Μικρής έντασης πρόκειται να είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, και που πυροδοτήθηκαν από το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Όπως εξηγεί στο TPP ο πρόεδρος του Συλλόγου Αδέσμευτων Αγροτών Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, «οι αγρότες πρόκειται να δουν τα τραγικά αποτελέσματα της ακρίβειας το επόμενο έτος, όπως ακριβώς συνέβη το 2009 με το πακέτο Χατζηδάκη. Προβλέπω ότι τότε θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, διότι προτιμούν το θεραπεύειν και όχι το προλαμβάνειν».
Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ασχολείται με όλα τα ζητήματα εκτός από αυτά που αφορούν τον τομέα του, η ακρίβεια έχει χτυπήσει αλύπητα και τον πρωτογενή τομέα. Το σιτάρι, από 18 λεπτά έχει εκτοξευθεί στα 30. Το καλαμπόκι από 16 ανέβηκε στα 26 και σήμερα έχει αγγίξει τα 30. Το βαμβάκι από 42 λεπτά κυμαίνεται πλέον από 72 έως και 80 λεπτά.
«Πουλήσαμε πανάκριβα και τα εφόδια είναι δυσβάσταχτα. Είχαμε αύξηση 120% στα λιπάσματα λόγου χάριν. Ένα λίπασμα 40 κιλά κόστιζε 20 ευρώ, ενώ τώρα κοστίζει 42. Φυσικά για όλα ευθύνεται η αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Συνειδητοποιούμε ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Μεγάλα ευρωπαϊκά εργοστάσια έχουν κλείσει διότι δεν συμφέρει να δραστηριοποιείται κανείς στις πρώτες ύλες», εξηγεί ο κ. Λίτος.
Παρά την κατάσταση, στους αγροτικούς συλλόγους κυριαρχεί ο εφησυχασμός. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε πως οι αγρότες επρόκειτο να προχωρήσουν σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και μπλόκα, ο κ. Λίτος ξεκαθαρίζει ότι οι οι κινητοποιήσεις θα είναι τυπικές, μικρής έκτασης. Ο ίδιος, ερμηνεύοντας την κατάσταση αναφέρει πως οι αγρότες προτιμούν το «θεραπεύειν» και όχι το «προλαμβάνειν».
«Οι κινητοποιήσεις πρόκειται να κλιμακωθούν του χρόνου, όταν μας χτυπήσει την πόρτα η φορολογία. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες, έπιασαν χρήμα στα χέρια τους. Ξεχνούν όμως ότι η φορολογία πάει μία χρονιά πίσω. Τόσο που θα φορολογηθούμε του χρόνου για τη φετινή χρονιά, θα είναι αδύνατον να βγουν τα μεροκάματα. Τη χρονιά που έρχεται, προβλέπω ότι θα κλείσουν σπίτια. Μου θυμίζει τη χρονιά του 2009 με το πακέτο Χατζηδάκη. Το 2008 είχαμε πουλήσει πανάκριβα. Το 2009 δεν αγόρασαν οι παραγωγοί ενώ ταυτόχρονα φορολογηθήκαμε για το 2008. Έτσι ξεκίνησαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις μας με τα 540 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση που κερδίσαμε», τονίζει.
Η ακρίβεια ωστόσο δεν αποτυπώνεται μόνο στα αγροτικά προϊόντα. Οι αγρότες έχουν χτυπηθεί αλύπητα και από τις προσαυξήσεις στην ενέργεια. Μέχρι πρότινος, η κιλοβατώρα κοστολογούταν στα 15 ευρώ το στρέμμα και αν δεν ισχύσει η ρήτρα προσαρμογής, που όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός θα χρηματοδοτηθεί το 80%, τότε θα φτάσει να κοστίζει 32 ευρώ το στρέμμα.
«Παρά τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει μόνον το 50%. Το υπόλοιπό 30% έχει μείνει στον αέρα. Καθόλου μικρό ποσοστό δεδομένου ότι η αύξηση είναι τεράστια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η τιμή του πετρελαίου είναι εξίσου δυσβάσταχτη», αναφέρει.
Κλείνοντας, ο κ. Λίτος αναφέρεται στην κακοκαιρία που έπληξε την Κεντρική Ελλάδα. «Τα κηπευτικά στη Θήβα υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από την παγωνιά. Ευτυχώς στην περιοχή μας δεν πληγήκαμε από την «Ελπίδα». Σκεφτείτε όμως ότι ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τις αποζημιώσεις των προηγούμενων κακοκαιριών. Στις 15 Φλεβάρη αναμένουμε να μας δοθούν και τα τελευταία χρήματα από τις αποζημιώσεις του παγετού του 2021».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου