Σκάνδαλο εξαπάτησης μικροπενδυτών μέσω call centers «σκιά» πάνω από το φιάσκο της …Rocket
Μόλις στις αρχές του μήνα ο κ. Νίκος Χατζηδάκης, ο επικεφαλής της Rocket Delivery στην Ελλάδα προανήγγειλε την είσοδο της νέας πλατφόρμας delivery στην αγορά των σούπερ μάρκετ.
Σε ένα περίπου οκτάμηνο από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη χώρα μας η θυγατρική της ουκρανικής startup είχε μία εκθετική ανάπτυξη συγκεντρώνοντας γύρω της αρκετά καταστήματα που ήταν δυσαρεστημένα απ’ τις υπέρογκες χρεώσεις των εδραιωμένων του χώρου, αλλά και διανομείς με πιο απολαβές ανταγωνιστικότερες των υπολοίπων πλατφορμών. Η Rocket που στο μεταξύ είχε φθάσει να απασχολεί 100 άτομα (σσ οι περίπου 70 διανομείς) επεκτεινόταν στις περισσότερες περιοχές της Αττικής.
Όλως τυχαίως την ίδια μέρα των εξαγγελιών στην Ελλάδα, μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Κίεβο, γινόταν γνωστό πως η «μητρική» ουκρανική εταιρεία, προχωρούσε σε μαζικές απολύσεις και περικοπές σε απολαβές προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε…
Οι διαβεβαιώσεις της μητρικής ότι το συμμάζεμα θα γινόταν μόνο στην ουκρανική εταιρεία και δεν θα επηρέαζε τις δραστηριότητες που μόλις είχαν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες σε σειρά ευρωπαϊκών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας διαψεύστηκαν μόλις μέσα σε 20 μέρες! Από χθες η Rocket Delivery, όπως είχε μετονομαστεί πέρυσι η «Raketa» (σσ πύραυλος στα ρωσικά και ουκρανικά) ώστε να αποκτήσει ένα πιο δυτικό προφίλ ανακοίνωσε ότι ελλείψει κεφαλαίων τερματίζει τη λειτουργία της στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών που μόλις είχε επεκταθεί (Ελλάδα, Κύπρος, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ουγγαρία). Στόχος της πλέον να συγκεντρώσει όποια αποθέματα και δυνάμεις και να σώσει την δραστηριότητα της στη –δοκιμαζόμενη σήμερα – Ουκρανία, ελπίζοντας παράλληλα αργότερα σε ένα restart.
«Με λύπη ανακοινώνουμε το τερματισμό των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Το brand ‘Rocket’ δημιουργήθηκε από μια εξαιρετική ομάδα, η οποία κατάφερε να φτιάξει μία από τις 7 κορυφαίες εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις στον τομέα της παράδοσης φαγητού στην Ευρώπη και έχτισε ποιοτικές σχέσεις με συνεργάτες, ταχυμεταφορείς και πελάτες», ανέφεραν σε ένα κοινό μήνυμα τους οι συνιδρυτές της εταιρείας Oleksii Yukhymchuk και Stanislav Dmytryk (κεντρ. φωτ.). «Δημιουργήσαμε μια ουκρανική επιχείρηση, η οποία ήταν επιτυχημένη όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις αγορές της ΕΕ, και αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να αναπτύξουμε σπουδαία έργα. Σήμερα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε σε λειτουργία την επιχείρηση μας στην Ουκρανία και να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε», πρόσθεσαν.
Αγωνία για συνεργάτες και εργαζόμενους
Αυτή βέβαια είναι και η μόνη επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας που έχει αφήσει στην Ελλάδα συνεργάτες και προσωπικό «ξεκρέμαστους» που αφενός θέλουν μία υπεύθυνη ενημέρωση για τα διαδικαστικά και κυρίως να μην χάσουν τα οφειλόμενα. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου οι διανομείς της εταιρείας έχουν κλείσει ραντεβού σήμερα το μεσημέρι στο υπ. Εργασίας προκειμένου να ζητήσουν κάποιου είδους παρέμβαση για τη διασφάλιση τους.
Στην δε Ουκρανία πάλι οι δύο ιδρυτές παρουσίασαν ένα σχέδιο δραστικού περιορισμού του κόστους λειτουργίας με συρρίκνωση του μεγέθους των ομάδων και κατάργηση υπηρεσιών που θεωρούνται αρκετά δαπανηρές όπως για παράδειγμα η 24ωρη παράδοση. Εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να διατηρήσουν στη ζωή την εταιρεία δηλώνουν ότι έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση ενός νέου επενδυτή.
Το μυστήριο με τον βασικό μέτοχο
Κι αυτό διότι οι περιπέτειες στις οποίες σήμερα έχει μπει η Rocket είναι αποτέλεσμα της απόφασης του βασικού της μετόχου Igor Rokhlin, με διπλή υπηκοότητα Ισραήλ και Ουκρανίας, να διακόψει τη χρηματοδότηση της αναπτυσσόμενης start up, που βρισκόταν εν τω μέσω ενός μεγάλου κύκλου επενδύσεων για την επέκταση της στην Ευρώπη.
Η διακοπή της χρηματοδότηση συνέπεσε με την σύλληψη του γιου του Igor, Timur στο Ισραήλ έπειτα από την έκδοση διεθνούς εντάλματος για εμπλοκή σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα κυκλώματα εξαπάτησης επενδυτών πανευρωπαϊκά μέσω της προώθησης χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα CFDs.
Πρόκειται για μία υπόθεση κατά την οποία call centers με έδρα την Ουκρανία κατάφερναν να αποσπούν χρήματα κυρίως από μικροεπενδυτές υποσχόμενοι μεγάλες αποδόσεις, που όχι μόνο τα θύματα δεν έβλεπαν αλλά έχαναν και τα λεφτά τους. Σύμφωνα μάλιστα με ουκρανικά δημοσιεύματα εκτιμάται ότι το κύκλωμα αποσπούσε κάθε μήνα 10 εκατ. ευρώ από θύματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες!
Για την υπόθεση έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις και στην Ουκρανία, με τις Αρχές στη χώρα να κινούνται ταχύτατα έπειτα από σχετικό αίτημα γερμανικών εισαγγελικών Αρχών.
Μάλιστα οι ουκρανικές Αρχές, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, έχoyn κατασχέσει υπερπολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα κυριότητας του Timur Rokhlin. Ο τελευταίος, σύμφωνα πάλι με τα δημοσιεύματα, είχε μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών της Rocket Delivery στον πατέρα του.
Για το εάν η χρηματοδότηση της Rocket και των φιλόδοξων σχεδίων επέκτασης της συνδέονται με τα κεφάλαια τυχόν παράνομων δραστηριοτήτων της οικογένειας είναι κάτι που εξετάζεται απ’ τις ουκρανικές Αρχές.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου