Παλαιοί κίνδυνοι, νέες προκλήσεις, ίδιος στόχος: το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής της Βασιλείας το 2022
Κεντρική ομιλία του Pablo Hernández de Cos, Προέδρου της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία- Chair of the Basel Committee on Banking Supervision και Διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας, στο Σεμινάριο υψηλού επιπέδου Eurofi 2022, 25 Φεβρουαρίου 2022.
Ομιλία BCBS |
25 Φεβρουαρίου 2022
από τον Pablo Hernández de Cos
Εισαγωγή
Καλημέρα, και σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε να μιλήσω στο Σεμινάριο υψηλού επιπέδου Eurofi, σε συνεργασία με τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Είναι χαρά που βρίσκομαι στο Παρίσι μαζί σας σήμερα.
Φέτος θα σηματοδοτηθούν τα δεκαπέντε χρόνια από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση (GFC).
Το GFC μπορεί να φαίνεται μια μακρινή ανάμνηση σε ορισμένους από εμάς, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν συμβεί από τότε. Όροι όπως οι δοκιμές PCR και η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής ήταν έξω από την αρμοδιότητα των περισσότερων ανθρώπων τότε. Το “Zoom” σπάνια χρησιμοποιήθηκε ως ρήμα για τη σύνδεση με άλλους. Και ο κόσμος μόλις είχε αρχίσει να εξοικειώνεται με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχει επίσης υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά τον GFC. Οι αρχικές μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ ενίσχυσαν θεμελιωδώς το παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Όπως ορίζεται σε μια πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης από την Επιτροπή της Βασιλείας, οι τράπεζες έχουν πλέον καλύτερη κεφαλαιοποίηση και έχουν ισχυρότερα προφίλ χρηματοδότησης από ό,τι το 2007. Αυτή η ενισχυμένη ανθεκτικότητα, σε συνδυασμό με τη μεγάλης κλίμακας μέτρα δημόσιας στήριξης, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση των τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Σε αντίθεση με το GFC, οι τράπεζες συνέχισαν να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουν πλέον την ευκαιρία να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για να συμβάλουν σε μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη.
Οι διαρθρωτικές τάσεις επηρεάζουν και διαμορφώνουν επίσης το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Η ψηφιοποίηση των οικονομικών, η ανάπτυξη της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης (NBFI) και η κλιματική αλλαγή μπορεί όλα να δημιουργήσουν κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εγείρουν σημαντικά εποπτικά ερωτήματα. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους είναι διατομεακής φύσης και απαιτούν συνεχή συντονισμό και συνεργασία με άλλα διεθνή φόρουμ και παγκόσμιους φορείς καθορισμού προτύπων.
Ωστόσο, παρά όλες αυτές τις τάσεις, βλέπουμε επίσης την επανεμφάνιση πιο «οικείων» κινδύνων. Η δυναμική του πληθωρισμού και οι προοπτικές αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής σε διάφορες δικαιοδοσίες έχουν περιφέρει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο κίνδυνος «snapback» αλλαγών στα επιτόκια θα μπορούσε να δοκιμάσει την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών, με τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους να εκτείνονται σε ιστορικά υψηλά. Οι κίνδυνοι διόρθωσης της τιμής των κατοικιών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια εν μέσω μιας σημαντικής αύξησης των αποτιμήσεων των κατοικιών σε ορισμένες δικαιοδοσίες. Αν και οι παράγοντες πίσω από αυτές τις εξελίξεις μπορεί να διαφέρουν από ιστορικά γεγονότα, ο πιθανός αντίκτυπός τους στο τραπεζικό σύστημα – είτε με τη μορφή πιστωτικού, κινδύνου αγοράς, επιτοκίου ή κινδύνου ρευστότητας – δεν είναι άγνωστος.
Και υπάρχουν ακόμη ημιτελείς εργασίες όσον αφορά την εφαρμογή της Βασιλείας III, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικών προτύπων που στοχεύουν στη μείωση της υπερβολικής μεταβλητότητας στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (RWA). Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχάσουμε τα μαθήματα από το GFC.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τόσο νέων όσο και πιο γνωστών προκλήσεων και κινδύνων, τι βρίσκεται μπροστά στην Επιτροπή της Βασιλείας το 2022 και μεσοπρόθεσμα; Τέσσερα γενικά θέματα υπογραμμίζουν τις στρατηγικές μας προτεραιότητες, τις οποίες θα καλύψω εν συντομία.
Ανθεκτικότητα και αποκατάσταση του Covid-19
Πρώτον, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της σχετικά με τον Covid-19, με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές και συμβάλλουν στην ανάκαμψη. Οι τελευταίοι μήνες μας υπενθύμισαν ότι η μετάβαση από πανδημία σε ενδημική είναι πιθανό να είναι ανώμαλη. Οι πράσινοι βλαστοί έχουν μερικές φορές αποτύχει να ριζώσουν. Οι προοπτικές συνεχίζουν να αμαυρώνονται από αβεβαιότητα και αποκλίσεις μεταξύ των περιφερειών. Το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2023 θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019 σε σχεδόν 40% των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, σε αντίθεση με τις προηγμένες οικονομίες.
Ενώ το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία μέχρι σήμερα, είναι σημαντικό οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές να παραμείνουν σε εγρήγορση για κινδύνους και ευπάθειες καθώς η πανδημία συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με αφρώδεις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, την ενσωματωμένη μόχλευση και την τροχιά των επιτοκίων, με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τις διαταραχές του εφοδιασμού να συνεχίζουν να οδηγούν τον πληθωρισμό σε πολλές δικαιοδοσίες. Τα επίπεδα του χρέους – που περιλαμβάνει τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος – βρίσκονται στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, σχεδόν 300 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 350% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η κατάργηση των μέτρων δημόσιας στήριξης – τα οποία ήταν κρίσιμα για την προστασία των τραπεζών από ζημιές μέχρι τώρα – σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βασίζονται στους δικούς τους πόρους για να απορροφήσουν πιθανούς κραδασμούς.
Εκτός από τις ριψοκίνδυνες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, σε πολλές δικαιοδοσίες ο αλματώδης ρυθμός αγορών κατοικιών σε συνδυασμό με την υψηλή μόχλευση σε νοικοκυριά και τους κατασκευαστές ακινήτων αυξάνει τις ευπάθειες των τραπεζών. Οι κίνδυνοι μιας απότομης διόρθωσης των τιμών των κατοικιών που προκαλούνται από αλλαγές στα επιτόκια ή στο χρηματοοικονομικό κόστος θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε περίπτωση υπερχείλισης χρέους και οικονομικής επιβράδυνσης.
Πράγματι, ένας αυξανόμενος αριθμός δικαιοδοσιών εφαρμόζει μακροπροληπτικά μέτρα – όπως η ενεργοποίηση ή η αύξηση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος της Βασιλείας III – ως απάντηση σε αυξημένους κινδύνους. Τέτοια μέτρα επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι τα τραπεζικά συστήματα είναι σε θέση να απορροφούν κραδασμούς και να διατηρήσουν την παροχή βασικών τραπεζικών υπηρεσιών τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές. Η επαγρύπνηση πρέπει να συνεχίσει να είναι το σύνθημα.
Πρέπει επίσης να διδαχθούμε από την εμπειρία των τελευταίων ετών για να βοηθήσουμε στην καθοδήγηση μελλοντικών τομέων εργασίας. Η Επιτροπή αξιολογεί εάν οι μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ λειτούργησαν όπως προβλεπόταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η προκαταρκτική εκτίμησή μας δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερη πίεση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εάν δεν είχαν εγκριθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις και ελλείψει μέτρων δημόσιας στήριξης. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα και μια περαιτέρω υπενθύμιση ότι ένα συνετό ρυθμιστικό πλαίσιο που υποστηρίζεται από καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Εντοπίσαμε επίσης ορισμένους τομείς στο πλαίσιο της Βασιλείας – συμπεριλαμβανομένης της χρηστικότητας των αποθεμάτων ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας και της πιθανής προκυκλικής δυναμικής στο σταθμισμένο ως προς τον κίνδυνο πλαίσιο – που θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε φέτος. Επίσης, διεξάγουμε μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των εφαρμοσμένων προτύπων της Βασιλείας ΙΙΙ βασιζόμενοι στα στοιχεία της περασμένης δεκαετίας. Όπως πάντα, αυτή η εργασία θα καθοδηγείται από αυστηρά εμπειρικά στοιχεία και αναλύσεις.
Σάρωση ορίζοντα αναδυόμενων κινδύνων και διαρθρωτικών τάσεων
Ο δεύτερος τομέας εστίασης της Επιτροπής είναι η συνεχής και προληπτική σάρωση του ορίζοντα των αναδυόμενων κινδύνων και των διαρθρωτικών τάσεων που επηρεάζουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της χρηματοδότησης, η οποία αναδιαμορφώνει το εύρος των προσφερόμενων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τα κανάλια διανομής αυτών των υπηρεσιών και τους προμηθευτές που βρίσκονται πίσω από αυτές.
Βασιζόμενοι στην έκθεσή μας πριν από μερικά χρόνια σχετικά με τις επιπτώσεις του fintech για τις εποπτικές αρχές και τις τράπεζες , διεξάγουμε μια σειρά από εμπεριστατωμένες θεματικές αναλύσεις για να μετρήσουμε τον αντίκτυπο αυτών των παραγόντων στις τράπεζες και τις στρατηγικές τους αντιδράσεις.
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε εάν είναι απαραίτητα πρόσθετα μέτρα παγκόσμιας εποπτείας ή πολιτικής.
Ένας σχετικός τομέας εστίασης για την Επιτροπή σχετίζεται με τα cryptoassets, μια αγορά που έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση στην αγορά πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από πέντε χρόνια. Ενώ τα ανοίγματα των τραπεζών σε cryptoassets είναι σχετικά χαμηλά σε αυτό το στάδιο, η δυνατότητα της αγοράς να κλιμακωθεί γρήγορα και το ευρύ φάσμα πιθανών άμεσων και έμμεσων καναλιών τραπεζικών ανοιγμάτων εγείρει ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η δυναμική φύση των αγορών cryptoassets απαιτεί μια προορατική και μακροπρόθεσμη ρυθμιστική απάντηση. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με άλλους παγκόσμιους φορείς για την αξιολόγηση των διασυνοριακών κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τα cryptoassets και τον εντοπισμό τυχόν κενών στο παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ένας τέτοιος τομέας σχετίζεται με την προληπτική αντιμετώπιση των ανοιγμάτων των τραπεζών σε cryptoassets, όπου σκοπεύουμε να συμβουλευτούμε ξανά στα μέσα του 2022, μετά την αρχική μας διαβούλευση πέρυσι.
Η επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για τον μετριασμό των οικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Οι οικονομικοί κίνδυνοι από την αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιου χαρακτήρα και επομένως απαιτούν διασυνοριακή αντίδραση. Μια πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της G20 έχουν σχεδόν 22 τρισεκατομμύρια δολάρια εκθέσεις σε τομείς έντασης άνθρακα, εκ των οποίων τα τραπεζικά δάνεια εντός ισολογισμού αντιπροσωπεύουν το 60% αυτών των ανοιγμάτων. Eίναι επομένως σημαντικό να διασφαλιστεί επαρκώς στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, τις γνωστοποιήσεις, την εποπτεία και τη ρύθμιση των τραπεζών. Δεδομένης της κλίμακας, του εύρους και του χρονικού ορίζοντα αυτών των κινδύνων, η Επιτροπή επιδιώκει μια ολιστική προσέγγιση για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές μετρούν, αποκαλύπτουν και μετριάζουν επαρκώς αυτούς τους κινδύνους.9
Το 2022, σχεδιάζουμε να οριστικοποιήσουμε ένα σύνολο παγκόσμιων αρχών για την αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία τέτοιων κινδύνων, μετά την περσινή μας διαβούλευση.
Θα επικοινωνήσουμε επίσης με το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας-International Sustainability Standards Board και άλλα παγκόσμια φόρουμ για να διασφαλίσουμε ότι το Pillar 3 των τραπεζών αντικατοπτρίζει επαρκώς το προφίλ τους για τον κλιματικό κίνδυνο. Και αξιολογούμε εάν υπάρχουν πιθανά κενά στο Πλαίσιο της Βασιλείας για τον μετριασμό τέτοιων κινδύνων.
Ενίσχυση του εποπτικού συντονισμού και των πρακτικών
Η τρίτη στρατηγική προτεραιότητα για την Επιτροπή στοχεύει στην ενίσχυση του εποπτικού συντονισμού και των πρακτικών. Αυτό περιλαμβάνει συνεχιζόμενες εργασίες με στόχο τη διασφάλιση της λειτουργικής ανθεκτικότητας των τραπεζών. Ο Covid-19 ήταν ένα τεστ αντοχής στην πραγματική ζωή για την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα των τραπεζών, καθώς λαμβάνει χώρα ενάντια σε ένα εξελισσόμενο τοπίο που κυριαρχείται από αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, μια αυξανόμενη εξάρτηση από τρίτους και τέταρτους παρόχους υπηρεσιών και μια τάση για περισσότερες remote working arrangements.
Όπως σημειώθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή, είναι ζωτικής σημασίας οι τράπεζες να συνεχίσουν να βελτιώνουν την ανθεκτικότητά τους σε απειλές και συμβάντα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων μέσω της ευρείας υιοθέτησης εργαλείων, αποτελεσματικών πρακτικών και πλαισίων που βασίζονται σε ευρέως αποδεκτά πρότυπα του κλάδου.
Στο μέλλον, η Επιτροπή θα επιβλέπει την αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα για την ενίσχυση της λειτουργικής ανθεκτικότητας των τραπεζών και των αναθεωρημένων αρχών για τη χρηστή διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου.
Και σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε περαιτέρω εποπτικές παρατηρήσεις σχετικά με τα πλαίσια διαχείρισης κινδύνου συγκέντρωσης των τραπεζών και την εξάρτηση από τρίτους και τέταρτους παρόχους υπηρεσιών.
Η επιτροπή αξιολογεί επίσης προσεκτικά τις εποπτικές επιπτώσεις της ψηφιοποίησης των οικονομικών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων. Σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε τις αρχικές εποπτικές παρατηρήσεις σε αυτόν τον τομέα τους επόμενους μήνες.
Μια άλλη εντυπωσιακή τάση την τελευταία δεκαετία ήταν η ανάπτυξη των NBFI (A non-banking financial institution), η οποία εγείρει σημαντικά εποπτικά ερωτήματα για την Επιτροπή, δεδομένης της διασύνδεσης μεταξύ τραπεζών και μη τραπεζών. Από το 2015, οι απαιτήσεις των τραπεζών έναντι των NBFI (A non-banking financial institution) έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 70% και πλέον περιλαμβάνουν σχεδόν 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απαιτήσεις και 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις. Αυτά τα κανάλια διασυνδέσεων μπορούν να θέτουν κινδύνους για τις τράπεζες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με άλλα παγκόσμια φόρουμ για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές διαχειρίζονται επαρκώς αυτούς τους διαύλους κινδύνων, αντλώντας από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα.
Εφαρμογή Basel III
Ο τελευταίος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικός, τομέας εστίασης της Επιτροπής είναι να προωθήσει την πλήρη, έγκαιρη και συνεπή εφαρμογή όλων των πτυχών του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικών προτύπων. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να κλειδωθούν τα οφέλη αυτών των προτύπων για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν μελλοντικές κρίσεις.
Έχω συζητήσει στο παρελθόν τη σημασία της εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ με πλήρη, έγκαιρη και συνεπή τρόπο στην Ευρώπη, επομένως θα περιορίσω τις παρατηρήσεις μου σήμερα στα ακόλουθα σημεία.
Πρώτον, η βαρύτητα των ρυθμιστικών σφαλμάτων που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ παραμένει τόσο σημαντική σήμερα όσο και πριν από την πανδημία. Θυμηθείτε πώς, στο απόγειο του GFC, οι συμμετέχοντες στην αγορά έχασαν την πίστη τους στους δείκτες κεφαλαίου που αναφέρθηκαν από τις τράπεζες και βασίστηκαν σε άλλους δείκτες της ισχύος των τραπεζών.
Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, οι ανησυχίες σχετικά με τη μεταβλητότητα των RWA των τραπεζών εξακολουθούν να υφίστανται. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών διαμορφωμένων μοντέλων επισημαίνει ένα «σημαντικό» επίπεδο διασποράς κεφαλαίων «που πρέπει να παρακολουθείται».
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να αφήνουμε αυτές τις γραμμές ρήγματος να παραμείνουν, ειδικά σε μια εποχή ολοένα και πιο αυξανόμενων οικονομικών κινδύνων.
Δεύτερον, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ θα συμπληρώσουν τις προηγούμενες έχοντας θετικό καθαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη ανάλυση της ΕΚΤ δείχνει ότι το κόστος του ΑΕΠ για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη είναι μέτριο και προσωρινό, ενώ τα οφέλη τους θα συμβάλουν μόνιμα στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας σε δυσμενείς κραδασμούς.
Διαπιστώνει επίσης ότι πιθανές αποκλίσεις από τις παγκοσμίως συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ – για παράδειγμα, όσον αφορά το κατώτατο όριο παραγωγής – θα μείωνε σημαντικά τα οφέλη για την πραγματική οικονομία. Επομένως, δεν είναι σωστό να υποστηρίζουμε ότι υπάρχει αντιστάθμιση μεταξύ της ανθεκτικότητας των τραπεζών και της οικονομικής ανάπτυξης. Το πρώτο είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη του δεύτερου.
Τρίτον, η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Βασιλείας III είναι ένα ισχυρό σύμβολο της συνεχούς δέσμευσης των δικαιοδοσιών στην πολυμερή προσέγγιση. Είναι προς το συλλογικό μας συμφέρον να εφαρμόσουμε έγκαιρα τη Βασιλεία ΙΙΙ, ώστε να είμαστε σε θέση να εστιάσουμε την προσοχή και τους πόρους μας στους αναδυόμενους κινδύνους και τις διαρθρωτικές τάσεις που επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα.
Δεκαπέντε χρόνια μετά τον GFC, οφείλουμε στους πολίτες μας σε όλες τις δικαιοδοσίες μας να αποδείξουμε ότι έχουμε αντιμετωπίσει επαρκώς τα σφάλματα του τραπεζικού συστήματος. Από την άποψη αυτή, η Ομάδα Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών και Επικεφαλής Εποπτείας –το εποπτικό όργανο της Επιτροπής– επιβεβαίωσε πρόσφατα την ομόφωνη προσδοκία της για πλήρη και συνεπή εφαρμογή όλων των πτυχών του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, και επίσης υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής αυτών των προτύπων το συντομότερο δυνατόν.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ως μέρος του Προγράμματός της για την Αξιολόγηση της Συνέπειας των Κανονισμών.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, βρισκόμαστε σε μια καμπή που χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις και την επανεμφάνιση πιο γνωστών κινδύνων. Η μετάβαση από την πανδημία στην ενδημική είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και αβέβαιη. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι η δέσμευση της Επιτροπής της Βασιλείας για στενή και αποτελεσματική συνεργασία, με γνώμονα την εντολή μας να ενισχύσουμε τη ρύθμιση, την εποπτεία και τις πρακτικές των τραπεζών παγκοσμίως με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Σας Ευχαριστώ.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου