Το ακραίο σενάριο που οι δυτικές τράπεζες θα μπορούσαν να τα χάσουν όλα εάν η Μόσχα κατασχέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία
Η Goldman Sachs έγινε η πρώτη από τις μεγάλες δυτικές τράπεζες που αποχώρησε από τη Ρωσία, έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, παρότι θα τους κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε ένα ακραίο σενάριο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να τα χάσουν όλα εάν η Μόσχα κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία και οι κυρώσεις καταστήσουν άχρηστους τις κινητές αξίες που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Η αποχώρηση του τραπεζικού κολοσσού πραγματοποιείται τη στιγμή που οι δυτικές τράπεζες δημοσιοποιούν η μία μετά την άλλη το μέγεθος των πιθανών ζημιών τους, μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων που απέκλεισαν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας και κορυφαίων εμπορικών δανειστών της, όπως η VTB και η Sberbank.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, oι διεθνείς τράπεζες – κολοσσοί, έχουν απαιτήσεις άνω των 121 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν 84 δισ. δολάρια, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Οι απαιτήσεις των αμερικανικών τραπεζών στη Ρωσία ανέρχονται σε 14,7 δισ. δολάρια.
Η Fitch Ratings ήδη προειδοποίησε ότι «η ποιότητα ενεργητικού των μεγάλων τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης θα πιεστεί από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» καθώς και ότι οι λειτουργίες τους στη χώρα αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, καθώς σπεύδουν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις.
Αναλυτικά οι τράπεζες
Η Goldman Sachs έχει έκθεση 650 εκατ. δολαρίων.
Η γαλλική Societe Generale, που έχει έκθεση περίπου 21 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με τους κανονισμούς και εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ακολουθήσει τις κυρώσεις μόλις αυτές ανακοινώθηκαν.
Την ίδια στιγμή, διαβεβαιώνει πως έχει επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσει τις συνέπειες ακόμα και ενός ακραίου σεναρίου, όπου θα χάσει την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων της στη Ρωσία.
Η UniCredit της Ιταλίας και η γαλλική BNP Paribas κάνουν επίσης λόγο για σημαντικό ρίσκο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Uni Credit έχει έκθεση τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η BNP Baribas που δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1989 δημοσιοποίησε πως η έκθεσή της στη Ρωσία ανέρχεται σε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ (8,1 δισεκατομμύρια δολάρια).
Για την Credit Suisse η έκθεση στη Ρωσία ανέρχεται στο 1,6 δισ. ελβετικά φράγκα (1,73 δισ. δολάρια) και για τη Deutsche Bank στο 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια).
Τέλος, η Citigroup έχει έκθεση περίπου 10 δισ. δολάρια στη Ρωσία.
Υποβαθμίζουν τον κίνδυνο οι Ευρωπαίοι
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της παραδέχτηκε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης είναι ρευστό και πως όντως υπάρχουν «περιορισμένα σημάδια πίεσης».
«Η Ρωσία είναι σημαντική στις αγορές ενέργειας, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα, του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, στη Ρωσία, δεν έχει τελικά μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Λουίς ντε Γκουίντο, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
«Η πίεση που έχουμε δει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτές τις μέρες, δεν είναι καθόλου συγκρίσιμη με όσα συνέβησαν στην αρχή της πανδημίας», πρόσθεσε σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του κινδύνου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου