Στο μεταξύ και ενώ οι βόμβες πέφτουν στο Κίεβο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το θέμα της ομιλίας του Fernando Restoy με θέμα την επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων η οποία αναφέρεται στις κρίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος (κατάρρευση τραπεζών) και προτείνει τρόπους για την αντιμετώπισή τους.
Η ομιλία του (“Synergizing Multifaceted Regional and Global Perspectives”) δόθηκε στο συνέδριο για την 50η επέτειο της Japan’s Deposit Insurance Corporation- 50th Anniversary conference of Japan’s Deposit Insurance Corporation, DICJ-IADI Round Table, 24 February 2022.
Ο Fernando Restoy είναι σήμερα Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Institute) της Τράπεζας Διεθνών Διακονονισμών-Bank for International Settlements (ΒIS).
Hταν προφανώς η εμπειρία του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος που δίνει ακόμη περισσότερη αξία στην ομιλία του Fernando Restoy. Δείτε γιατί.
Ο Fernando Restoy ήταν πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και πρώην αντιπρόεδρος του CNMV.
Η Εθνική Επιτροπή Αγοράς Κινητών Αξιών (CNMV) είναι το όργανο που είναι υπεύθυνο για την εποπτεία και την επιθεώρηση των ισπανικών αγορών κινητών αξιών και τη δραστηριότητα όλων όσων εμπλέκονται σε αυτές. Το CNMV δημιουργήθηκε με τον νόμο 24/1988 για την αγορά κινητών αξιών, ο οποίος αντιπροσώπευε μια ενδελεχή μεταρρύθμιση αυτού του τμήματος του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και έκτοτε, το καθεστώς του έχει ενημερωθεί για να προσαρμοστεί στην εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και να εισαγάγει νέα μέτρα για την προστασία των επενδυτών.
Στόχος του CNMV είναι να διασφαλίσει τη διαφάνεια των ισπανικών αγορών τίτλων και τη σωστή διαμόρφωση των τιμών, καθώς και την προστασία των επενδυτών. Το CNMV, κατά την άσκηση των εξουσιών του, λαμβάνει μεγάλο όγκο πληροφοριών από και για τους συμμετέχοντες στην αγορά, μεγάλο μέρος των οποίων εμφανίζεται στα Επίσημα Μητρώα του και είναι δημόσιο.
Η δράση της Επιτροπής επικεντρώνεται κυρίως σε εταιρείες που εκδίδουν ή προσφέρουν τίτλους που θα διατεθούν δημόσια σε δευτερεύουσες αγορές τίτλων και σε εταιρείες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες και συλλογικά επενδυτικά συστήματα. Στην τελευταία, καθώς και στις δευτερογενείς αγορές τίτλων, η CNMV ασκεί προληπτική εποπτεία, η οποία εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών της και τη φερεγγυότητα του συστήματος.
Το CNMV συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο IOSCO (Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κινητών Αξιών), η ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) ή η FSB (Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Ομοίως, συνεργάζεται με το Ibero-American Institute of the Stock Market.
Επιπλέον, η CNMV συμβουλεύει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που σχετίζονται με την αγορά κινητών αξιών.
Τόσο ο Fernando Restoy, όσο και ο πρώην πρόεδρος του CNMV βρέθηκαν στη δίνη της υπόθεσης της ισπανικής τράπεζας Bankia με τη κατηγορία ότι εκ των θέσεών τους δεν προστάτεψαν τους καταθέτες και τους μετόχους.
Σε μια από τις πιο δημοφιλείς υποθέσεις της Ισπανίας, μια ομάδα ακτιβιστών έστειλε επιτυχώς τον Ροντρίγκο Ράτο, πρώην Υπουργό Οικονομίας, πρώην Πρόεδρο της Bankia και πρώην μελλοντικό πρωθυπουργό της Ισπανίας, στη φυλακή για διαφθορά. Μαζί του, άλλοι 64 τραπεζίτες και πολιτικοί καταδικάστηκαν επίσης σε ποικίλες ποινές φυλάκισης.
Οι καταδικαστικές αποφάσεις ήταν αποτέλεσμα αγωγής που κατέθεσε μια ανώνυμη συλλογικότητα (!) με την επωνυμία 15MpaRato κατά των στελεχών της Caja Madrid, της παλαιότερης τράπεζας ταμιευτηρίου της Ισπανίας, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με άλλες έξι ταμιευτήρια για να σχηματίσει την Bankia. Η μήνυση έφερε στο φως το πώς οι εμπλεκόμενοι συμμετείχαν στην διασπάθιση πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια από τριακόσιες χιλιάδες μικροεπενδυτές μέσω πλαστογραφίας, χειραγώγησης εγγράφων και παραπλανητικών διαφημίσεων.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ευρέως γνωστή ως «Υπόθεση Bankia», εμφανίστηκαν πολλά άλλα σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία λόγω των συνεργατικών ψηφιακών εργαλείων που δημιουργήθηκαν από την ακτιβιστική πλατφόρμα 15MpaRato XNet. Τα πιο κομβικά από αυτά ήταν πάνω από 8000 email από τον πρώην πρόεδρο της Κάχα Μαδρίτης, Μιγκέλ Μπλέσα, τα οποία έριξαν φως σε διάφορες κακοτεχνίες και φοροδιαφυγή τραπεζιτών και πολιτικών ύψους άνω των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε τον Ράτο και άλλα 64 στελέχη μαζί με μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων σε ποικίλες ποινές φυλάκισης.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Restoy στη 50η επέτειο της Japan’s Deposit Insurance Corporation- 50th Anniversary conference of Japan’s Deposit Insurance Corporation, DICJ-IADI Round Table, 24 February 2022 με θέμα Η επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων.
Ευχαριστούμε πολύ την Japanese Deposit Insurance Corporation (DIC) και τη Διεθνή Ένωση Ασφαλιστών Καταθέσεων (IADI) για την πρόσκληση να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση. Στο FSI εκτιμούμε πραγματικά τη συνεχιζόμενη εποικοδομητική συνεργασία μας με την κοινότητα ασφάλισης καταθέσεων. Αυτή η εκδήλωση μου δίνει επίσης την ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες απόψεις για το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων με ένα πολύ διακεκριμένο κοινό.
Εισαγωγή
Η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των κανόνων και των διαδικασιών για την αντιμετώπιση πτωχεύσεων τραπεζών στην Ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση ξεκίνησε ήδη πριν από λίγα χρόνια, αλλά ενισχύθηκε το 2017 όταν δύο σημαντικές τράπεζες – και οι δύο ήταν υπό την αρμοδιότητα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και του Ενιαίου Συμβούλιου Εξυγίανσης (SRB) –απέτυχαν. Αυτά τα επεισόδια έδειξαν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τους υφιστάμενους κανόνες να διευκολύνουν την ομαλή έξοδο από την αγορά διαφορετικών τύπων ιδρυμάτων των οποίων η αποτυχία θα μπορούσε να δημιουργήσει συστημική δυσφορία.
Είναι κάπως παράδοξο ότι αυτές οι δυσκολίες έχουν γίνει τόσο εμφανείς στην ΕΕ, καθώς αυτή είναι πιθανώς η δικαιοδοσία που έχει εκσυγχρονίσει βαθύτερα το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, υιοθετώντας τα νέα διεθνή πρότυπα για την εξυγίανση τραπεζών (τα Βασικά Χαρακτηριστικά του FSB) έγκαιρα και ολοκληρωμένα.
Όπως όλοι γνωρίζετε, τα Βασικά Χαρακτηριστικά του FSB ήταν μια από τις κύριες ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η διεθνής κοινότητα στον απόηχο της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης (GFC) προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα και ο οικονομικός αντίκτυπος των χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών που θα βοηθούσε στη διατήρηση των κρίσιμων λειτουργιών των συστημικών ιδρυμάτων που αποτυγχάνουν χωρίς να χρειάζεται εκταμίευση δημόσιων πόρων.
Η ΕΕ είχε ένα σαφές κίνητρο για να υιοθετήσει το νέο πλαίσιο εξυγίανσης με βάση τη δική της εμπειρία κατά τη διάρκεια του GFC. Η Ευρώπη ήταν η περιοχή όπου το GFC έπληξε πιο έντονα τον τραπεζικό τομέα και απαιτούσε τεράστια δημόσια βοήθεια. Πράγματι, το καθαρό κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μεταξύ 2008 και 2014 ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. συρρίκνωση που ακολούθησε το ξέσπασμα της κρίσης. Ακόμη πιο σημαντικό, αυτή η σύνδεση μεταξύ των τρωτών σημείων των τραπεζών και της ανάγκης για δημόσια στήριξη ξεκίνησε μια αποσταθεροποιητική σπείρα μεταξύ χρηματοπιστωτικού και κρατικού κινδύνου που οδήγησε σε κινδύνους Redenomination (είναι η διαδικασία αλλαγής της ονομαστικής αξίας των τραπεζογραμματίων και κερμάτων που κυκλοφορούν. Αυτό μπορεί να γίνει επειδή ο πληθωρισμός έχει κάνει τη νομισματική μονάδα τόσο μικρή που κυκλοφορούν μόνο μεγάλες ονομαστικές αξίες του νομίσματος), απειλώντας έτσι την ίδια τη συνέχιση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Ευρώπη η ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης κρίσεων που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από δημόσιους πόρους για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σύμφωνα με τα βασικά χαρακτηριστικά των FSB, κρίθηκε απαραίτητη για τη διατήρηση τόσο της κοινωνικής συνοχής εντός των χωρών μελών όσο και της ευρωστίας της Ευρώπης.
Τα χαρακτηριστικά του τρέχοντος πλαισίου
Ως απάντηση, ήδη από το 2014 οι ευρωπαϊκές αρχές δημιούργησαν έναν ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης (SRM) ως μέρος του σχεδίου της τραπεζικής ένωσης. Το SRM θεσπίζει κανόνες, εργαλεία και διαδικασίες για τη διαχείριση της πτώχευσης των τραπεζών στην τραπεζική ένωση που θεωρούνται συστημικές, δηλαδή εκείνες που πληρούν κριτήρια δημοσίου συμφέροντος, να χρησιμοποιούν τη νομική ορολογία.
Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνουν την αποτελεσματική απαγόρευση των κρατικών προγραμμάτων διάσωσης και την κυρίαρχη εξάρτηση από τη διάσωση των πιστωτών για τη διατήρηση των κρίσιμων λειτουργιών των ιδρυμάτων που πέφτουν.
Επιπλέον, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη συγκέντρωση των αποφάσεων εξυγίανσης σε έναν ευρωπαϊκό οργανισμό (το SRB) και τη δημιουργία ενός σταδιακά αμοιβαίου κεφαλαίου (το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF)) που θα συνεισφέρει ο κλάδος. Αυτό το ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη ενεργειών εξυγίανσης, αν και μόνο αφού έχει διασωθεί μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των πιστωτών. Σύμφωνα με αυτές τις ελάχιστες προϋποθέσεις διάσωσης, οι τράπεζες γενικά υποχρεούνται να εκδίδουν μεγάλους όγκους χρηματοπιστωτικών μέσων που θα μπορούσαν να απορριφθούν ζημιές στο σημείο της μη βιωσιμότητας (η ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, MREL).
Οι κανόνες που διέπουν το SRM συνιστούν μια εξαιρετικά αυστηρή μεταφορά των βασικών χαρακτηριστικών του FSB. Αναμφισβήτητα, καμία άλλη δικαιοδοσία δεν έχει επιβάλει πιο σαφείς και αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση εξωτερικών κεφαλαίων (είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών) για την υποστήριξη της εξυγίανσης. Επιπλέον, εκτός ΕΕ είναι ασυνήθιστο οι αρχές να απαιτούν γενικά από τις τράπεζες (και όχι μόνο από τις παγκόσμιες συστημικές) να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τύπου MREL. Και πάλι, η σοβαρότητα αυτών των περιορισμών είναι σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική απάντηση στην πρόσφατη εμπειρία και στους συγκεκριμένους θεσμικούς περιορισμούς που θέτει ο πολυεθνικός χαρακτήρας της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Ενώ ο σχεδιασμός του πλαισίου εξυγίανσης της ΕΕ είναι εσωτερικά συνεπής, δεν παρέχει ένα ισχυρό σχέδιο για τη διαχείριση της αποτυχίας μεγάλου μέρους των θεσμών στην τραπεζική ένωση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί από αυτή την άποψη ότι το κοινό πλαίσιο εξυγίανσης συνυπάρχει με έναν αστερισμό εγχώριων καθεστώτων αφερεγγυότητας, ενσωματωμένων στην εθνική νομοθεσία, τα οποία δεν έχουν αλλάξει πολύ στο πρόσφατο παρελθόν. Τα εθνικά καθεστώτα – που συχνά συνίστανται στην εφαρμογή γενικών διαδικασιών αφερεγγυότητας που βασίζονται σε δικαστήρια – εξακολουθούν να εφαρμόζονται όταν τα ιδρύματα που πτωχεύουν δεν πληρούν τα κριτήρια δημοσίου συμφέροντος που απαιτούνται για την εξυγίανση. Είναι ενδιαφέρον ότι η διαθεσιμότητα δημόσιας στήριξης στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας (με τη μορφή ενίσχυσης εκκαθάρισης) είναι, γενικά, σημαντικά λιγότερο περιορισμένη από ό,τι στο πλαίσιο της εξυγίανσης.
Καθώς το bail-in γίνεται βασικό στοιχείο των προβλεπόμενων ενεργειών εξυγίανσης, το τρέχον πλαίσιο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση πτώχευσης τραπεζών των οποίων οι υποχρεώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν –χωρίς σημαντική διακοπή– για απορρόφηση ζημιών ή ανακεφαλαιοποίηση. Αυτή είναι η περίπτωση των μεσαίων τραπεζών που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό με καταθέσεις.
Αυτά τα ιδρύματα είναι συνήθως πολύ μεγάλα για να υπόκεινται σε τυπικές διαδικασίες εκκαθάρισης στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας, αλλά επίσης πολύ μικρά και μη εξελιγμένα για να εκδίδουν μεγάλα ποσά χρεών με δυνατότητα εγγύησης (όπως ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης) που απαιτούνται για την εξυγίανση. Ελλείψει αυτών των μέσων στους ισολογισμούς αυτών των τραπεζών, οι αρχές δεν θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιήσουν τα ιδρύματα χρησιμοποιώντας εσωτερικά κεφάλαια ή αποκτώντας πρόσβαση στα ταμεία εξυγίανσης, καθώς δεν θα πληρούνταν οι ελάχιστες προϋποθέσεις διάσωσης για τα τελευταία . Αυτό είναι που ονομάζουμε τώρα γενικά θέμα της «μεσαίας τάξης».
Οι αρχές αντιμετώπισαν τις προκλήσεις που θέτει η αποτυχία τραπεζών μεσαίου μεγέθους καταφεύγοντας ακριβώς σε εθνικά καθεστώτα αφερεγγυότητας και εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία τους να χρησιμοποιούν δημόσια κεφάλαια για να εξασφαλίσουν μια ομαλή έξοδο από την αγορά. Αυτό απαιτούσε λεπτές αποφάσεις σχετικά με την αξιολόγηση του συστημικού αντίκτυπου των πτωχεύσεων των τραπεζών. Ειδικότερα, αυτές οι αποτυχίες έπρεπε να αποτύχουν στο τεστ δημοσίου συμφέροντος για επίλυση προκειμένου να υπαχθούν σε εθνική αφερεγγυότητα. Ταυτόχρονα, όμως, έπρεπε να εκτιμηθεί ότι δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό ή χρηματοπιστωτικό σύστημα για να δικαιολογηθεί η χρήση κεφαλαίων των φορολογουμένων.
Αυτή η προσέγγιση δεν είναι η βέλτιστη. Υπονοεί, κάπως ειρωνικά, ότι για να ενεργοποιήσουν την υποστήριξη που απαιτείται για την αποφυγή του συστημικού στρες, οι αρχές πρέπει να αποφύγουν την εφαρμογή του πλαισίου που έχει σχεδιαστεί ακριβώς για την αντιμετώπιση κρίσεων συστημικών τραπεζών (εξυγίανση) και να εφαρμόσουν το καθεστώς που προβλέπεται για λιγότερο σημαντικά ιδρύματα (αφερεγγυότητα). .
Επιπλέον, η εκτεταμένη χρήση εθνικών καθεστώτων αφερεγγυότητας – χρηματοδοτούμενων πλήρως από εγχώριους πόρους – συνεπάγεται μια απόκλιση από τις αρχές που οδήγησαν τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, δηλαδή την επείγουσα ανάγκη να σπάσει ο αποσταθεροποιητικός δεσμός μεταξύ των εγχώριων χρηματοοικονομικών κινδύνων και του κράτους. Στην πραγματικότητα, θα συνεπαγόταν την επανεθνικοποίηση της διαχείρισης πτώχευσης τραπεζών και, ως εκ τούτου, την επανεθνικοποίηση των κινδύνων των τραπεζών.
Μερικές θεραπείες
Προκειμένου να διορθωθούν οι ελλείψεις του τρέχοντος πλαισίου διαχείρισης κρίσεων στην τραπεζική ένωση, χρειαζόμαστε πρώτα μεγαλύτερη εναρμόνιση των εγχώριων καθεστώτων αφερεγγυότητας. Ενώ ένα πλήρως ανεπτυγμένο κοινό πλαίσιο αφερεγγυότητας φαίνεται πολιτικά ανέφικτο σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εναρμόνισης εκείνων των χαρακτηριστικών των εγχώριων ρυθμίσεων που έχουν περισσότερες δυνατότητες να δημιουργήσουν προστριβές με το κοινό καθεστώς εξυγίανσης.
Είναι σημαντικό, όταν αντιμετωπίζουμε την αποτυχία τραπεζών μεσαίου μεγέθους, υπάρχει ανάγκη να αποφευχθεί το διεστραμμένο δίλημμα της επιλογής μεταξύ ανοικτής διάσωσης τραπεζών υπό εξυγίανση και αποσπασματικής εκκαθάρισης υπό πτώχευση, καθώς και οι δύο επιλογές είναι δυνητικά αποσταθεροποιητικές. Επιπλέον, η προσφυγή σε δημόσια στήριξη στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κατάλληλη λύση για αυτό το δίλημμα.
Μια δυνητικά χρήσιμη φόρμουλα για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων είναι η διευκόλυνση των συναλλαγών πώλησης επιχείρησης (SoB) (ή αγοράς και παραδοχής) για να σχεδιαστεί η ομαλή έξοδος τραπεζών που πέφτουν. Αυτές οι στρατηγικές – στις οποίες οι καταθέσεις και άλλες ευαίσθητες υποχρεώσεις τραπεζών σε πτώχευση μεταφέρονται σε ισχυρότερα ιδρύματα – εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες δικαιοδοσίες, όπως οι ΗΠΑ, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα επί του παρόντος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Λογικά, η επιτυχία των στρατηγικών SoB απαιτεί την ύπαρξη κατάλληλου αγοραστή. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξία των μεταβιβάσιμων περιουσιακών στοιχείων της χρεοκοπούσας τράπεζας και από τη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης για την αποζημίωση των αγοραστών για την ανάληψη των καταθέσεων των τραπεζών σε πτώχευση, εάν, όπως συμβαίνει συχνά, τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία δεν επαρκούν.
Το ποσό των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να μεταφερθεί μπορεί να αυξηθεί απαιτώντας από τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες να κατέχουν, ως αντιστάθμισμα, υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να διαγραφούν ή να μετατραπούν σε κεφάλαιο καθώς οι τράπεζες πτώχευαν. Ένα εύλογα βαθμονομημένο MREL θα μπορούσε επομένως να βοηθήσει να γίνουν πιο εφικτές οι στρατηγικές μεταφοράς.
Ωστόσο, δεδομένου του περιορισμένου περιθωρίου για τις τράπεζες μεσαίου μεγέθους να εκδίδουν και να αποζημιώνουν υποχρεώσεις με δυνατότητα bail-in-able σε μόνιμη βάση, ορισμένα εξωτερικά κεφάλαια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για την αποζημίωση των αγοραστών. Σε πολλές δικαιοδοσίες, αυτή η εξωτερική χρηματοδότηση μπορεί να παρέχεται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων (DGS). Ωστόσο, η χρηματοδότηση του ΣΕΚ υπόκειται συνήθως σε χρηματοοικονομικό ανώτατο όριο: είναι διαθέσιμη μόνο εάν το αναμενόμενο κόστος της παρέμβασης δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό της πληρωμής των υπό εκκαθάριση καταθέσεων.
Στην περίπτωση της ΕΕ, η υποστήριξη DGS για συναλλαγές SoB περιορίζεται σοβαρά (αν δεν καθίσταται άσχετη) από νομικές διατάξεις που ορίζουν ότι οι απαιτήσεις του DGS είναι υψηλότερες από τις ακάλυπτες καταθέσεις στην ιεραρχία των πιστωτών. Αυτή η «υπερ-προτίμηση» των απαιτήσεων του DGS τους προστατεύει από την ανάληψη ζημιών κατά την εκκαθάριση. Το αποτέλεσμα είναι ότι το χρηματοοικονομικό ανώτατο όριο καθιστά το ευρωπαϊκό DGS ανίκανο να υποστηρίξει τις συναλλαγές SoB, ακόμη και αν αυτές θα βοηθούσαν στην αποφυγή μιας δυνητικά αποσπασματικής και καταστροφικής αξίας αποσπασματικής ρευστοποίησης7.
Ομοίως, στο τρέχον πλαίσιο το SRF δεν είναι επίσης, επί του παρόντος, κατάλληλη πηγή χρηματοδότησης για τη γενική υποστήριξη των συναλλαγών SoB για τράπεζες μεσαίου μεγέθους. Το SRF είναι διαθέσιμο μόνο για ιδρύματα που αποτυγχάνουν που πληρούν την προϋπόθεση δημοσίου συμφέροντος που απαιτείται για εξυγίανση και μόνο αφού έχει εκτελεστεί σημαντική διάσωση πιστωτών. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι τράπεζες μεσαίου μεγέθους συχνά δυσκολεύονται πολύ να εκπληρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις.
Επομένως, η σκοπιμότητα των συναλλαγών SoB απαιτεί σημαντικές αλλαγές στην τρέχουσα ρύθμιση για να διευκολυνθεί η επαρκής κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών τους.
Μια δυνατότητα είναι η χαλάρωση του χρηματοοικονομικού ανώτατου ορίου για την ανάπτυξη κεφαλαίων ΣΕΚ για τη στήριξη των συναλλαγών μεταφοράς που επί του παρόντος συνδέεται με το κόστος που σχετίζεται με τις καταθέσεις πληρωμών υπό εκκαθάριση. Ωστόσο, οποιαδήποτε ενέργεια από αυτή την άποψη θα πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα του ΣΕΚ να επιτύχει τον κύριο στόχο του, δηλαδή την προστασία των καλυμμένων καταθέσεων.
Μια σχετική συζήτηση είναι εάν η τρέχουσα υπερπροτεραιότητα των αξιώσεων DGS στην Ευρώπη δικαιολογείται για λόγους δημόσιας πολιτικής. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν υπάρχει προφανής λογική πολιτικής για τους ισχυρισμούς του DGS να καταστούν ανώτεροι σε σχέση με τις ακάλυπτες καταθέσεις. Πράγματι, η υπερ-προτίμηση των απαιτήσεων ΣΕΚ συνεπάγεται ότι τα άτομα που κατέχουν καταθέσεις πάνω από το μέγιστο ποσό που καλύπτεται από το ΣΕΚ προστατεύονται λιγότερο από την αφερεγγυότητα από τις έμμεσες θέσεις που κατέχουν οι τράπεζες που είναι συνδεδεμένες με το DGS έναντι του υπό πτώχευση ιδρύματος. Η λογική αυτού του προνομίου δεν είναι ξεκάθαρη. Επιπλέον, η παρακολούθηση του παραδείγματος άλλων δικαιοδοσιών όπως οι ΗΠΑ και η αντικατάσταση της υπερ-προτίμησης των απαιτήσεων DGS με έναν γενικό κανόνα προτίμησης κατάθεσης θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό των κινδύνων από τραπεζικές εκκρεμότητες, προστατεύοντας έτσι τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Φυσικά, αυτός ο κανόνας εναλλακτικής προτίμησης θα χαλάρωνε αυτόματα τον επί του παρόντος αυστηρό περιορισμό στη χρήση κεφαλαίων DGS για την υποστήριξη συναλλαγών SoB, χωρίς να διακυβεύεται αδικαιολόγητα οι κύριοι στόχοι του DGS.
Μια άλλη εναλλακτική πηγή κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι το SRF. Όπως ανέφερα προηγουμένως, αυτό θα συνεπαγόταν την ελάφρυνση των επί του παρόντος αυστηρών ελάχιστων συνθηκών bail-in για τη χρήση αυτών των πόρων. Πράγματι, φαίνεται να υπάρχει σαφής περίπτωση να θεωρηθεί ότι οι προϋποθέσεις για το SRF για τη διευκόλυνση της ομαλής εξόδου από την αγορά χρεοκοπημένων τραπεζών, για παράδειγμα μέσω μιας συναλλαγής SoB, δεν θα πρέπει να είναι τόσο περιοριστικές όσο αυτές που επιβάλλονται για να διασφαλιστεί ότι η χρεοκοπούσα τράπεζα θα μπορούσε να κρατήσει λειτουργία και εκτέλεση κρίσιμων λειτουργιών. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να προβλεφθεί χαμηλότεροι ελάχιστοι όροι bail-in για (συνήθως μεσαίου μεγέθους) τράπεζες που ακολουθούν μια στρατηγική εξυγίανσης SoB.
Λάβετε υπόψη ότι ενώ η χρηματοδότηση από το SRF θα ήταν διαθέσιμη μόνο για τράπεζες που υπόκεινται σε εξυγίανση, η χρηματοδότηση του DGS θα μπορούσε να υποστηρίξει όλες τις πτωχεύσεις τραπεζών, ανεξάρτητα από το εάν η δοκιμασία δημοσίου συμφέροντος έχει περάσει ή όχι. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό ότι πρέπει να κάνουμε τη χρηματοδότηση τόσο του DGS όσο και του SRF πιο εύκολα διαθέσιμη για τη διεξαγωγή μιας συναλλαγής SoB για όλους τους τύπους ιδρυμάτων.
Θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε κατά νου ότι, ενώ το SRF τελικά θα αλληλοσυμπληρώθηκε πλήρως, το DGS παραμένει, προς το παρόν, εθνικό. Αυτό σημαίνει ότι η πιο εντατική χρήση κεφαλαίων ΣΕΚ, όπως προτείνεται, για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων στην τραπεζική ένωση μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην επανεθνικοποίηση των κινδύνων των τραπεζών. Επιπλέον, για τις τράπεζες που υπόκεινται στο κοινό πλαίσιο εξυγίανσης, η εξάρτηση από τα εθνικά ΣΕΚ θα δημιουργούσε επίσης ασυνέπειες μεταξύ της κεντρικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων και των αποκεντρωμένων μηχανισμών χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προτεινόμενες φόρμουλες για την ενίσχυση της σκοπιμότητας των στρατηγικών SoB ως βασικό στόχο για τη βελτίωση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων ενισχύουν περαιτέρω την άποψη για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων. Επιπλέον, δεδομένου ότι η υποστήριξη από ένα ευρωπαϊκό ΣΕΚ θα ήταν διαθέσιμη τόσο σε καθεστώς εξυγίανσης όσο και σε περίπτωση αφερεγγυότητας, υπάρχει σαφής λογική να ανατεθεί στο SRB η διαχείριση αυτού του ταμείου και να αποφασίσει πώς θα το χρησιμοποιήσει καλύτερα για να διευκολύνει την ομαλή έξοδο όλων των τύπων τραπεζών, και όχι μόνο όσων βρίσκονται επί του παρόντος υπό τις αρμοδιότητές της.
Τελικές παρατηρήσεις
Συμπερασματικά, όπως υποστήριξα προηγουμένως, κάθε επιτυχημένη προσπάθεια ενίσχυσης του τρέχοντος πλαισίου διαχείρισης κρίσεων στην τραπεζική ένωση πρέπει να διευκολύνει τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να υποστηρίξουν μια ομαλή έξοδο από την αγορά για τα περισσότερα ιδρύματα σε σημείο μη βιωσιμότητας. Αυτό που εννοώ με τον κατάλληλο μηχανισμό χρηματοδότησης θα πρέπει να συνάδει πλήρως με τους στόχους της τραπεζικής ένωσης και, ειδικότερα, με την αποεθνικοποίηση των κινδύνων των τραπεζών. Αλλά θα πρέπει επίσης να είναι συμβατό με τα επιχειρηματικά μοντέλα διαφορετικών τραπεζών. Έχω συζητήσει στην παρουσίασή μου ορισμένους τύπους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανταποκρίνονται σε αυτόν τον πολιτικά περίπλοκο, αλλά και πιεστικό, στόχο. Αυτές οι φόρμουλες -που υποστηρίζουμε εδώ και καιρό- ταιριάζουν σε ορισμένες από τις επιλογές που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη δημόσια διαβούλευση που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή8.
Ελπίζω ότι, ως συνέχεια αυτής της διαβούλευσης, οι αρχές θα κινηθούν σύντομα γρήγορα, αν όχι για να παραδώσουν σύντομα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τουλάχιστον για να υποβάλουν έναν σαφή και αποτελεσματικό οδικό χάρτη για συνεχή πρόοδο προς τον επιθυμητό στόχο.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου