ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

153 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΡΩΣΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΑ...ΑΖΗΤΗΤΑ !!!

 


Η Μόσχα συσσώρευσε τα τεράστια αποθέματα χρυσού τα τελευταία 15 χρόνια, ώστε αυτά να αποτελέσουν μία οικονομική εξασφάλιση για την χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider.

Η Τράπεζα της Ρωσίας κατείχε λίγο λιγότερο από 2.300 τόνους χρυσού στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το World Gold Council. Σε τρέχουσες τιμές, το θησαυροφυλάκιο του μετάλλου – το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο – αξίζει 153 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των επίσημων αποθεμάτων της τράπεζας.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η κεντρική τράπεζα αύξησε την αγορά χρυσού, καθώς οι εγχώριες εταιρείες πάλευαν να πουλήσουν στο εξωτερικό. Μεταξύ 2014 και 2019 απέκτησε περισσότερους από 1.200 τόνους χρυσού, σύμφωνα με στοιχεία του WGC. Για τη Μόσχα, οι αγορές ήταν επίσης ένας τρόπος μείωσης της έκθεσης της χώρας σε αμερικανικά δολάρια στα επίσημα αποθέματά της.

«Για αυτό το λόγο αγόρασαν τον χρυσό τους. Προοριζόταν για μια κατάσταση σαν και αυτή», εξηγεί στο ο Fergal O’Connor, καθηγητής του Cork University Business School. «Αλλά εάν κανείς δεν θέλει να μπει σε συναλλαγή μαζί σου, δεν έχει αξία».

Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά χρυσού του Λονδίνου απαγόρευσε όλες τις ράβδους που έρχονται από τη Ρωσία, ουσιαστικά αποκλείοντας τη χώρα από το διεθνές εμπόριο χρυσού. Η κυβέρνηση της Ρωσίας από την πλευρά της έχει καταστήσει αφορολόγητες τις αγορές χρυσού σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα και όχι σε ξένα νομίσματα, τα οποία χρειάζεται το κράτος για τα αποθέματά του μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στην κεντρική τράπεζα.

Η αμερικανική Γερουσία ακολούθησε την κίνηση αυτή με ένα νέο νομοσχέδιο που απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή με ρωσικό χρυσό.

«Οι μεγάλες θέσεις της Ρωσίας σε χρυσό είναι ένα από τα λίγα assets που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να αποτρέψει την περαιτέρω κατάρρευση της οικονομίας της χώρας του», είπε ο Γερουσιαστής Angus King. «Επιβάλλοντας κυρώσεις σε αυτά τα αποθέματα, απομονώνουμε περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία και αυξάνουμε τη δυσκολία για την όλο και πιο ακριβή στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν».

Ακόμα και χωρίς αγοραστές από το εξωτερικό, φαίνεται ότι η εγχώρια ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς οι Ρώσοι σπεύδουν να ανταλλάξουν τα ρούβλια με ράβδους χρυσού, για να προστατευτούν από την πτώση του νομίσματος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Credit Suisse, Zoltan Pozsar, εάν το ρούβλι συνεχίσει να πέφτει, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της ώστε ουσιαστικά, να επιστρέψει στον κανόνα του χρυσού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου