ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΣΕ 96 ΔΟΣΕΙΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ !!!

 


Τι μεταδίδει το agronews.gr

Όπως ήταν ήδη γνωστό πριν από την εξειδίκευση των μέτρων για την ακρίβεια που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι παρεμβάσεις στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής στο εν λόγω πακέτο, είναι μειωμένες. Ωστόσο αναμένεται ένα νέο πακέτο ειδικά για αγρότες, το οποίο θα διαμορφωθεί βάσει των κατευθύνσεων που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν. Μέσα στο επερχόμενο πακέτο, αναμένονται παρεμβάσεις για την αγορά ζωοτροφών, για την πιθανή ενεργοποίηση συνδεδεμένης στο καλαμπόκι για τις φετινές σπορές, την επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων.

Εν αναμονή της «εργαλειοθήκης» από πλευράς Κομισιόν βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη σχετική τοποθέτησή του ο Γιώργος Γεωργαντάς, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση νέων παρεμβάσεων.

Η δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων που παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης 17 Μαρτίου, εστιάζουν στους πιο ευάλωτους και τα ποσά στους δικαιούχους θα δοθούν πριν το Πάσχα. Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα έγιναν από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν το πρωί της 17ης Μαρτίου είναι:

1η Παρέμβαση: Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.

Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος είναι 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

2η Παρέμβαση: Ενίσχυση των ευάλωτων στρώματα με έκτακτη ενίσχυση σε συνολικα 1,4 νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη. Η ενίσχυση θα γίνει πριν το Πάσχα. Αυτό αφορά:
  • Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ.
  • Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους.

Το συνολικό κόστος αυτων των μέτρων φτάνει τα 324 εκατ. ευρώ.

3η Παρέμβαση: Επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαιου κινησης. Πρόκειται για απευθείας επιδότηση καυσίμων στους πολιτες η οποία καλύπτει ένα μέρος της αύξησης των τιμών. Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά 60 λιτρα καυσιμου μηνιαίως για τα αυτοκίνητα. Το κόστος φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ για τη συνολικη ενισχυση. Η επιδότηση θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Ειδικά για τους πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση ενισχύεται στα 27 λεπτά το λίτρο. Επιπλέον, επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) για τον Απρίλιο ώστε το όφελος για τον κατάναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Το ύψος της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

4η Παρέμβαση: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος αυτων των τεσσαρων παρεμβάσεων ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ όπως σημείωσε ο Χρ. Σταικούρας.

5η Παρέμβαση: Μειώνεται περαιτέρω, σημαντικά και δίκαια, ο ΕΝΦΙΑ - Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν από φέτος 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018, όπως σημείωσε ο υπουργός.

6η Παρέμβαση: Ενισχύονται οι αγρότες: για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Καθορίζεται επίσης συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα αντί του 13% που ισχύει σήμερα.

Η σχετική τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά:

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίσουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι Έλληνες παραγωγοί, από προβλήματα που δημιούργησαν εξωγενείς παράγοντες.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης δηλώσαμε ότι η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των αγροτών. Εκείνων που καθημερινά μοχθούν για να απολαμβάνουμε εμείς τα αγαθά των κόπων τους, αυτών που με την παραγωγή τους στηρίζουν την ελληνική οικονομία και ενισχύουν τις εξαγωγές. Την προσφορά τους αναγνωρίζει η κυβέρνησή μας με πρώτον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στηρίξαμε μέχρι τώρα έμπρακτα τους αγρότες με ενισχύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Πριν από 21 ημέρες είχα δηλώσει ότι αφουγκραζόμαστε, στηρίζουμε, προωθούμε λύσεις και δρούμε γρήγορα. Και είχα τονίσει ότι θα είμαστε στο πλευρό των παραγωγών όσο απαιτηθεί.

Σήμερα, υλοποιώντας αυτές τις δεσμεύσεις, είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε πρόσθετα μέτρα.

Να θυμίσω ότι ήδη υλοποιούνται:
  • Η επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα αφορά και τις γεωργικές – αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Η δέσμευσή μας για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα. Θα γίνει στη συνέχεια- με υπουργική απόφαση-η εξειδίκευση των επιδοτήσεων που δικαιούται ο κάθε καλλιεργητής, ανάλογα με τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην εφετινή δήλωση ΟΣΔΕ. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλη την χρονιά αυτή από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.
  • Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, η οποία έχει συντελεστεί και υλοποιείται στο 6%.
  • Στη Βουλή βρίσκεται προς ψήφιση και η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα επίσης στο 6%.
  • Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της διαδικασίας, μέσω της οποία θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι μας το 4% του τζίρου τους για ενίσχυση για τις ζωοτροφές.
  • Αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο στην μεταφορά ζωοτροφών που αφορά την Κρήτη, μετά από υπουργική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Και
  • Αναμένεται κατά 50% αύξηση του προγράμματος για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, για τη μεταφορά επίσης των ζωοτροφών.

Υπάρχει και κάτι άλλο που υλοποιείται και είναι πολύ σημαντικό :
  • Εφέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, έχουμε ενεργοποιήσει την κάρτα του αγρότη μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών για κεφάλαιο κίνησης και ήδη πολλοί αγρότες το αξιοποιούν.

Σε συνέχεια αυτών των μέτρων, ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ, που έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται, στα σημερινά μέτρα – εκτός από τη συνέχεια της στήριξης με το ρεύμα- υπάρχουν δύο παρεμβάσεις , οι οποίες βοηθούν πάρα πολύ τους αγρότες:
  1. Η πρώτη παρέμβαση είναι αυτή που αφορά την κάρτα καυσίμων, δηλαδή την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, καθώς μέσα στους δικαιούχους είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βεβαίως και οι αγρότες που μπορεί να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου αυτού μέτρου για τα οχήματά τους, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.
  2. Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο, αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.

Πέρα από τα ανακοινωθέντα μέτρα και αυτά που υλοποιούνται αναμένουμε το επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανακοίνωση της «εργαλειοθήκης», η οποία θα δώσει, ίσως, τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση νέων παρεμβάσεων.

Αυτή η ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες και τότε θα μπορούμε, ειδικά για τους αγρότες, να δούμε εάν υπάρχει και άλλη δυνατότητα στήριξης».

Το κόστος των παρεμβάσεων στον πρωτογενή τομέα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το κόστος από τις έξι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου