ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ !!!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ;;; ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΝΩ ΗΔΗ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ;;;
Αγωνία για χιλιάδες ευάλωτους ασθενείς. Στο συρτάρι μονοκλωνικό αντίσωμα που προλαμβάνει την COVID-19 !!!




Μετά την ελπίδα η αγωνία. Η είδηση ότι υπάρχει ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, που, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μονοκλωνικά αντισώματα (που χορηγούνται για τη θεραπεία της COVID-19), είναι το πρώτο και το μόνο, που μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της νόσου, γέμισε ελπίδα χιλιάδες ευάλωτους ασθενείς στη χώρα μας. Ωστόσο τη χαρά τους διαδέχτηκε η αγωνία, καθώς το εν λόγω μονοκλωνικό αντίσωμα παραμένει – άγνωστο γιατί – στο συρτάρι.

Το νέο φάρμακο – το οποίο ουσιαστικά έχει στον ανθρώπινο οργανισμό επίδραση ανάλογη με εκείνη του εμβολίου, αλλά μέσω διαφορετικής «οδού» – ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca. Πριν από δύο μήνες έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, τον FDA, και χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εάν έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα.

Μονοκλωνικό αντίσωμα για την πρόληψη της COVID-19

Προς το παρόν το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην Ευρώπη, δηλαδή τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Παρόλα αυτά χορηγείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του λεγόμενου early access program, δηλαδή του προγράμματος για την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Αυστρία, όπου χορηγείται μέσω τοπικών εγκρίσεων και σε κάποιες περιπτώσεις κατόπιν έγγραφης συναίνεσης των ευάλωτων πολιτών (όπως γίνεται και για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων).

Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα για ποιον λόγο η χώρα μας δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο και για αυτή την περίπτωση.

Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση υπήρξε συνεπής στην έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων και των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της COVID-19. Οπότε τώρα, που η Όμικρον «σαρώνει» και οι σκληροί δείκτες της επιδημίας πέφτουν με πολύ αργό ρυθμό και ενώ είναι γνωστό πόσο πολύ κινδυνεύει η υγεία αυτών των ασθενών, η ελπιδοφόρα θεραπεία γιατί δεν χορηγείται;

Κραυγή αγωνίας των ασθενών

Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ασθενών και Φίλων με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια ΓΑΛΗΝΟΣ, Αλίκη Σαλπιγγίδου, μας μεταφέρει τη μεγάλη αγωνία αυτών των ασθενών, που γεννιούνται πολύ ευάλωτοι σε όλες τις λοιμώξεις και η ζωή τους είναι σε κίνδυνο.
Η κα Αλίκη Σαλπιγγίδου

«Γεννιόμαστε με πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια, δηλαδή δεν έχουμε αντισώματα, οπότε είμαστε πολύ ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Προσωπικά έχω πάθει επτά φορές πνευμονία, τις τρεις μέσα σε έναν μήνα», λέει στο HS η κα Σαλπιγγίδου.

«Χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Ζούμε συνεχώς μέσα στον φόβο, ούτε τους γιατρούς μας δεν μπορούμε να επισκεφθούμε με άνεση, ούτε τα φάρμακά μας να πάρουμε από τον ΕΟΠΥΥ, με τόσο πολύ κόσμο που περιμένει στην ουρά…

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα για τη νέα προληπτική θεραπεία. Δεν ξέρω γιατί το καθυστερεί η κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος χορήγησης, ακόμη κι αν δεν έχει εγκριθεί το μονοκλωνικό αντίσωμα από τον ΕΜΑ. Είναι απαράδεκτο να μην έχουμε πρόσβαση στο νέο φάρμακο τέτοιες ώρες. Εμβολιασμένοι συνασθενείς μας πέρασαν τη νόσο χάλια. Ζητάμε, δε, να έχουν δικαίωμα χορήγησης της συγκεκριμένης θεραπείας και οι ανεμβολίαστοι ασθενείς. Στον σύλλογό μας είμαστε δέκα άτομα ανεμβολίαστα γιατί φοβόμαστε πάρα πολύ – προσωπικά νοσηλεύτηκα με αλλεργικό σοκ 17 μέρες εξαιτίας κάποιου φαρμάκου και φοβάμαι πάρα πολύ τι μπορεί να πάθω, αν εμβολιαστώ».

Ο σύλλογος ΓΑΛΗΝΟΣ μετράει περίπου 100 μέλη, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι καρκινοπαθείς και άλλες ευπαθείς ομάδες έχουν κάνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις τρεις δόσεις του εμβολίου και σύντομα θα μπορούν να κάνουν και την τέταρτη δόση. Όμως το εμβόλιο σε αρκετούς από αυτούς «δεν πιάνει» και τα ποσοστά προστασίας τους δεν είναι τα επιθυμητά. Για τούτο και ένα φάρμακο, που μπορεί να προλάβει τη νόσο, είναι πολύτιμο.

Ο κ. Χρήστος Σβάρνας

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Χρήστος Σβάρνας.

Όπως λέει στο HS: «Μάθαμε για το νέο φάρμακο από την παρασκευάστρια εταιρεία, δεν έχουμε κάποια ενημέρωση από την Πολιτεία. Θα έπρεπε να μπορούμε και στη χώρα μας να έχουμε αυτό το φάρμακο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ζητάμε να έρθει κι εδώ άμεσα. Σήμερα, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, θα ζητήσουμε να ενημερωθούμε σχετικά με το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα».
Χιλιάδες οι ευάλωτοι ασθενείς

Στη χώρα μας οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς υπολογίζονται σε περίπου 13.000 και σε περίπου 2.500 οι μεταμοσχευμένοι. Αν σε αυτούς προστεθούν οι μεταμοσχευμένοι και από άλλα όργανα – πέραν του νεφρού – όπως καρδιά, ήπαρ κτλ και οι ανοσοκατεσταλμένοι, γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για αρκετές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, που θα μπορούσαν να λάβουν το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα για προστασία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, εάν νοσήσουν με COVID-19 οι μεταμοσχευμένοι, οι θεράποντες γιατροί τους πρέπει να μειώνουν τις δόσεις των φαρμάκων, που παίρνουν οι ασθενείς, προκειμένου να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το μόσχευμα – αναμφίβολα πρόκειται για ισορροπία «του τρόμου».

Ο κ. Ιωάννης Μπολέτης

Ο καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας, διευθυντής στην Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού στο νοσοκομείο Λαϊκό, πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Ιωάννης Μπολέτης εξηγεί στο HS:

«Πραγματικά είναι μια θεραπεία, η οποία υπόσχεται πολλά. Από τον πρώτο κύκλο μελετών, που έχουν και τα πιο τεκμηριωμένα αποτελέσματα, φάνηκε ότι, αν κάποιος μεταμοσχευμένος ή ανοσοκατεσταλμένος έρθει σε επαφή με κάποιον, που έχει λοίμωξη COVID-19, αν πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο εντός λίγων ημερών, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για 6-12 μήνες ή να μη νοσήσει ή να το περάσει πολύ πιο ελαφρά. Ό,τι κάνουν τα εμβόλια, το κάνει αυτό το μονοκλωνικό και στους μεταμοσχευμένους. Με τοπική δράση στο αναπνευστικό σύστημα ξεπερνάει την άμυνα και λειτουργεί σαν φραγμός στη λοίμωξη».

Εξάλλου μελέτες, που είναι σε εξέλιξη, δείχνουν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και ως θεραπεία, πέρα από την πρόληψη.

«Το ελληνικό κράτος προσπαθεί σε γενικές γραμμές να έχει τις εγκρίσεις του ΕΜΑ. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύει δια ροπάλου να γίνεται χρήση φαρμάκων, που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ. Φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει την πρόσθεση να προχωρήσει στην παραγγελία του φαρμάκου».

Την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα θα παραλάβει φάρμακα που προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Δεν ξέρουμε σε τι, ακριβώς, αναφερόταν η κα Γκάγκα, αλλά ακόμη κι αν αναφερόταν στο μονοκλωνικό αντίσωμα της Astra Zeneca, το νωρίτερο που θα μπορούσε αυτό να είναι διαθέσιμο είναι μετά από περίπου δύο μήνες, καθώς, από τη στιγμή της παραγγελίας ως την εκτέλεσή της, απαιτείται χρονικό διάστημα 1,5-2 μηνών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου