ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ !!!

 


Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης


Η ελεγχόμενη έξοδος έχει ήδη αρχίσει. Το τρένο έχει φύγει από το σταθμό και κάποιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμη.

Βρισκόμαστε στο λεγόμενο Distribution Phase.

Εδώ και ένα χρόνο γράφαμε πως η κολοσσιαία φούσκα που λέγεται Wall Street, τροφοτοδούμενη από το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed στο όνομα της πανδημίας, θα έφτανε νομοτελειακά στο τέλος της όταν θα τελείωνε και η πανδημία.

Διότι τα “κακά νέα” της πανδημίας ισούνταν με “καλά νέα” μέχρι τώρα για τη Wall Street, αφού η καταστροφή και ο θάνατος δικαιολογούσαν (στα μάτια της κοινής γνώμης) μηδενικά επιτόκια και γενικώς μια χαλαρή, αλλά καταστροφικά εθιστική νομισματική πολιτική, που φούσκωσε τη μεγαλύτερη credit bubble στην ιστορία. Τώρα η καταστροφή του πολέμου είναι αυτή που αναλαμβάνει το ρόλο των «καλών» κακών νέων για τις αγορές.

Το τέλος της μακροβιότερης bull market όμως σημαίνει και τη μεγαλύτερη κατοχύρωση κερδών ever. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα.

Κοιτάξτε το διάγραμμα. Τι βλέπετε;


Οι επενδυτές την κάνουν με ελαφρά

Ο S&P έχει ήδη μπει σε ζώνη διόρθωσης, σβήνοντας όλα τα κέρδη της τελευταίας χρονιάς, και χάνοντας κρίσιμα στηρίγματα. Πλέον έχει υποχωρήσει 12% από το τελευταίο υψηλό του, και σχεδόν 17% από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. Επομένως τι συζητάμε;

Ο αυτοκράτορας έιναι γυμνός και κάποιοι ακόμη χειροκροτάνε… ελληνικό Χρηματιστήριο και ονειρεύονται κέρδη σε μια πρακτικά χρεοκοπημένη χώρα που νομίζει πως πέρασε κρίση το 2008-2011. Την πραγματική κρίση ΤΩΡΑ θα την περάσουμε, με τη μορφή πληθωρισμού, ακρίβειας και μιζέριας – έχει ήδη αρχίσει, τα είχαμε πει όταν άλλοι ζητούσαν λοκντάουν και καταδίκαζαν την οικονομία – μην τα ξαναλέμε.
Η εικόνα των αγορών στον απόηχο της ρωσικής εισβολής 24/02/22

Εμείς είμαστε καρφωμένοι στη νομισματική πολιτική της Fed. Είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει και το μόνο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει οποιονδήποτε παίχτη ή παρατηρητή της παγκόσμιας οικονομίας που σέβεται τον εαυτό του.

Η Fed βρήκε το άλλοθί της, οι αγορές τον καταλύτη, και οι κυβερνήσεις το αφήγημα

Όλα τα άλλα είναι το ταχυδακτυλουργικό τρικ που αποπροσανατολίζει από το πραγματικό κόλπο. Και το κόλπο (που καλείται να εκτελέσει η Fed) είναι να καταφέρει να δικαιολογήσει τον πληθωρισμό, το αναπόφευκτο κραχ των αγορών και την ύφεση σε εξωγενείς παράγοντες (πόλεμο), και όχι στην ανικανότητά της και τις εγκληματικές νομισματικές πολιτικές (QE-PEPP) των τελευταίων 15 χρόνων.

Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία να το καταφέρει αυτό. Διότι αν έχει το άλλοθι, τότε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τα επιτόκια. Κι αν κάνει ό,τι θέλει με τα επιτόκια, μπορεί να καθοδηγήσει τις αγορές προς όποια κατεύθυνση θέλει (βέβαια στην πραγματικότητα η ίδια η Wall Street – το έξυπνο χρήμα, η ελίτ – είναι αυτή που της έχει δώσει την εντολή), ξεπλένοντας παράλληλα τα χέρια της από την βαριά κρίση που θα βιώσει ο κοσμάκης με τη μορφή πληθωρισμού.

Και πρακτικά ήδη το κατάφερε αυτό. Τους «βόλεψε» ο πόλεμος.

Η εβδομαδιαία εικόνα της Wall Street την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές 24/02/22

Το θεατρικό τρικ εδώ ήταν η ουκρανική κρίση. Το τέλειο άλλοθι για μια ελεγχόμενη πτώση της Wall Street, προκειμένου το έξυπνο χρήμα να αρχίσει να κάνει την έξοδό του.

Μια έξοδος η οποία φυσικά δε γίνεται με τη μία – μιλάμε άλλωστε για το τέλος της μεγαλύτερης bull market στην ιστορία. Χρειάζεται χρόνο και πολλές εναλλαγές ανόδου-πτώσης, προκειμένου να ξεφορτώνουν τις θέσεις τους (sell the rallies). Και για να το κάνουν αυτό, πρέπει να προσελκύουν τα ψαράκια κάθε φορά.



Το έκαναν μια φορά με την αποκλιμάκωση της πανδημίας. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο που κυβερνήσεις και μίντια άλλαξαν απότομα ρητορική;

Θα το ξανακάνουν όταν θα έρθει η “βολική” αποκλιμάκωση γεωπολιτικών. Διότι θα έρθει κάποια στιγμή, και ποντάρω πολύ σύντομα. Διότι αυτό που ήθελαν (και οι δυο μεριές, Πούτιν και Δύση), ήδη το πήραν.

Γι’ αυτό και οι κυρώσεις “χάδι”. Γελάμε με τις γελοίες κυρώσεις τύπου “μη ξανάρθετε Μιλάνο ή δε θα γίνει ο τελικός Τσου Λου στη Ρωσία”, ζητώντας έμμεσα πιο σκληρή παραδειγματική τιμωρία στους Ρώσους (κάτι που στην πραγματικότητα όμως δε θέλουμε, διότι θα μας ξεσκίσουν με την ακριβή ενέργεια).


Η Δύση δε μπορεί ούτε θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό που ήθελε το πήρε (το ίδιο και ο Πούτιν)

Η Δύση μάλιστα απείλησε ακόμη και να πετάξει τη Ρωσία εκτός SWIFT, το διεθνές τραπεζικό δίκτυο συναλλαγών, όμως αυτό κι αν είναι κούφια απειλή, καθώς ειδικά η Ευρώπη θα έβγαινε εξαιρετικά χαμένη από κάτι τέτοιο .

Δε συνειδητοποιούμε πως η Δύση ΔΕ ΘΕΛΕΙ να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Όχι μόνο επειδή δεν τη συμφέρει. Αυτή είναι η εύκολη εξήγηση. Αλλά επειδή ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. Αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ το πήραν.

Το τέλειο άλλοθι (μιας και μας τελείωσε η πανδημία) που θα ξεπλύνει, στα μάτια του κόσμου, το έγκλημα της νομισματικής πολιτικής που προκάλεσε το χειρότερο πληθωρισμό του αιώνα. Ένα λάθος που ήταν αδύνατο να διορθώσουν.

Η μοναδική εικόνα=1000 λέξεις που χρειάζεται να δείτε αν θέλετε να καταλαβέτε ποιος έφταιξε για τον πληθωρισμό. Στο διάγραμμα απεικονίζεται η συνολική Προσφορά Χρήματος, όπως τυπώνει η Fed. Παρατηρείτε την απότομη αύξηση όταν ξεκίνησε η πανδημία; Ακριβώς… Δε χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Τα περί ενεργειακής/εφοδιαστικής κρίσης που ακούτε είναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ και όσοι τα λένε ΨΕΥΤΕΣ και ΑΝΙΚΑΝΟΙ. Η νομισματική πολιτική προκάλεσε τον πληθωρισμό και τίποτα άλλο, τέλος.

Παράλληλα ο πόλεμος ίσως δώσει στη Fed τη δικαιολογία για παράταση των χαμηλών επιτοκίων (το Β σενάριο που λέγαμε πριν λίγο καιρό), ποιος ξέρει…

Ένα σενάριο που προσωπικά θεωρούσα αμφίβολο, διότι ακόμη κι εγώ έχω μέσα μου κάποια πίστη στο σάπιο αυτό σύστημα. Αλλά ίσως αποδειχθεί τέρμα σάπιο.

Προς το παρόν σφίγγουν τη στρόφιγγα, δικαιολογώντας παράλληλα εξίσου βολικά μια ενεργειακή κρίση και έναν πληθωρισμό που δήθεν προκύπτει από αυτήν (ένα επαίσχυντο ψέμα), ξεφορτώνονται σιγά σιγά τις θέσεις τους, τα σκυλιά του πολέμου γαβγίζουν, και το καραβάνι προχωρά.

Είχαμε πει πως προτού τελειώσει αυτός ο χειμώνας θα έχει δοθεί το σινιάλο του τέλους της bull market. Από την Fed και τα επιτόκια (γεωπολιτικά και πανδημίες είναι τα “προβλήματα για κάθε λύση τους”).

Αυτο συμβαίνει ήδη. Όμως η πτώση δε θα ολοκληρωθεί σε ένα στάδιο, αλλά σε πολλαπλά. Το πιο πιθανό είναι να ξαναδούμε ένα τελευταίο ράλι, ένα κύκνειο άσμα προτού αυτός ο ταύρος πάει για ύπνο και αναλάβουν για τα καλά οι αρκούδες.

Όχι Bloomberg, δε λέγεται “Underperform”. Λέγεται “την κάνω με ελαφρά”

Αυτή η άνοδος θα έρθει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα συνεχιστεί και η ενεργειακή κρίση και το χρηματιστηριακό κραχ, και έτσι οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν άλλοθι να δώσουν παράταση στα χαμηλά επιτόκια, λέγοντας “κοιτάξτε, δε φταίμε εμείς, έγινε πόλεμος πρέπει να σώσουμε τις αγορές. Δε θέλετε να έρθει κραχ και ύφεση, έτσι;”

Αν οι αγορές το μυριστούν αυτό, και ποντάρω πως το έχουν μυριστεί ήδη, σύντομα θα δούμε γεωπολιτική αποκλιμάκωση και ράλι στα χρηματιστήρια, τα οποία στην πραγματικότητα όμως δε θα ανεβαίνουν επειδή “τελειώνει ο πόλεμος”, αλλά επειδή θα ποντάρουν σε ευνοϊκή νομισματική πολιτική, δηλαδή χαμηλά επιτόκια και τύπωμα χρήματος.

Το οποίο βέβαια θα συνεχίσει να φουσκώνει τα credit assets, και να τροφοδοτεί περισσότερο πληθωρισμό, ο οποίος νομοτελειακά θα οδηγήσει στο φινάλε σε κραχ έτσι κι αλλιώς, λόγω του οικονομικού ντόμινο, και το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Θα πουν “δε φταίγαμε εμείς, οι Ρώσοι”.

Η ιδιοφυία αυτού του γκράντε σχεδίου που θα έλεγε κανείς πως μόνο τυχαίο δεν είναι, είναι πραγματικά άξια να τη σέβεται κανείς. Όσο σατανικό κι αν είναι.

“Χρυσός εναντίον Fed”

Το δυστοπικό plan B γίνεται plan A

Πολλές φορές, σε αυτή τη στήλη, έχουμε αυτοσαρκαστεί ως «Κασσάνδρες» λόγω των μαύρων προβλέψεων. Τι να κάνουμε βέβαια, τέτοια ήταν οι καιροί, τέτοιες και οι προβλέψεις. Βέβαια πάντα υπάρχει φως το τούνελ, και για μένα το να λες ότι βρίσκεσαι σε τούνελ δεν αποτελεί μαυρίλα και απαισιοδοξία, αλλά το αντίθετο. Η πτώση σκέψη που κάνεις αν βρεθείς σε ένα τούνελ, είναι να βρεις το φως. Κι αυτό από μόνο του είναι αισιόδοξο. Αλλά πρέπει πρώτα να το αποδεχτείς. Όσο εθελοτυφλείς, παρατείνεις τη μιζέρια.

Επομένως οι όποιες «μαύρες» προβλέψεις (που τελικά επιβεβαώθηκαν όλες στο ακέραιο, με πρώτη και καλύτερη του πληθωρισμού) δε γίνοταν από βίτσιο κάποιου προφήτη που βλέπει μόνο το κακό. Αλλά το αντίθετο. Κάθε φορά που γράφαμε για πληθωρισμό, το κάναμε για να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ο κόσμος. Δίναμε λύσεις, χετζ έναντι πληθωρισμού (το λεγόμενο ΓΓΧΣ – Γη Γίδια Χρυσός Σφαίρες), προκεμένου να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του πολίτη.

Δίναμε το φως στη μαυρίλα που ερχόταν. Όσοι το είδαν και το κατάλαβαν, καλό τους. Οι υπόλοιποι έμειναν στους μαύρους τίτλους, και δε διάβασαν παραπέρα.


Παρεμπιπτόντως, ο χρυσός παραλίγο να πιάσει τα $2.000, όντας ασταμάτητος εδώ και μήνες. Βρήκε τοίχο στα $1.980, όπου προφανώς κάποιο sell wall καμιάς Goldman Sachs (μπορεί και οι ίδιοι οι Ρώσοι, κατέχουν άλλωστε τεράστια αποθέματα) τον προσγείωσε απότομα. Μιλάμε άλλωστε για το πιο χειραγωγημένο asset, παρέα με το Bitcoin. Όμως τα 2.200 δολ/ουγγιά που είχαμε προβλέψει για το 2023 ξαφνικά δε φαντάζουν τόσο μακρινά, ε; Σε καιρούς πληθωρισμού, το sound money θριαμβεύει.

Όμως ακόμη κι εγώ, που έψαχνα το πώς θα μας τη φέρουν μπαμπέσικα οι αγορές και οι ρυθμιστές της οικονομικής τύχης του πλανήτη, εξαπατήθηκα τελικά και έπεσα έξω.

Διότι μέσα μου είχα λίγη πίστη πως αποκλείεται, αυτό το κατά τα άλλα σάπιο σύστημα, να μην αναγκαστεί να αυξήσει επιτόκια, να μην αναγκαστεί να ανακόψει τον πληθωρισμό. Όχι επειδή πίστευα ότι το κάνει για καλό μας, αλλά επειδή ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Για τη δική του επιβίωση δηλαδή.

Να όμως που ίσως βρήκε τη διέξοδό του. Τη βρήκε, τη δημιούργησε, του «έκατσε»… Ποιος ξέρει; Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την πανδημία, που τόσο μα τόσο πολύ βόλεψε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες (τις μεν να αρπάξουν εξουσίες, τις δε να έχουν αφορμή για εγκληματικές νομισματικές πολιτικές) και το βλέπει ο καθένας πλέον.



Η Αμερική μέχρι πριν τον Τραμπ είχε πάντα έναν πόλεμο. Είτε δικό της είτε άλλων. Στην πραγματικότητα, κάποιος καχύποπτος θα έλεγε πως πάντα οι Αμερικανοί υποκινούν τους πολέμους, διότι από αυτούς τρέφονται. Έτσι έγιναν αυτοκρατορία άλλωστε (αντιγράφοντας τη Ρώμη). Αλλά δε θα επεκταθώ σε αυτό.

Το μόνο που θα σημειώσω έιναι το γεγονός πως επι Τραμπ ήταν η μόνη περίοδος που δεν υπήρξε νέος πόλεμος ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (πέρα όσων ήδη μαίνοταν από εποχή Ομπάμα). Του γητευτή, δημοκράτη, καλύτερου, πιο cool προέδρου ever Ομπάμα με τις 29.000 βόμβες όμως που φέραν την υπογραφή του.

Και του σεξιστή, ρατσιστή, αηδιαστικού, νέου Χίτλερ, Τραμπ που επί προεδρίας του δεν ακούσαμε ποτέ «μπήκαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία».

Γιατί άραγε; Πιστέυει κανείς πως οι Ρώσοι αν ήθελαν να μπουν Ουκρανία δε θα το έκαναν κι επί Τραμπ; Τώρα τους ήρθε ξαφνικά; Αυτός ο πόλεμος τελικά ήρθε σαν αναπόφευκτη κίνηση σε μια στημένη σκακιέρα όπου εξαρχής μόνο ένα αποτέλεσμα μπορούσε να υπάρξει μεταξύ «ισάξιων» αντιπάλων. Μόνο αν πετούσαν κάτω τη σκακιέρα και δεν έπαιζαν το παιχνίδι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αλλά αυτά ανήκουν στις ουτοπίες. «Πόλεμος πατήρ πάντων.»

Κοίτα να δεις πως επί Μπάιντεν επανήλθε η «κανονικότητα»…


Υπάρχει λόγος που αγαπάμε τα σκίτσα. Μπορούν να αποτυπώσουν με τον πιο έξυπνο τρόπο όσα συμβαίνουν και όσα… θα συμβούν. Όταν ανεβάσαμε αυτήν την εικόνα αρκετούς μήνες πριν στο “Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;“, πολλοί ίσως να μην έδωσαν προσοχή. Να που επαληθεύτηκε…

Ωστόσο έπεσα έξω. Δεν πίστευα πως θα υπάρξει πράγματι σύρραξη. Διότι ήξερα μέσα μου πως αν γινόταν, θα ήταν ένα καθαρά στημένο γεγονός (και από τις δύο πλευρές) που θα εξυπηρετούσε εντελώς βολικά τα σχέδια των ΗΠΑ για αγορές, νομισματικής πολιτική, πληθωρισμό κλπ. Διότι ΠΑΝΤΑ όλα έχουν να κάνουν με τη νομισματική πολιτική, θα το λέω και θα το ξαναλέω. Είναι το ΑΛΦΑ και το ΩΜΕΓΑ, και ο περισσότερος κόσμος αγνοεί αυτήν την έννοια, ακόμη και όσοι δήθεν ασχολούνται με οικονομικά.

Και δεν το πίστευα αυτό. Όταν πριν ενάμιση μήνα στο δισέλιδο αφιέρωμα της “Axianews” έγραφα “Ακριβό φυσικό αέριο σημαίνει ακριβό λίπασμα, και αυτό σημαίνει… πόλεμο” δεν το πίστευα πραγματικά. Δεν πίστευα ότι θα βρουν τον τρόπο να τα φέρουν έτσι ώστε να δικαιολογηθεί ενδεχομένως το Β σενάριο (που παρεμπιπτόντως είχαμε αναλύσει στο «Η ΕΚΤ πρέπει να διαλέξει: Απότομη ύφεση ή μακροχρόνιο πληθωρισμό»). Τώρα όμως μοιάζει όλο και πιο πιθανό.

Πάλι μεν θα πέσουν οι αγορές (δήθεν λόγω πολέμου – μπούρδες, η πτώση έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν από αυτό), αλλά τώρα η Fed έχει τη δικαιολογία αν θέλει να μην ανακόψει τον πληθωρισμό (διότι θα πουν δε φταίμε εμείς για το πρόβλημα, και άρα δεν έχουμε υποχρέωση και να το λύσουμε), και άρα αν θέλει ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Όχι τόσο όσο θα περιμέναμε τουλάχιστον. Διότι πριν τον πόλεμο οι αναλυτές έβλεπαν σίγουρα 5-7, μέχρι και 9 αυξήσεις! Τώρα; Τα στοιχήματα άλλαξαν…




Κι αν ισχύει αυτό, τότε σίγουρα οι αγορές, μόλις ολοκληρώσουν την ελεγχόμενη τωρινή πτώση τους, θα αναρριχηθούν και πάλι ποντάρωντας σε παράταση ευνοϊκής πολιτικής από τη Fed. Μέχρι αναπόφευκτα να σκάσουν από το πληθωριστικό ντόμινο, πιθανόν κάπου μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου, όπως και είχαμε εκτιμήσει εξ αρχής.

Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε για τις αγορές. Για εμάς άλλαξε

Αλλά ακόμη κι αν συνετιστούν οι κεντρικές τράπεζες και αυξήσουν τα επιτόκια, οι αγορές και πάλι θα δουν ένα τελευταίο ράλι, τροφοδοτούμενο δήθεν από την αποκλιμάκωση το πολέμου, όταν αυτή έρθει.

Άλλωστε μπαίνουμε σε φάση «υστερίας» και πανικού. Και το έξυπνο χρήμα αγοράζει στον πανικό, δεν πουλάει. Μόλις ο τρόμος φτάσει στο απόγείο του (θα το μάθουμε από τα μίντια), τότε πάει να πει πως η αγορά θα έχει πιάσει πάτο (εκτιμώ σύντομα), προς το παρόν. Πάντα έτσι γινόταν, και πάντα έτσι θα γίνεται.

Το είδαμε πρόσφατα και στο Bitcoin, το οποίο παρεμπιπτόντως έδωσε το σινιάλο της πτώσης, όπως και είχαμε αναλύσει. Πρώτο ξεκίνησε την κάθοδο, και ακολούθησε η Wall Street. Διότι εκεί είναι διοχετευμένη η υπερβάλλουσα ρευστότητα, και άρα από εκεί θα κάνει πρώτα έξοδο. Σήμερα τα κορυφαία κρυπτονομίσματα υποχώρησαν κατά 10% κ.μ.ο.



Με λίγα λόγια, δεν άλλαξαν και πολλά όσον αφορά το πως θα κινηθούν οι αγορές και το αν θα έρθει ύφεση. Αυτό που άλλαξε είναι η ρητορική και το φαίνεσθαι για εσωτερική κατανάλωση των μαζών, και το ότι στο σενάριο που τρέχουμε τώρα θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα για αγορές και οικονομία, με τη διαφορά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός (και οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν “αθωωθεί”).

Τη μιζέρια δεν τη γλιτώνουμε δηλαδή όπως και να έχει. Ο πόλεμος είναι το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Ο πληθωρισμός θα αφεθεί ανεξέλεγκτος ή στην καλύτερη, δε θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αφού οι κεντρικές τράπεζες δε θα ασχοληθούν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα, ειδικά τώρα που όλο το φταίξιμο θα πέσει στους Ρώσους. “Κάποιοι απλώς… θα υποφέρουν περισσότερο.“

Συνεχίζουν να εκτοξεύονται τα εμπορεύματα – Ο πληθωρισμός θα είναι εδώ και του χρόνου (και του παραχρόνου)

Σαν σήμερα, ένα χρόνο πριν, όταν η παγκόσμια οικονομία αυτοκτονούσε με καταστροφικά λοκντάουν, γράφαμε για την εκτόξευση τιμών στα εμπορεύματα. Για νέα εποχή του χαλκού κλπ. Μια εκτόξευση σε βασικά μέταλλα και τρόφιμα, που όπως είχαμε εκτιμήσει (δε χρειαζόταν και πολύ μυαλό) θα μετακυλυόταν κυριολεκτικά σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, για να φτάσει στον πληθωρισμό του σήμερα. Απλά πράγματα, που μπορούσε να δει ο καθένας. Κι όμως μίντια, κυβερνήσεις και ο περισσότερος κόσμος δεν το έβλεπαν.



Ιδού η εικόνα σήμερα. Όλα τα commodities εξακολουθούν να εκτοξεύονται σε σχέση με ένα χρόνο πριν (που ήδη ήταν σε τιμές ρεκόρ τα περισσότερα). Ενδεικτικά μερικά:
  • Πετρέλαιο +60%
  • Φυσικό αέριο +100%
  • Αλουμίνιο +60%
  • Νικέλιο +40%
  • Ξυλεία +30%
  • Καφές +100%
  • Βρώμη +100%Οι τιμές σήμερα 24/02/22

Αυτό κυρίες και κυρίοι, μαρτυρά το μέλλον μας. Αν πριν από ένα χρόνο, η εκτόξευση των commodities μαρτυρούσε τον πληθωρισμό που θα ζούσαμε, έναν δήθεν παροδικό πληθωρισμό μερικών εβδομάδων (όπως μας έλεγαν οι ξεφτιλισμένοι) ο οποίος μόλις που αρχίζει να δείχνει τα δόντια του, τότε η σημερινή εικόνα τι μπορεί να λέει για τον πληθωρισμό;!

Ότι δυστυχώς όχι μόνο δε θα είναι παροδικός, αλλά ότι ήρθε εδώ για να μείνει, κι ότι κανείς δε θα κάνει τίποτα γι’ αυτό. Θα τον φάμε κανονικά, και όποιος αντέξει. Θα είναι μακροχρόνιος, και θα είναι η πραγματική κρίση της γενιάς μας. Ενδεχομένως να στιγματίσει τη δεκαετία που διανύουμε.


Οι τιμές τροφίμων επέστρεψαν στα επίπεδα κρίσης 2008

Η «ελεγχόμενη κατεδάφιση» των αγορών ξεκίνησε

Κι όλα αυτά στο Β σενάριο, το επικρατέστερο πλέον, το οποίο από απαισιόδοξο που ήταν αρχικά, τώρα μοιάζει ήπιο σε σχέση με ένα Γ σενάριο που μόλις γεννήθηκε.

Το σενάριο στο οποίο ο πόλεμος κλιμακώνεται σε εφιαλτικές διαστάσεις, και η οικονομική κατρακύλα της Δύσης δεν αναστρέφεται ούτε με τα πιο φανταστικά μαγικά της Fed που δε θα μπορεί όχι την ύφεση να αποτρέψει, αλλά ούτε να σώσει τα φιλαράκια και αφεντικά της στη Wall Street, σε μια έστω και πλασματική άνοδο προκειμένου να ξεφορτωθούν τις θέσεις τους… Αλλά αυτό το σενάριο δεν το αναλύουμε καν.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω πληθωρισμού και μόνο, είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου της ιστορίας. Έναν πληθωρισμό που η ελίτ τον θέλει… Διότι μόνο έτσι θα πάρει και τα τελευταία περιουσιακά υπάρχοντά μας, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της για τη Μεγάλη Επανεκκίνηση (Great Reset) όπου τίποτα δε θα μας ανήκει, και θα είμαστε «χαρούμενοι» στην φαναστική δυστοπία μας…



Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Το έξυπνο χρήμα έχει ξεκινήσει την ελεγχόμενη έξοδό του, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά από τουλάχιστον άλλη μια εναλλαγή ανόδου-πτώσης.

Ρίχτε μια ματιά στο παρακάτω γραφήμα που αναπαριστά την εναλλαγή bull/bear market σύμφωνα με τη Dow Theory. Παρατηρείτε κάποια συσχέτιση με τη σημερινή εικόνα της Wall Street;



Είμαστε στο λεγόμενο distribution phase (διανομή). Το στάδιο όπου ξεφορτώνονται έξυπνα τις θέσεις τους, “σιωπηλά” με την έννοια πως δικαιολογούν τα exit τους σε ψεύτικες αφορμές (πόλεμο), ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια Γκράντε Έξοδο από μια κολοσσιαία φούσκα που ετοιμάζουν καιρό πριν.

Ο S&P πιθανόν να χάσει το πολύ κανά 5-10% ακόμη, να ακολουθήσει sucker rally, το λεγόμενο ράλι των “κορόϊδων” που θα νομίζουν πως πέρασε η μπόρα, ενώ στην πραγματικότητα θα έιναι ένα γκράντε bull trap, μια ακόμη παγίδα προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες θέσεις…

Πάντως τους το «δίνω». Τους είχα για πεθαμένους, αλλά οι Αμερικανοί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πήραν αυτό που ήθελαν, είτε ο Πούτιν πάταγε από μόνος του κουμπί, είτε τον προκάλεσαν να το πατήσει. Ο κόσμος θα υποφέρει βέβαια, και η Δύση καταρρέει, αλλά το καράβι ήταν έτσι κι αλλιώς σε τροχιά σύγκρουσης με παγόβουνο. «Εκείνοι» πήδηξαν στις λέμβους και θα βγουν και κερδισμένοι…


Το ότι είμαστε ακόμη σχετικά ψηλά, δε σημαίνει ότι δεν εχουμε αρχίσει να βουλιάζουμε…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου