Η Γαλλία συνταράσσεται τις τελευταίες εβδομάδες από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ αρτοποιών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ για την τιμή της μπαγκέτας. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της αλυσίδας Leclerc αλλά και άλλων μεγάλων σούπερ μάρκετ να πωλούν το εθνικό ψωμί της Γαλλίας προς 29 σεντς. Οι αρτοποιοί, οι αγρότες και οι μυλωνάδες υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή της Leclerc τούς υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο έναν από τους πολυτιμότερους κλάδους της χώρας.
Στην Ελλάδα, μπορεί να μην έχει ξεσπάσει ακόμη πόλεμος για την τιμή του ψωμιού, ωστόσο ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, λένε μιλώντας στο Euro2day.gr αρτοποιοί, αγρότες και στελέχη αλευροβιομηχανιών.
Η τιμή του σκληρού σίτου και κατ’ επέκταση του αλεύρου, έχει «πετάξει». Από τα 260 ευρώ τον τόνο στις αρχές του 2021 έχει «πιάσει» τα 560 ευρώ, με την τιμή του να κινείται το τελευταίο διάστημα στα 530 ευρώ τον τόνο.
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στα μαλακά σιτάρια -εν αντιθέσει με το σκληρό στο οποίο η χώρα είναι αυτάρκης- που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ζυμαρικών, το οποίο πωλείται προς 300 ευρώ τον τόνο από 220 ευρώ πριν από κάποιους μήνες.
Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα μειώνονται, λόγω και της έλλειψης πλοίων, αναφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη από τις αλευροβιομηχανίες. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «πρώτα κοιτάς να βρεις καράβι για να φορτώσεις και μετά ρίχνεις την παραγγελία». Σήμερα οι χρόνοι παράδοσης έχουν αυξηθεί 2-3 μήνες, ενώ οι Μύλοι προσπαθούν να κτίσουν αποθέματα μέχρι την επόμενη συγκομιδή -και τα ναύλα έχουν υπερτριπλασιστεί. Σε ό,τι αφορά το κόστος ενέργειας, από 64,5 ευρώ τη μεγαβατόρα που πλήρωνε ένας Μύλος μέχρι τον περασμένο Μάιο έχει φθάσει σήμερα στα 240 ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα η ενέργεια να αποτελεί το 7-8% του συνολικού κόστους.
Η έκρηξη στο κόστος λειτουργίας δεν αφορά μόνο του Μύλους αλλά και τους αρτοποιούς. Ο Ανδρέας, που διατηρεί φούρνο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, «πιάνει» προζύμι κάθε απόγευμα γύρω στις 8 και ξεκινά να ψήνει από τις 4 το πρωί. Όπως λέει, μιλώντας στο Euro2day.gr, το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί 100% τους τελευταίους μήνες, από 90 ευρώ την ημέρα στα 180 ευρώ, ενώ η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.
Κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. «Ο Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας απ’ όσο θυμάμαι», λέει στέλεχος αλευροβιομηχανίας με 20 και πλέον χρόνια εμπειρίας στον χώρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πωλήσεις αλεύρου σε όγκο υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Σε ό,τι αφορά τις τιμές καταναλωτή, αυτές έχουν αυξηθεί κατά 10%, ή 10-12 λεπτά για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις του ενός κιλού. Αυτά όμως τα 10-12 λεπτά το κιλό, όπως λέει ο ίδιος, δεν πάνε στην «τσέπη» των μύλων, αλλά μοιράζονται μεταξύ της αλευροβιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ που κρατάνε τα 6 λεπτά για προωθητικές ενέργειες και εκπτώσεις.
Υπό πίεση βρίσκονται, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής και της μείωσης της κατανάλωσης, οι αλυσίδες που πωλούν ψωμί και οι αρτοβιομηχανίες. Με στελέχη της αγοράς να εκτιμούν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση επί μακρόν και δεν εξισορροπηθεί, με τη νέα σοδειά, αρκετοί και δη όσοι δεν έχουν «λίπος» θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα έχουν κλείσει περισσότεροι από 1.500 μύλοι στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τη νέα σοδειά, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει στην Ουκρανία -μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες σίτου. Η Μόσχα αρνήθηκε προ ημερών ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη χώρα. Χθες πάντως, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Β. Πούτιν αναφέρθηκε στην πιθανότητα πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία συμμετέχει στη Συμμαχία και στη συνέχεια επιτεθεί για να προσαρτήσει την Κριμαία από τη Ρωσία με τη βία. «Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινήσει αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κάποιος αυτό; Προφανώς όχι», είπε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου