αριθμού των αναβολών των ποινικών δικών αλλά και την αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας αδικημάτων που φορτώνουν υπερβολικά τα πινάκια των δικαστηρίων.
Οι εισαγγελείς επίσης παραμένουν αμετακίνητα υπέρ της ανάδειξης προερχόμενου από τον εισαγγελικό κλάδο στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και οχι επιλογής (δυνητικά) και από τον δικαστικό κλάδο , δηλαδή τους αρεοπαγίτες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης που αναδείχτηκε πρόσφατα με πρόεδρο τον Ευαγ. Μπακέλα, υπέβαλλε υπόμνημα με 13 ακόμα σημεία- προτάσεις για ζητήματα της Δικαιοσύνης.
Προτείνει μεταξύ άλλων:
-Περιορισμός της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων, με την υπαγωγή περισσότερων κακουργημάτων στη διαδικασία του άρθρου 309 ΚΠΔ.
Αυτό είχε προτείνει πρόσφατα και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και πρακτικά σημαίνει πως είτε θα καταργηθούν είτε θα περιοριστεί ο ρόλος των δικαστικών συμβουλίων τα οποία υποχρεωτικά αποφαίνονται για την παραπομπή ή μη σε δίκη κακουργηματικών υποθέσεων.
Η πρόταση θα απεγκλωβίσει τα δικαστήρια από την ασφυκτική πίεση (σε περιπτώσεις μεγάλων δικών) να ολοκληρώσουν την διαδικασία εντός 18μηνου για να μην μείνει ελεύθερος ο κατηγορούμενος που έχει κρατηθεί προσωρινά. Ουσιαστικά δηλαδή θα κερδηθεί- θεωρούν- ο χρόνος της αναμονής για την έκδοση βουλεύματος.
- Όπως επισημαίνεται θα μπορούσε να επεκταθεί η εφαρμογή του άρθρου 309 ΚΠΔ και η κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων να επεκταθεί για όλα τα αδικήματα αρμοδιότητας Εφετείου Κακουργημάτων. Δηλαδή αν υπάρχει συμφωνία ανακριτή και εισαγγελέα η υπόθεση να πηγαίνει απευθείας στο ακροατήριο και να αποφαίνεται το Συμβούλιο, μόνο εφόσον υπάρχει διαφωνία. Η δεύτερη εκδοχή αφορά έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό ώστε να αποφαίνεται αμετάκλητα.
Παράλληλα η επιτάχυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί – σύμφωνα με τους εισαγγελείς- και με υπαγωγή περισσότερων πλημμελημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και περισσότερων κακουργημάτων στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου.
Περιορισμός του αριθμού των αναβολών των ποινικών δικών
Πρόκειται για το λεγόμενο πλαφόν στις αναβολές στις ποινικές δίκες, κάτι που μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο συμφωνούν και οι δικαστές που έθεσαν "επιτακτικά το ζήτημα μιας νομοθετικής ρύθμισης που να περιορίζει την προβολή παρελκυστικών αιτημάτων αναβολής στις ποινικές υποθέσεις”, ζήτημα που όπως κατέγραψε ήδη το dikastiko.gr μελετά η κυβέρνηση για να περιορίσει τις πολλαπλές αναβολές ποινικών δικών που προκαλούν καθυστερήσεις και αβάσταχτα οικονομικά και ψυχολογικά κόστη στους διαδίκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο προσανατολισμός του Υπουργείου είναι να νομοθετήσει "πλαφόν” στις αναβολές , δηλαδή να επιτρέπονται έως 1 φορά για κάθε διάδικο (υπεράσπιση, πολιτική αγωγή) , δηλαδή ουσιαστικά δυο αναβολές και αυτές για συγκεκριμένους λόγους.
Όσον αφορά τις διακοπές που ζητούν οι δικηγόροι γιατί συμμετέχουν σε άλλες δίκες και εκεί φαίνεται να υπάρχει η σκέψη επιβολής πλαφόν. Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα είναι στα Ποινικά καθώς στα Πολιτικά Δικαστήρια δεν υπάρχει δυνατότητα απεριόριστων αναβολών μόνο μία φορά, ανά βαθμό δικαιοδοσίας.
-Σταδιακή και ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων. Πρόκειται για μια πρόταση που είχε τεθεί και στο παρελθόν από την Ενωση Εισαγγελέων και αφορά αδικήματα μικρής απαξίας, ώστε να μην "φρακάρουν” τα ακροατήρια.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου