Αίρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης των τραπεζών η ΕΚΤ
Eπαναφέρει στην κανονικότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τράπεζες της ευρωζώνης που βρίσκονται υπό την εποπτεία της, αίροντας σταδιακά τα μέτρα στήριξης που είχε υιοθετήσει εξαιτίας της πανδημίας. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε, μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής, έξι τράπεζες της Ευρωζώνης -τις οποίες δεν κατονομάζει- θα πρέπει να ενισχύουν τα ίδια κεφάλαιά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέπει πλέον στις τράπεζες να λειτουργούν κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που ορίζεται από τον περίφημο Πυλώνα 2 πέραν του Δεκεμβρίου 2022 και δεν θα επεκτείνει πέραν του Μαρτίου 2022 το εποπτικό μέτρο που τους επιτρέπει να αποκλείουν τα ανοίγματα των κεντρικών τραπεζών από τη μόχλευση που τους αναλογεί.
«Το κεφαλαιακό μαξιλάρι που δημιουργήσαμε για τις τράπεζες κατά την έναρξη της πανδημίας τις βοήθησε να συνεχίσουν να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Andrea Enria, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής του SSM του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ. «Σήμερα παρέχουμε σαφήνεια στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα. Επιβεβαιώνουμε το αρχικά προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονική εποπτεία της κεφαλαιακής επάρκειας και της μόχλευσης των τραπεζών».
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να λειτουργούν με λιγότερα κεφάλαια από αυτά που ορίζει ο 2ος Πυλώνας. Τον Ιούλιο του 2020, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει αυτή την πλήρη ευελιξία των αποθεμάτων ασφαλείας έως τουλάχιστον το τέλος του 2022. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να εξαιρούν ορισμένα ανοίγματα κεντρικών τραπεζών από τους παρονομαστές των δεικτών μόχλευσης, λόγω των εξαιρετικών μακροοικονομικών συνθηκών. Τον Ιούνιο του 2021, η ΕΚΤ παρέτεινε αυτό το μέτρο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και ζήτησε από τις τράπεζες να σχεδιάσουν ωστόσο τη διατήρηση επαρκών κεφαλαίων ενόψει της λήξης αυτής της προληπτικής εξαίρεσης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας, οι τράπεζες έχουν άφθονο περιθώριο πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους και πάνω από την απαίτηση για τον δείκτη μόχλευσης. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, ο συνολικός δείκτης Common Equity Tier 1 των τραπεζών υπό άμεση εποπτεία της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στο 15,47%. Ο συνολικός δείκτης μόχλευσής τους διαμορφώθηκε στο 5,88%.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου