ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ" !!!


Μετά την τελευταία παράταση που έλαβε το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων “Εξοικονομώ”, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία ως τις 15 Μαρτίου να καταθέσουν τους φακέλους τους, με το πρόγραμμα να επιδοτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να γίνουν πιο αποδοτικά τα κτίρια στον ενεργειακό τομέα.

Το πρόγραμμα αφορά όλη τη χώρα με συνολικό προϋπολογισμό 632 εκατομμυρίων ευρώ, αν και υπάρχει μια αρχική κατανομή ποσών ανά περιφέρεια, με το σχετικό ποσό για την Κρήτη να είναι 27.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η κατανομή αυτή πιθανόν να αλλάξει, με βάση τον τελικό αριθμό των αιτήσεων και τις περιοχές όπου θα έχουν γίνει αυτές, σύμφωνα με μηχανικούς που ασχολούνται με το πρόγραμμα.

“Μπορούν να συμμετάσχουν μόνο κύριες κατοικίες, νομίμως υφιστάμενες και με ενεργειακή κατηγορία από Γ και κάτω. Κατοικίες που έχουν ενεργειακή κατηγορία από Β και άνω δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν”, λέει στο zarpanews.gr ο Χανιώτης μηχανικός, Κώστας Μαρακάκης. “Αίτηση μπορούν να κάνουν μόνο φυσικά πρόσωπα, μόνο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και η δηλωθείσα χρήση του ακινήτου πρέπει να είναι για κατοικία, δεν μπορεί να είναι επαγγελματικός χώρος“, συμπληρώνει ο κ. Μαρακάκης.

Το ποσό της επιδότησης εξαρτάται από το είδος της παρέμβασης που χρειάζεται να γίνει στο κτίριο. “Μεταξύ άλλων μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις όπως εγκατάσταση θερμομόνωσης, κλιματιστικών, σκίασης, ηλιακού θερμοσίφωνα, συστημάτων αλουμινίου, θερμοπροσόψεων κ.α.”, δηλώνει στο zarpanews.gr o Ρεθυμνιώτης μηχανικός, Σπύρος Καλησπεράκης. “Δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς γι’ αυτά θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα. Το “Εξοικονομώ” ευνοεί περισσότερο τις περιπτώσεις όπου επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια για την ένταξη μιας αίτησης”, τονίζει ο έμπειρος μηχανικός.

Τα κόστη για τις παρεμβάσεις είναι προκαθορισμένα στην προκήρυξη του προγράμματος και εδώ οι απόψεις διίστανται για το αν ανταποκρίνονται στα πραγματικά κόστη στην αγορά. Ο κ. Καλησπεράκης θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά στα πραγματικά, ενώ ο κ. Μαρακάκης είδε αρκετά μεγάλες αποκλίσεις. Όπως και να έχει, η προκήρυξη δεν αλλάζει, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν με αυτά που έχουν καθοριστεί.

Η επιλογή των επιτυχόντων αυτή τη φορά υπολογίζεται από έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο, με συντελεστές βαρύτητας. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι το κόστος της παρέμβασης, η εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας, η ωφέλιμη επιφάνεια του κτιρίου, η κλάση του υφιστάμενου ενεργειακού πιστοποιητικού, ο αριθμός μελών της οικογένειας, το οικογενειακό εισόδημα και άλλα. Όλα αυτά καταλήγουν σε έναν αριθμό μορίων, που με βάση αυτόν γίνεται η κατάταξη των αιτήσεων.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί ότι στο οικογενειακό εισόδημα που μετράει για το πρόγραμμα, περιλαμβάνεται και το φορολογητέο, και το αυτοτελώς φορολογούμενο, και τυχόν αφορολόγητο εισόδημα.

“Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το αν η αίτηση κάποιου θα εγκριθεί”, λέει ο κ. Καλησπεράκης. “Υπάρχουν συντελεστές που διαφέρουν και ανά νομό, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή κατηγορία για τα κοινωνικά ευάλωτα στρώματα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι γενικά θα ευνοηθούν οι πιο οικονομικές παρεμβάσεις και αυτές που θα επιτυγχάνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας”.

Ο κάθε ιδιοκτήτης δικαιούται να κάνει μόνο μία αίτηση και για μία κατοικία.

“Για την αίτηση χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να προσκομίσει όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το κτίριο είναι απόλυτα νόμιμο, με κύριο την οικοδομική άδεια αλλά και τυχόν τακτοποιήσεις. Χρειάζεται επίσης να προσκομίσει όλα τα έγγραφα που δείχνουν το εισόδημά του, φορολογητέο ή μη, και φυσικά το είδος της παρέμβασης που θέλει να κάνει. Για να αποφασιστεί η σωστή παρέμβαση για ένα κτίριο, χρειάζεται έναν μηχανικό, σύμβουλο έργου που θα υποδείξει το τί μπορεί να γίνει σε κάθε μια περίπτωση”, προσθέτει ο κ. Μαρακάκης.

Πανελλαδικά έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 80.000 αιτήσεις.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου