Christine Lagarde: 20th anniversary of the entry into circulation of euro banknotes and coins
Speech by Ms Christine Lagarde, President of the European Central Bank, at the plenary session of the European Parliament, Strasbourg, 14 February 2021.
«Η εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ το 2002 ήταν ένα ορόσημο στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς έβαλε ένα απτό σημάδι ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στις τσέπες άνω των 300 εκατομμυρίων πολιτών σε 12 χώρες.
Ήταν ένα ιστορικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αντιπροσώπευε –και εξακολουθεί να το κάνει– τη μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση στον κόσμο.
Από το 2002, άλλες επτά χώρες υιοθέτησαν το ευρώ, το οποίο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, ενώνοντάς μας πέρα από τα εθνικά σύνορα, τις γλώσσες και τους πολιτισμούς. Η κοινή χρήση ενός νομίσματος είναι κάτι περισσότερο από απλή χρήση του ίδιου μέσου πληρωμής, είναι μέρος μιας κοινής προσπάθειας. Αυτό το αίσθημα κοινής ταυτότητας αναγνωρίζεται καλά από τους συμπολίτες μας. Όταν ρωτήθηκαν τι σημαίνει για αυτούς η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ενιαίο νόμισμα ήταν δεύτερο στη λίστα με τα πράγματα που σκέφτηκαν περισσότεροι.
Το ευρώ έχει απλοποιήσει τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών και έχει απτά οικονομικά οφέλη που μερικές φορές θεωρούμε δεδομένα. Υποστήριξε την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών και επέτρεψε στους ευρωπαίους πολίτες να εργάζονται, να σπουδάζουν και να ταξιδεύουν σε 19 διαφορετικά κράτη μέλη χωρίς να ανησυχούν για την ανταλλαγή χρημάτων.
Το ευρώ διευκόλυνε επίσης τις διασυνοριακές συναλλαγές των επιχειρήσεων. Διευκόλυνε τους στενότερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και επέτρεψε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν ευκολότερα σε διασυνοριακές αλυσίδες αξίας. Από το 1990 έως το 2002, το εμπόριο μεταξύ των προσεχώς 19 χωρών της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατάτι λιγότερο από 5%, ενώ από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος αυξήθηκε σχεδόν κατά 200%.
Με την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης μεταξύ των οικονομιών μας, το ευρώ ενίσχυσε επίσης τον ρόλο και την αυτονομία της Ευρώπης. Έχει γίνει γρήγορα το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε βασικές αγορές για τη μελλοντική μας ανάπτυξη. Πράγματι, το 2021 περίπου το ήμισυ της συνολικής έκδοσης πράσινων ομολόγων σε όλο τον κόσμο εκφραζόταν σε ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο θεματοφύλακας του ευρώ. Είναι δουλειά μας να διατηρούμε ασφαλή τα τραπεζογραμμάτια και να προστατεύουμε την παροχή μετρητών ευρώ στην οικονομία, καθώς και να διερευνούμε καινοτόμους και συμπληρωματικούς τρόπους πληρωμής.
Πέρυσι, ξεκινήσαμε το έργο του ψηφιακού ευρώ. Θα διερευνήσουμε πώς ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει ένα βολικό, χωρίς κόστος μέσο πληρωμής, επιτρέποντας στους ανθρώπους να πληρώνουν οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ με ψηφιακό χρήμα χωρίς κινδύνους – για παράδειγμα, όπως η πραγματοποίηση πληρωμών μέσω Διαδικτύου, οι οποίες αποκλείουν τη χρήση μετρητών.
Σε κάθε περίπτωση, ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπλήρωνε τα μετρητά, δεν θα το αντικαθιστούσε. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ξεκινήσαμε τη διαδικασία επανασχεδιασμού των τραπεζογραμματίων μας.
Ο επανασχεδιασμός αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας ανάπτυξης για να διασφαλιστεί ότι η επόμενη γενιά τραπεζογραμματίων ευρώ θα συνεχίσει να είναι ασφαλής, αποδεκτή και αποτελεσματικό μέσο πληρωμής.
Θα κρατήσουμε ενήμερο το Κοινοβούλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και θα ζητήσουμε τη γνώμη των πολιτών για το θέμα και το σχεδιασμό των νέων τραπεζογραμματίων, πριν λάβουμε την τελική μας απόφαση το 2024.
Στη συνέχεια, θα προγραμματιστεί η κυκλοφορία των νέων τραπεζογραμματίων. Ο επανασχεδιασμός των τραπεζογραμματίων μας είναι μια μοναδική ευκαιρία να τα κάνουμε πιο προσιτό στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και υπόβαθρου, προσφέροντας έτσι ένα νέο σύμβολο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ κυκλοφορούν ομαλά. Αποτελούν απτή απόδειξη της επιτυχίας του ευρώ. Τα μετρητά στις τσέπες μας υπενθυμίζουν ότι, παρά την ποικιλομορφία μας, μοιραζόμαστε μια κοινή προσπάθεια που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.»
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου